Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

Megfelelő tisztaságúak az EU-tagállamok strandjai

A fürdőhelyek a legtöbb EU-tagállamban 2005-ben is megfeleltek az EU tisztasági standardjainak - áll egy most bemutatott európai bizottsági jelentésben.
Nem véletlen az időzítés, az EU hivatalos honlapján közzétett dokumentum böngészésével a polgárok a fürdőszezon kezdete előtt tájékozódhatnak arról, hogy merre érdemes (és merre nem érdemes) nyaralni menni.

A megfelelő minőségű fürdővizek aránya csökkent a tengerpartokon, de főleg a tavak és folyók partján. A tengerparti fürdőhelyek 96 százaléka felel meg az EU standardoknak, a folyóparti és tóparti helyek esetében a megfelelőek aránya 4 százalékponttal, 86 százalékra csökkent. (Az érintettek szerint ez a minőségromlás csak látszólagos, többnyire annak tudható be, hogy az ellenőrök sokszor nem megfelelően vettek mintát.)

Stavros Dimas környezetvédelmi biztos szerint biztató, hogy a fürdőhelyek minősége Európa-szerte továbbra is megfelelő, a fürdőzőket tiszta víz várja. A biztost ugyanakkor aggasztja, hogy a helyi hatóságok néhol nem lépnek fel kellő határozottsággal a fürdőhelyek és környékük tisztán tartása érdekében.

A bizottsági jelentés készítői 20 914 fürdőhelyet teszteltek, ezek közül 14 230 tengerparti és 6684 "belső fürdőhely". Magyarország - Lettországgal, Máltával és Lengyelországgal közösen - először volt tárgya a vizsgálatnak. Figyelemre méltó, hogy ezen új országok esetében különösen magas volt az elégtelen mintavétel aránya - 39 százalék a tengerparti és 43 százalék a belső fürdőhelyek esetében - ami rontotta a végső adatokat.

Tavaly a tagállamok 103 tengerparti és 223 belső fürdőhelyet töröltettek a hivatalos nemzeti listáról. A Bizottság már 11 tagállam ellen indított eljárást, mert az 1990-es évek óta összesen 7000 fürdőhelyet vetettek le a listáról. A Bizottság attól tart, hogy a fürdőhelyeket azért szüntetik meg, mert így leplezik a megoldatlan problémákat, a szennyezettséget, s ezzel mesterségesen javítják mutatóikat.

Az Európai Tanács és az Európai Parlament tavaly októberi megállapodása értelmében módosult a fürdőhelyekről szóló direktíva, megújultak és egyszerűbbé váltak az eddigi standardok. Az új szabályozást fokozatosan vezetik be, s 2014-ig a jelenlegi sem veszíti el hatályát.

Magyarországon először tavaly vizsgáltak meg összesen 259 belső fürdőhelyet. Ezek 55,2 százaléka nem felelt meg a követelményeknek, elsősorban azért, mert üzemeltetőik nem vizsgálták a víz minőségét az előírt gyakorisággal. További 4,2 százalék azért szerepelt rosszul a vizsgán, mert a fürdővíz minősége nem érte el az előírt standardokat. Két helyen meg is tiltották a fürdőzést.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holland győzelem a szerbek ellen

Hollandia szokásos labdatartó játékát kiválóan játszva gyors szélsőinek köszönhetően legyőzte a… Tovább olvasom