Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Meghalt egy újinfluenzás férfi Magyarországon

Meghalt egy 41 éves magyar férfi Magyarországon az új influenzavírus okozta megbetegedésben - jelentette be Falus Ferenc országos tisztifőorvos szerdán Budapesten.


A férfi hirtelen kialakuló tüdőgyulladásban hunyt el múlt héten szerdán Magyarországon, a boncoláskor azonosították  szervezetében az új típusú, H1N1-es influenzavírust - ismertette a  szakember a kormányszóvivői tájékoztatón. Hozzátette: a beteg  korábban nem járt orvosnál, és szív-, illetve tüdőbetegsége  súlyosbította az influenza lefolyását.  

Falus Ferenc kitért arra, hogy Magyarországon az 37-re  emelkedett az új típusú influenzás esetek száma.  

A kormányszóvivői iroda közleménye szerint a 41 éves férfinak az  állapotát súlyosbító alapbetegségei voltak. Az influenzavírus  jelenlétét az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ PCR-vizsgálata  igazolta.  

A közlemény hangsúlyozza, hogy a beteg halálát nem lehet  rendkívülinek minősíteni, mert a szezonális influenzában is minden  évben néhányan rendkívül gyorsan kialakuló tüdőgyulladásban vesztik  életüket.  

Rajta kívül az elmúlt 24 órában 7 beteget regisztráltak,  mindegyiknél enyhe lefolyású a betegség, közülük kettőt kórházban  figyelnek meg, a többieket tartózkodási helyükön különítették el.  

Magyarország élen áll a felkészülésben az influenza elleni  védekezésre, Magyarországon az első között kezdődhet majd meg a  tömeges védőoltás - hangsúlyozza a közlemény, amely arra is felhívja  a figyelmet, hogy az influenza cseppfertőzéssel terjed.  

A személyes és általános higiénés szabályok betartása védelmet  nyújt. Ezért különösen fontos, hogy gyakran mossunk kezet  szappannal, melegvízzel. Ne nyúljunk a szemünkbe, orrunkba, szánkba.  Egyszer használatos papír zsebkendőbe köhögjünk, tüsszentsünk -  ismertetik.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat keddi adatai szerint Magyarországon 29 ember betegedett meg az új típusú influenzában. A legutóbb azonosított három beteg külföldön járt, tüneteik azonban már Magyarországon jelentkeztek. Kórházi vagy gyógyszeres kezelésre egyiküknek sem volt szüksége, és környezetükben sem fertőződött meg senki.

A fertőző vírust eddig jellemzően külföldről hozták magukkal a fertőzöttek. Itthoni fertőzések az ExxonMobil Hungária Kft.-nél történtek, ahol egy külföldön járt munkatárs adta át a vírust hét kollégájának, illetve egyik kollégája továbbadta három családtagjának.

"A 2009. évi H1N1 vírus nemzetközi szinten példátlanul gyorsan terjed" - figyelmeztetett nemrég honlapján az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely szerint a múltbeli világjárványok esetében több mint fél év kellett ahhoz, hogy a vírus olyan szinten fertőzzön, mint most hat hét alatt.

"Az egyedi esetek összeszámlálása a leginkább érintett országokban már nem szükséges ahhoz, hogy a világjárványt okozó vírus jelentette veszély szintjét vagy jellegét felmérjük, illetve megállapítsuk, hogyan lehet a legmegfelelőbb módon reagálni a betegségre" - állapította meg a WHO, amely ezért nemrég beszüntette a járvány alakulásával kapcsolatos adatok közlését.

A szervezet kérte az érintett országoktól, kísérjék figyelemmel a vírus veszélyességének növekedésére utaló jeleket, például az egyes lakosságcsoportokon belüli súlyos, illetve halállal végződő fertőzéseket és a szokatlan tüneteket.

