Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Megduplázódhat Feketeerdő lélekszáma

Tizenhat éve, az önkormányzatok megalakulásakor még csak 302-en laktak Feketeerdőn, ma már a városból kiköltözők miatt 450-en. A száztizenkét lakásos lakópark felépültével újabb „demográfiai robbanás” lehet a községben.
Csaknem megduplázódhat Feketeerdő lélekszáma a következő öt évben a lakópark felépülésével. A városhoz való közelsége (9 kilométer) és természeti adottságai miatt a mosonmagyaróváriak számára eddig is vonzerőt jelentett a falu – hisz már két utca is a „kiköltözőkkel telt meg”.

Aláírásgyűjtés

Galambos Jenőné polgármester a kialakítandó lakópark előzményeiről beszélt a Kisalföldnek.
– A két részből álló lakópark egyik felén korábban négy tulajdonossal egy almáskert működött, melyet állami támogatással telepítettek – kezdte. – A közeli Erdőalja utcába rengeteg fiatal költözött, főként Mosonmagyar-

óvárról: az almafákat permetezni kellett, a családok viszont emiatt féltették kisgyermekeik egészségét. Aláírásgyűjtésbe kezdtek, melyben azt kérték: szüntessék meg, vagy csökkentsék minimálisra a vegyszerezést ezen a területen. A szaporodó kártevők miatt azonban egyre nehezebb volt megfelelni minden elvárásnak, így az almáskert tulajdonosai úgy döntöttek: amikor lejár az állami támogatás feltételeként megszabott határidő, kivágják a fákat. Ez az idő tavaly jött el: az önkormányzatnak belterületként nem kellett kivonnia ezt a részt a termelésből, s egy befektető is megkereste már akkor a gazdákat. A rendezési tervünk is „képlékeny” volt még, így a szokásos procedúrát végig kellett vinnünk: a helyiek véleményét is kikértük az ügyben. Volt, akinek tetszett az elképzelés, másnak kevésbé: annyi bizonyos, hogy itt a telekárak a mosonmagyaróváriak felébe, harmadába kerülnek. Ráadásul lehet, hogy gyorsabban beérnek innen a városba, mint aki például az ipartelepről siet a belváros felé Mosonmagyaróváron. „Kurrens hely” lett Feketeerdő: az önkormányzat 16 évvel ezelőtti megalakulásakor 302-en éltek itt, most már 450-en: két utca megtelt a kiköltözőkkel. Ráadásul a tősgyökeres feketeerdeiek is jól jártak velük, hisz aktívan bekapcsolódtak a település életébe.

Vegyesbolt és fodrászat

– A közműveket most vezetik be a lakóparki telkekhez, s a beruházó egy hete tartott lakossági fórumot: itt elhangzott, hogy az ingatlanok harmadát már eladták vagy lefoglalták. A lakópark két részből áll: az almáskert helyén hatvan telket alakítanak ki, míg a Halászi felé eső déli oldalon ötvenkettőt – négyéves beépítési kötelezettséggel. Akadnak, akik már most ősszel elkezdik az építkezést. Az önkormányzatnak anyagi haszna nem származik – ellenben jócskán nőhet öt éven belül a lakosságszám. A jelzések alapján a lakópark egy vegyesboltot, sőt, fodrászatot is „hozhat magával” – mondta a polgármester.

Ötmillió körüli árak

A beruházó mosonmagyaróvári cég honlapján az olvasható: a telkeken elkészül a víz- és csatornabeállás, a villanybeállás földkábellel, telefonbekötés, a járdákat betonozzák, az utak kavicsolt, aszfaltozásra előkészített felületűek lesznek, a csapadékvíz elvezetésére árok készül. Egy 800 négyzetméteres, már eladott telek ára az Almáskert-lakóparkban 5 millió forint.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeresd a tested!

Nincs olyan nő, aki tökéletesen elégedett lenne az alakjával. Ám hiába szeretnél keskenyebb csípőt,… Tovább olvasom