Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Megírták a magyar- érettségit a diákok

Sopronban is szigorú biztonsági előírásoknak megfelelően zajlottak a tegnapi írásbeli vizsgák, ennek megfelelően szabálytalanságot a vizsgáztatók nem tapasztaltak – ha csak azt nem tartjuk szabálytalanságnak, hogy a nyomtatott feladatlapon Juhász Gyula verse jó néhány kifogásolható ékezet- és írásjelhibát tartalmazott.
– A mobiltelefonokat kikapcsoltan sem vihették be a tanulók, ezektől idén már az ajtón kívül meg kellett válniuk – mondta el Bokor Ákos, a VasVilla igazgatóhelyettese. – Tavalyhoz képest a feladatlap kitöltése is változott. A személyi kód helyett idén már a nevüket írják rá a tanulók a vizsgalapra és a borítékra. Bárki tetszés szerint bármikor kimehet a mosdóba, azzal az előírással, hogy egyszerre csak egy diák hagyhatja el a termet. Nálunk tizenkét tanteremben mintegy százhetvenen írtak tegnap érettségit.
Fél tizenkettőkor már gyülekeztek érettségizők az épület előtt, a csoport létszáma percről percre nőtt. A vasvillás fiúk szinte mindegyike azt állítja, nem a feladat megoldása volt nehéz, sokkal inkább a megértése. Az érvelési feladatot ugyanis – mint mondják – elég nehézkesen fogalmazták meg. Koloszár Gergő és Csapó Dániel szerint azonban a szövegalkotási feladat kifejezetten könnyű volt.

– Elhangzott néhány helyről, hogy az utazás, turizmus témája lehet a magyarérettséginek, ez bejött – vélik a fiúk. – Sajnos a vizsga bonyolultabb részéről semmilyen tuti tippet nem lehetett hallani, ám talán így is sikerült a megoldás.
Sopron középiskoláiban 2509 középszintű érettségire 726 emelt szintű jut. Az arány tavalyhoz képest emelkedést mutat. A legtöbb – kilencvenegy – emelt szintű vizsgát a Széchenyi-gimnázium tanulói vállalták. Itt a matematika és a történelem a legnépszerűbb. Pket a Berzsenyi-gimnázium követi, ahol hetvenheten tesznek emelt szintű vizsgát. Legtöbben, huszonhatan történelemből, tízen pedig biológiából mennek neki a nehezebb próbatételnek. A Szent Orsolyából huszonöt, a Fáyból tizenhárom, a vendéglátóból és a Handlerból kilenc-kilenc, az Eötvös-iskolából nyolc, a VasVillából pedig hét tanuló vállalt emelt szintű érettségit valamilyen tantárgyból.

A vizsganap reggelén kerülnek az iskolákba

Az oktatási tárca tájékoztatása szerint a magyar írásbeli érettségiken a diákok helyesírási szótárt használhattak, a szövegértési feladatsorra 60, a szövegalkotási feladatokra 180 perc állt rendelkezésükre. Az idén minden szinten, minden tárgyból több, egymással egyenértékű feladatsor készült. Ezek közül sorsolással választják ki a megoldandó feladatsort. A tételek a lehető legkésőbb, a vizsganap reggelén kerülnek az iskolákba, az azokat tartalmazó biztonsági tasakokat a vizsgák előtt harminc perccel, a tantestület három tagjából álló bizottság előtt lehet felbontani.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestek az utcán

Az iraki rendőrség 43, fejlövéssel megölt ember holttestét találta Bagdad utcáin az utóbbi 24 óra… Tovább olvasom