Olvasóink írták

 • 15. Muaddib 2009. szeptember 05. 15:56
  „Szerintetek ezen a járványon Gyógyszergyárak keresnek?”
 • 14. bodor 2009. július 28. 12:58
  „Nem kellene minden esetet meg írni ,hallottam aTV-ben,még is naponta beszámolnak róla ,nem törődve a sok hypohonder emberrel, akik akkor be vonzák a betegséget ha nem valós.”
 • 13. Truder 2009. július 25. 20:53
  „Pánikkeltés...hányingert lehet ezektől kapni!
  Most akkor influenza okozta a halálát,vagy a hirtelen fellépő tüdőgyulladás?
  Nem egyedi eset..sajnos az ismerősi körömben is volt olyan,hogy influenza szövődményeként fellépő tüdőgyulladásban elhunyt a beteg..Nem írták meg,nem pánikoltak,mert "szimpla"influenza volt..”
 • 12. brigi89 2009. július 24. 20:09
  „Én sem értem miért kell titkolni!_Az embereknek nincs joguk tudni semmit sem??!!!!
  Ezért érdemes el utazgatni ide-oda hogy valaki behozza és más meghal benne!!”
 • 11. Barka 2009. július 23. 18:35
  „Azt nyilatkozta ma délután az országos tiszti főorvos a rádióban, az új influenza vírussal kapcsolatban, hogy fokozottan figyelnek a várandós kismamákra. Kérdésem, hogy hol és hogy teszik ezt, mert az ikreket váró lányomat a terhesgondozáson nem éppen úgy látta el az orvos, mintha bármire is "fokozottan ügyelne".”
 • 10. Reális 2009. július 23. 09:40
  „Megint csak nem értem,miért kellett titkolni!Már egy hete meghalt!Mindig ez a kommunista titkolózás,félretájékoztatás,elhallgatás,hazugság,csúsztatás!”
 • 9. noboldo 2009. július 23. 00:17
  „-A spanyolnátha egy háborúban végletesen legyengült, alultáplált, rettenetes szoc. körülmények tengődők közt fertőzött. A halálesetek döntő többsége az emberek rozzant immunrendszere miatt kialakult másodlagos fertőzéseknek, -praktikusan pneumococcus BAKTÉRIUMOK-nak volt köszönhető. /nyema antibioticumok, nyema kiegészítő terápia, csak priznic/
  -Az orsz. tiszti főo. szt. tavaly 300 ezer influenzás megbetegedés volt. A valóságban alig több mint 200- at diagnosztizáltak labor módszerekkel. A köznapi szlengben ,,infulenza" minden felső légúti panaszokkal járó vírus, és baktérium fertőzés + fizikai kórokokkal magyarázható torokfájás, stb. Mi van itt, ha ezt az orsz. tiszti főo. is keveri?
  -Az influenza világméretű biznisz. Lást a madárinfl körüli cirkusz a H-la Roche részvényeit 3x-osára vitte fel, miközben meghalt 2-3 a kacsáival, libáival 1 ágyban alvó,tyúxarban fetrengő kínai, és vietnámi.
  -A megfelelő off shore magyar cég, még az ÁSZ- nak sem volt hajlandó elszámolni 3 mld állami támogatással. Idén mennyit fog kapni?
  -A Mo.-i vakcina a Magyar Gyógyszerkönyvben aTT /törzskönyvből törölve/ megjegyzéssel említtetik. A 60-as évek technologiájával készül, higany, teljes vírus, fél rántotta /tojás/ felhasználásával. Csak rizsa, hogy bárkinek is kellene a világon. Pályáztatás nélkül, titkos kormányszerződéssel megerősítve, a fene tudja meddig kaphatjátok ,,ingyé". Persze a piréz adófizetők pénzéből. Az egyetlen oltóanyag Mo-n, ami olyan kiváló logisztikával jut el a ,,fogyasztóhoz", hogyha egy tejföl ua. utat járná végig, az atev telepen végezné. Az ÁNTSZ ehhez tapsolva asszisztál.
  -Az orsz. tiszti főo. deklarálta, hogy az állami felelősségvállalás nem terjed ki ezen vakcinák esetleges káros hatásaira!! Oldja meg az oltó orvos a saját felelősségbiztosítása kárára. /aki egyébként Alkotmány, ptk, eü. törv lekakálva/ 1 Ft. finanszírozást ezért nem kap.
  -Soha, senki nem vizsgálta, hogy a csodaoltás után volt-e megbetegedés, véd-e egyáltalán valamitől. Soha senki nem merte megkérdezni, mennyi ampulla végezte kukában.
  -A disznó flu eddigi halálozása kb. megegyezik a gumicukorfogyasztók félrenyelés általi fulladásos halálának arányával. Félhülye média-celeb ribik meg a László-kh-ba rohangálnak, mert a kokótól majdnem tüsszentettek, L. Klaudia meg csodálkozik a képernyőn, hogy kiröhögték.
  -De, már gyártjuk a heti fél milka vakcinát. Nyema fázis1-2 stb. vizsgálatok. Ti lesztek a kísérleti nyulak kedveskéim, hogy ártalmatlan-é. /tudtommal 1x az US ARMY erre nagyon ráfaragott/ De nem baj, majd dr. Ábrahán Slomo segít perelni.
  -Ja, lehet, hogy azok etetnek benneteket az eljövendő apokalipszissel, akik a buliból hasznot húznak? dr. Black Thorn? dr. Elmenekült Kuruc? dr. Erdélyi Magyar?
  Www.antsz.hu www.eiss.org http://giulio.freeblog.hu/
  I love you all! A bit...”
 • 8. Túrabakancs 2009. július 22. 22:37
  „Tényleg nem kellene félni ettől a járványtól, keringési betegségekben
  minden nap ezrek halnak meg, köztük fiatalok is. Ez a 41-éves úr
  pedig amennyi betegsége volt, még egy egyszerű szélgörcstől is elhalálozott volna, a vírus csak előrehozta szerencsétlennek a megváltozhatatlant.”
 • 7. akinemfél 2009. július 22. 21:23
  „A legkomolyabb H1N1 járvány 1918-19-ben volt. A halálos áldozatok száma meghaladta az elso világháború áldozatainak számát,de egyes adatok szerint a második világháború áldozatainak számát is. Sokáig teljes titok volt e korul. Soha nem értettem torténelem orán,hogy miért hagyták abba az elso világháborút és miért nem verték le nemzetkozi osszefogással Leninék forradalmát. Persze ilyen világjárvány idején a népnek más gondja volt,hiszen pár honap alatt meghalt 50-100 millio (!!!) ember. Egész városok haltak meg. Micsoda rettegés lehetett. Soha nem készítettek errol filmet. De hamarosan meglátjuk éloben. A 20-40 éves korosztályt írtja a legjobban a H1N1. Aki nem hiszi,járjon utána. A jelszo : spanyolnátha”
 • 6. sorok_közt 2009. július 22. 20:37
  „Megnyugodtam a cikktől. Az eset nem rendkívüli, egészségeseknek nem kell félni, csak (nekünk) a betegeknek. <moderálva>

