Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Megemlékezések a magyar hősök emléknapján

Országszerte megemlékezéseket tartanak vasárnap, a magyar hősök emléknapján.

A parlament az emlékünnep alkalmából visszahelyezi az Országház falára az 1910-1918-as Magyar Országgyűlés I. világháborúban hősi halált halt tagjainak emlékére készült táblát. Schmitt Pál köztársasági elnök vasárnap délelőtt más közjogi méltóságokkal együtt koszorút helyez el a magyar hősök emlékkövénél, a fővárosi Hősök terén. A megemlékezésen Hende Csaba honvédelmi miniszter mond beszédet, aki a fővárosi ünnepséget követően részt vesz a Veszprémben tartandó koszorúzáson. A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság szintén vasárnap a rákoskeresztúri emlékparkban tiszteleg az elesett magyar katonák emléke előtt; Boross Péter, a bizottság elnöke, volt miniszterelnök emlékezik meg a magyar hősökről.

A parlament a magyar hősök emlékünnepe alkalmából visszahelyezi az Országház épületének a falára az 1910-1918-as Magyar Országgyűlés I. világháborúban hősi halált halt tagjainak, tisztviselőinek és alkalmazottainak emlékére készült emléktáblát. A hétfői ünnepségen Kövér László, az Országgyűlés elnöke mond köszöntőt, majd leleplezi az emléktáblát.

Hende Csaba honvédelmi miniszter beszéde után tábori lelkészek megáldják, megszentelik az emléktáblát, amelynél a megjelent közjogi méltóságok ezt követően ünnepélyesen koszorúkat helyeznek el. A megemlékezések sora már szombaton megkezdődik: Hende Csaba szombaton Székesfehérváron a Szentlélek német katonai temető létrehozásának 20. évfordulója alkalmából mond beszédet, majd koszorút helyez el a Helyőrségi Művelődési Otthon udvarán, a kopjafánál. Az Országgyűlés 2001. június 19-én fogadta el a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló törvényt. Ennek értelmében minden év májusának utolsó vasárnapján emlékezünk "az elmúlt ezredév magyar hőseire", akik életüket adták a hazáért. Az emléknap azoknak a névtelen hősöknek állít emléket, akik Szent István óta áldozatot hoztak a hazáért - az 1956-os forradalom idején is.

Olvasóink írták

 • 3. udy 2011. május 29. 09:32
  „Nehezzen, de végre kimondatik, hogy vannak magyar hősök!! Nekem mnindig is megvoltak a magyar hősök, akiket a történelem órák nyomán nem ismerhettünk meg. Az hogy hősök voltak, mi sem bizonyítja jobban, hogy az I világháborúban a magyar hadsereg nem kapitulált, hanem vissza vonták Észak Olaszországból. Nagy különbség. II vh? Kutaddatok egy kicsit Budapest ostroma környékén, aztán megtaláljátok a saját hőseinket... Nyugodjanak békében!”
 • 2. rommel 2011. május 28. 22:32
  „BÉKE VELETEK HŐSÖK !
  EMLÉKETEK ÖRÖKKÉ TART !”
 • 1. janika 2011. május 28. 13:02
  „Meg ám főleg a "durr-defektesekre"!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marionett Hamlet - Bábszínház felnőtteknek

Sarkadi Bence marionettművész előadásában vasárnap este a SÍN Kulturális Központban láthatják a… Tovább olvasom