Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

Mégis bővítik a győrújbaráti óvodát

A jelek szerint szerencsésen elvonultak

a viharfelhők a győrújbaráti óvoda fölül. A megyei pedagógiai intézet átfogó elemzése megállapította, hogy ajánlatos az intézmény bővítése. Ennek megfelelően az önkormányzat egyhangúlag döntött a fejlesztések első üteméről.
Mint azt megírtuk (Óvodai helyhiány Győrújbaráton, 2006. május 26., Kisalföld), a győrújbaráti óvodába több szülő íratta volna be a gyermekét, mint ahány kicsit a helyi intézmény fogadni tudott. Miután úgy tűnt, hogy az önkormányzat nem hajlik az óvodabővítésre, a szülők aláírásgyűjtésbe kezdtek, s 948 támogatót szereztek. A petíció ellenére a kezdeményezést tárgyaló, június 15-i képviselő-testületi ülésen nem tudtak zöld ágra vergődni az önkormányzat képviselői és a szülők, meddő vita zajlott a felek között (Nincs óvodabővítés, 2006. június 22., Kisalföld). Úgy tűnik, a baráti óvoda ügyében végül Turbók Arnold Bertalan, a megyei pedagógiai intézet igazgatója mondta ki a végső szót.

Lemondott a vezető óvónő

A szülők kérésére, az önkormányzat kezdeményezésére a megyei pedagógiai intézet két okból indított vizsgálatot a győrújbaráti óvodában. Egyrészt, hogy szakértői állásfoglalás készüljön a létszámproblémákról, másrészt, hogy a vezető óvónő szakmai és vezetői alkalmasságára fény derüljön. Az átfogó vizsgálat elvégzése és kiértékelése közel egy hónapig tartott, melynek eredményét Turbók Arnold Bertalan a legutóbbi győrújbaráti képviselő-testületi ülésen rengeteg érdeklődő előtt mutatta be.
A vizsgálat kiderítette, hogy mind az óvodában dolgozók, mind a szülők rendkívül alacsony mértékben elégedettek a vezető óvónő munkájával, módszereivel, vezetői stílusával. „Elgondolkodtató, hogy egy ilyen jó adottságokkal rendelkező óvodában a válaszolók több mint fele nincs megelégedve” – hogy szó szerint idézzük a vizsgálat összefoglalóját. Ennek tükrében nem volt meglepő, hogy a vezető óvónő, Németh Endréné még Turbók Arnold Bertalan hivatalos előadása előtt lemondott posztjáról, melyet a képviselő-testületi ülésen Juhászné Árpási Irma polgármester meg is erősített. Az új vezető óvónő személyéről zárt ülésen dönt az önkormányzat.

Pont az ügy végére

Nézzük a másik vitatott témát, az intézmény bővítésének kérdését. „Az óvodai zsúfoltságot meg kell szüntetni, biztosítani kell, hogy a közoktatási törvényben előírt létszámot nem lépik túl egyetlen csoportban sem. Azaz biztosítani kell az optimális csoportlétszám mellett a gyermekenkénti megfelelő teret” – állapították meg az intézet munkatársai. Az óvoda fejlesztéséről a pedagógiai intézet nem dönthetett – ez az önkormányzat kompetenciája –, csak javaslatot tehetett. „Az alapító okiratban szabályozott 190 fős korlát feloldásával legalább még egy félnapos vagy napközis csoport megszervezését javasoljuk. Ebben az esetben gyakorlatilag valamennyi jelentkező felvehető” – szólt a javaslat. „Ha egy gyermeket nem vesznek fel óvodába, s ezért beviszik Győrbe, akkor annak testvérét is viszik, s ez nemkívánatos folyamat” – tette hozzá Turbók Arnold Bertalan. A vizsgálat eredményének megfelelően az önkormányzat egy kisebb és egy nagyobb léptékű fejlesztéséről döntött egyhangúlag. Így szeptemberig kilenc-tíz óvodás részére átalakítanak egy szobát, míg az ennél nagyobb mértékű bővítés lehetőségét szintén kész tanulmányozni az önkormányzat a jövőben. A jelek szerint tehát megoldódott a győrújbaráti óvoda kálváriája.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit olvasott utoljára?

Tovább olvasom