Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Megállapodás nélkül

Nem jutottak megállapodásra az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tagállamai a libanoni ENSZ-megfigyelőket ért, halálos kimenetelű izraeli légi csapást elítélő nyilatkozat szövegéről, alapvetően amiatt, hogy az Egyesült Államok ellenzett bármiféle keményebb hangvételű megfogalmazást. A vita többek között akörül folyt, hogy „támadásnak” vagy „szándékos támadásnak” nevezzék-e a libanoni ENSZ-erők megfigyelőállását ért légitámadást.

Fokozott légi csapások

A légi csapások fokozását részesíti előnyben az izraeli kormány a Hezbollah libanoni síita szervezet elleni hadjáratában a földi műveletek kiszélesítésével szemben. A miniszterek több légi támadást és kevesebb földi műveletet akarnak – közölte a hadsereg rádiója, amit az izraeli közszolgálati rádió is megerősített. Az izraeli erők ki akarják verni a Hezbollah fegyvereseit a határ menti sávból, és távolabbra akarják őket szorítani, hogy rakétáikkal ne érhessék el az izraeli településeket.

Legkevesebb 31 halott

Legkevesebb 31-en életüket vesztették és több mint 150-en megsebesültek csütörtökön abban a több robbanással járó támadásban, amelyet az iraki főváros egyik központi negyedében hajtottak végre lázadók. Az áldozatok száma még nőhet, mert sok sebesültnek az állapota súlyos. A halottak között több gyermek és nő van.

Lezuhant a hordozórakéta

Lezuhant egy orosz hordozórakéta szerda este Kazahsztánban, amellyel egyszerre tizennyolc műholdat kívántak Föld körüli pályára állítani. A rakéta a fellövést követő 86. másodpercben zuhant le, feltehetően azért, mert a hajtómű első és második fokozata nem megfelelően vált el egymástól.

Hőhullám áldozatokkal

A legújabb adatok szerint 64 haláleset következett be Franciaországban a kánikula miatt idén júliusban. Horvátországban egyre több turistának és helyi lakosnak okoz nehézséget a vízellátás akadozása. Pag szigeten, ahol napok óta nincs ivóvíz, tucatnyi embert vittek kórházba gyomorpanaszokkal – számolt be róla az egyik horvát tévécsatorna. A horvát vízművek eközben arra figyelmeztetett, hogy más szigeteken is gond lehet a vízellátással.

Elhalasztották a pert

Elnapolták Bagdadban Szaddám Huszein és vádlott-társai perének utolsó tárgyalási napját október 19-re, amikor is ítélethirdetés várható a volt iraki diktátor és a hét másik vádlott ellen folyó eljárásban – közölte a per vezető bírája, Rauf Rasid Abder-Rahman. A perben azzal vádolják az egykori elnököt, hogy felelősség terheli 148 iraki síita 1982-es lemészárlásáért. Az ítélet halálbüntetés is lehet. (mti)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útfelújítás hétfőtől

Dunaremete. Az önkormányzat márciusban pályázaton nyert pénzt az Ady Endre utca felújítására,… Tovább olvasom