Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Megérkezett a sárospataki könyvtár 136 kötete

Tegnap késő este landolt Ferihegyen az a repülőgép, amely Moszkvából Magyarországra szállította a sárospataki könyvtár 136 kötetét.
Ez volt az első eset, hogy nem méltányossági alapon, hanem az orosz restitúciós törvény alapján kerültek vissza a második világháború idején elhurcolt kulturális javak eredeti tulajdonosukhoz. A pataki református kollégium könyvtárának legértékesebb darabjait 1938-ban helyezték biztonságba két pesti kereskedelmi bank széfjében. Az ostrom során azonban nyomuk veszett, és csak a '90-es évek elején derült ki, hogy évtizedek óta a Nyizsnyij Novgorod-i könyvtárban őrzik őket. A hosszas előkészítés után 1998-ban megszületett, majd 2000-ben kiegészített orosz restitúciós törvény értelmében a könyvtár, mint egyházi tulajdon, a visszaadandó javak közé tartozik.

Diplomáciai áttörést azonban csak azt követően sikerült elérni, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő tavaly februárban találkozott Vlagyimir Putyin elnökkel. Májusban a magyar parlament elfogadta az orosz fél által kért határozatot, és ígéretet tett, hogy az ország visszajuttatja az esetlegesen felbukkanó orosz eredetű műtárgyakat. Miután a duma határozott a könyvek visszaadásáról, a felek a restitúciós törvény által előírt tárolási díjról is megállapodtak: ez mintegy 400 ezer dollár.

A könyveket először az Országos Széchényi Könyvtárba szállítják, ahol átvizsgálják őket. Március elsejétől a Nemzeti Múzeumban találkozhat a közönség a hetven éve nem látott kötetekkel, amelyek ezután visszatérnek Sárospatakra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarosan aszfaltoznak

– Ha az időjárás engedi, hamarosan megtörténik az aszfaltozás a Dunakapu tér és a Teleki… Tovább olvasom