Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Megélhetés is

a közmunka

Évente harminc közhasznú munkással köt szerződést a kapuvári önkormányzat. A hetvenszázalékos állami támogatás mellett a városnak minden évben négymillió forintjába kerülnek a közhasznúak.
A jó idő beköszöntével egyre több közhasznú munkást látni Kapuvár közterein. Általában köztisztasági munkákat végeznek, de hetente néhányszor például a piactér rendrakását is végzik, fákat kötöznek vagy a vízüggyel való megegyezés révén a folyópartokat pucolják.

Két turnusban

egész évben


Vertetics István, a kapuvári polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának vezetője elmondta: a városban dolgozókat közhasznú foglalkoztatás keretében alkalmazzák egy országos program révén.
– Évente két alkalommal kötünk szerződést 15–15 emberrel, akik kijelölésében a helyi munkaügyi kirendeltség vesz részt – mondta Vertetics István. Az első turnus februártól június végéig, a második júliustól január elejéig tart.
A dolgozók bérét hetven százalékban állami pénzből fedezik, a maradék harminc százalék pedig Kapuvár költségvetését terheli. Vertetics István szerint ez az összeg évente körülbelül négymillió forintot tesz ki. A közhasznúak naponta hat órát dolgoznak, bérük a minimálbérhez van arányosítva.

Lehetne több a pénz is,

a munkalehetőség is


A megkérdezett közhasznúak közül néhányan a körülményekre panaszkodtak. Nevüket nem vállaló dolgozók elmondták, hogy a téli időszakban hideg és kicsi a pihenőhelyiségük. Igazán a hatórás munkaidővel sincsenek kibékülve, ahogy hangsúlyozták: dolgoznának többet is, napi nyolc órát és a turnusokon túl is.
Van azonban, aki elégedett a munkával. Az egyik közhasznú dolgozó, Lakatos Attila szinte veteránnak számít, ’97 óta folyamatosan részt vesz a programban. A hat órára adott bér véleménye szerint lehetne több is, de hozzátette: ez a munka évek óta biztosítja számára a megélhetést.

Jó lehetőség

Illés János, a kapuvári munkaügyi kirendeltség vezetője a közhasznú munkával kapcsolatban elmondta: a közhasznú foglalkoztatás támogatása, szervezése központjuk számára kiemelt feladat. – Jó lehetőséget teremt az elsődleges munkaerőpiacon egyébként nehezen elhelyezhető ügyfeleink időszakos munkavégzésének megvalósítására – mondta a kirendeltségvezető. Fő szempont, hogy az ügyfél az elsődleges munkaerőpiacon elhelyezhető-e. Illés János hangsúlyozta: – Ha ez utóbbi nem megvalósítható, akkor az érintettek közül a legrégebben regisztráltakból válogatunk.

Csak átmeneti megoldás

– A közhasznú foglalkoztatás csak átmeneti munkalehetőséget biztosít, tehát az ügyféllel közös cél kell hogy legyen a hosszabb távú munkalehetőség megteremtése – mondta Illés János. Hozzátette: sajnálatos, hogy a közhasznú munkát kapott személyek közül többen munkafegyelmi okokból rövid időn belül ismételten az álláskeresők táborát gyarapítják, ezzel meghiúsítva önmaguk számára a munkavégzési és sok esetben megélhetési lehetőséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Janikovszky Éva 80 éves lenne – Emlékére díjat alapítottak

Huszonnyolc könyvet írt a három éve elhunyt Janikovszky Éva gyerekekről és felnőttekről –… Tovább olvasom