  -egy 49 éves szívbeteg-”
 • 5. belzebub 2009. július 22. 17:30
  „Ez a bizonyíték arra, hogy sok milliót ki kell adni közpénzből a védőoltásokra! Hisz ez már a magyar járvány!”
 • 4. Nahááát 2009. július 22. 16:12
  „Mármint az "újinfluenzás" az egy szó. Az "új influenza" külön van. ... Hagyjuk , meleg van...”
 • 3. Nahááát 2009. július 22. 16:09
  „Biztos nem egy "régi, használt" férfi volt? Mert a cikk szerint egy új férfi halt meg influenzában, de lehet, hogy a cikk írója újinfluenzára gondolt. Az ugyanis egy szó. De lehet én tévedek...”
 • 2. Imcsi 2009. július 22. 15:32
  „Meghalt egy új influenzás férfi Magyarországon.... elütötte a villamos!
  Bocs a viccért, de szív- és tüdőbeteg is volt, és tüdőgyulladásban halt meg! Szenzációhajhászás helyett inkább maradjunk a tényeknél!”
 • 1. Vale 2009. július 22. 15:18
  „A korábbi influenza vírusoktól is meghaltak sajnos páran..nem kéne állandó negatív hírekkel beletenni az ideget az emberekbe..ha végig nézi vki a hírportálokat 90 % ban negatív hírek vannak és az ember kedve elmegy az élettől! Elegem van!és csodálkozunk a közhangulat miatt!!kimegyek inkább napozni és élvezem a természetet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kína nem enged - Hartyándi Jenő az ujgur helyzetről

Északnyukat Kína, Hszincsiang-Urumcsi tartománya július eleje óta zavargásoktól hangos. Tovább olvasom