Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Megkezdődött a Balatonon az őszi haltelepítés

A héten megkezdődött a Balatonon az őszi haltelepítés, amelynek keretében november végéig 245 tonna 2-3 nyaras pontyot, és 50 ezer darab egynyaras süllőt juttat a tóba a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. - tájékoztatta Varga László, a cég vezérigazgatója kedden az MTI-t.
Varga László beszámolója szerint ezzel a telepítéssel a társaság teljesíti az egész éves ütemtervét, amellyel - a tavaszi és a nyári haltelepítéseket is beleértve - összesen 350 tonna pontyot, 50 ezer egynyaras- és egymillió előnevelt süllőt, 250 ezer előnevelt csukát és 10 ezer compót juttattak, illetve juttatnak a tóba.

Ez a korábbi éveknek megfelelő mennyiség. (A szerdai telepítés Siófokon lesz, az Európa Szálló előtti vízfelületen, ahol pár tonnányi 3 nyaras, 2-3 kilogrammos pontyot engednek a tóba.)

Az őszi pontytelepítést újra a Balaton vízgyűjtő területén lévő, saját tógazdaságokban előállított ivadékból tudják biztosítani. Erre egy ideig nem volt lehetőség, mivel a tógazdaságokat korábban értékesíteni akarta az állami vagyonkezelő, és csak amikor ez a terv módosult, akkor kerülhettek a halgazdálkodási társasághoz.

Varga László hangsúlyozta, tavaly megszűnt a Balatonon a nyereségérdekelt halászat, így cége csak szelektív halászatot folytathat, amelynek során a tó busaállományát igyekeznek gyéríteni, továbbá a keszegállományt megóvni a túlszaporodástól. Az idén eddig mintegy 150 tonnányi busát és 40 tonnányi keszeget fogtak a ki a Balatonból. A busát értékesítik feldolgozásra, míg a keszeg a Balaton környéki horgásztavakba kerül.

A sok csapadék miatt a Sió-zsilip szokatlanul hosszú ideig volt ebben az évben nyitva, és még várhatóan jó ideig nyitva marad, ami kedvez az angolnafogásnak. Ennek köszönhetően egyértelműen bizonyítottnak tekinthető, amit Gönczy János, a balatoni halgazdaság egyik korábbi vezérigazgatója állított, hogy az angolnának két vándorlási időszaka van: a tavaszi-nyár eleji és az őszi - mondta Varga László.

Kihasználva a halfaj vándorlási ösztönét az idén a tavalyi jó eredménynek számító 60 tonnányi angolnánál is többet, várhatóan 100 tonnányit sikerül kifogni a víz 6-8 fokosra hűléséig - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Martonyi János szaúdi befektetőket vár Magyarországra

A magyar-szaúdi kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok erősödésére, a magyarországi szaúdi befektetések… Tovább olvasom