Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Megállapodtak a minisztériummal a kórházi szakmai szervezetek

Megegyezés született az Egészségügyi Minisztérium és a kórházi szakmai szervezetek között a kórházak finanszírozásáról - jelentette be a szerdai budapesti egyeztetést követően Székely Tamás egészségügyi miniszter.

A megállapodás azon elvek mentén történt, amiben már az elmúlt héten sikerült megegyezni. Ennek lényege, hogy októberben és decemberben többletforráshoz juttatják a kórházakat és januárban életbe léptetik a finanszírozási csúszás csökkentését két hónapra - mondta Székely Tamás.

Ez azt jelenti, hogy a novemberi teljesítményt januárban fizetik ki február helyett és februárban kifizetik a decemberi teljesítmény után járó díjat - tette hozzá.

Megegyeztek abban is, hogy jövőre mekkora lesz az éves finanszírozott teljesítmény-volumen korlát (tvk) összege és abban is, hogy 146 ezer forint lesz az alapdíj, de pontos összeget még nem lehet mondani, mert az elvégzett teljesítményt fizetik ki.

A kórházak így októberben 4.5 milliárdot, decemberben 6 milliárdot, januárban pedig a teljesítménynek megfelelő plusz egyhavi juttatást kapnak.

Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: azok a zavarok, amelyek a kórházaknál a finanszírozásban jelentkeztek, átmenetileg megoldódtak, ezzel elérték a céljukat.

Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy a megállapodás a jövőben nem kerülhet felülvizsgálatra, de a megállapodás a kórházak többségének megfelel.

Mint mondta: a súlyponti kórházakra nagyobb teher hárul, mint a többire, viszont nem szabad a többi intézményt sem elhanyagolni. A többi kórház számára is elfogadható az egyezmény, mert preferálja a súlyponti kórházakat, figyelemmel van a sürgősségi ellátásra és azokra a feladatokra, amelyek több forrást igényelnek.

Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Kórházakért elnöke közölte: az öröm nem maradéktalan, mert tűzoltásról van szó és legalább még egy havi finanszírozás hiányzik. Az, amiről most megállapodtak, többletként jelenik meg a jövő évi költségvetésben, tehát nem a jövő évi "szűkös" keretet osztják tizenhárom felé.

Hozzátette: úgy érzik, hogy ez csak három-négy hónapra megoldás.
A megállapodást Oszkó Péter pénzügyminiszter is aláírta.

Székely Tamás szerdán az Országgyűlés szakbizottságában azt mondta: a kórházak idén 10.5 milliárd forintot kapnak a járó-, és fekvőbetegek egészségügyi szolgáltatásainak biztosítására.

Oszkó Péter ugyanitt arra hívta fel a figyelmet, hogy a költségvetési források szinte teljes egészében le vannak kötve és már ˝gyakorlatilag nulla a mozgástere a kormánynak˝

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tudásközpont létesül Veszprémben

Tudásközpontot hoznak létre Veszprémben a volt gyermekkórház épületében és egyhektáros területén… Tovább olvasom