Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Megbírságolta a PSZÁF az Allianz nyugdíjpénztár egykori tagszervezőjét

Megbírságolta a PSZÁF az Allianz Hungária Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár egykori tagszervezőjét; Tápainé Palotás Zitát tisztességtelen tagtoborzás miatt 500 ezer forint megfizetésére kötelezték - közölte a PSZÁF az MTI-vel hétfőn.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete kérelemre indult fogyasztóvédelmi eljárása során megállapította, hogy a tagszervező alkalmi munkát hirdetett fiatalok számára, ám azzal párhuzamosan megfelelő tájékoztatás nélkül léptette be őket a magánnyugdíjpénztárba is.

A felügyelethez fordult ügyfél alkalmi szórólapozásra jelentkezett egy Szentes-Csongrád-Kunszentmárton térségében kiadott hirdetési újságban megjelent hirdetés alapján, az ügyfél a hirdetővel egyszeri szórólapozásról állapodott meg.

A munka elvégzéséért az ügyfél előre kapott ezer forintot, majd munkavégzéssel indokolva, utólag, tájékoztatás nélkül kérték el tőle a személyi azonosító igazolványát és aláírattak vele három nyomtatványt, amit az ügyfél nem olvasott el, hiszen a hirdetés a szórólap szétosztásáról szólt. Az ügyfelet szórólapozás ürügyén az Allianz magán-nyugdíjpénztári ágazatába léptették be, amelynek igazolásaként kézbesítették neki a pénztári tagsági okiratot.

A fogyasztóvédelmi eljárás során a felügyelet megállapította: a tagszervező munkavállalásra hívta fel az ügyfelet. A magán-nyugdíjpénztári tagsági jogviszony létrehozásának lehetősége semmilyen formában nem jelent meg a hirdetésben, s annak lehetőségére az ügyfél nyilatkozata szerint a tagszervező nem hívta fel a figyelmét.

A tagszervező a fogyasztóvédelmi eljárás során arról tájékoztatta a felügyeletet, hogy a tagsági jogviszony létrehozását megelőzően megadta a megfelelő tájékoztatást az ügyfél részére. Ezt azonban nem tudta bizonyítani.

Ennek alapján a PSZÁF megállapította, hogy a tagszervező magatartásával megsértette a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát.

A felügyelet a jogsértést olyan súlyosnak minősítette, hogy a tagszervezővel szemben a maximálisan kiszabható bírságot tartotta a jogsértés súlyával és körülményeivel arányban állónak - áll a közleményben.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. január 17. 12:26
    „"tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat" Magyarországon van egyáltalán tisztességes kereskedelmi gyakorlat?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy lengyel kamion Kecskemét közelében - fotók

Súlyos sérüléssel szállították kórházba annak a lengyel rendszámú kamionnak a vezetőjét, amely az… Tovább olvasom