Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Még nincs vége az aratásnak

Egyes hírek már a befejezett aratásról szólnak, megyénkben azonban még több ezer hektáron lábon áll a gabona.
Az összes, mintegy 110 ezer hektárt kitevő kalászos gabona vetésterületéhez képest a pár ezer hektár nem sok, annak a gazdának azonban, akihez éppen az esőzések megkezdésekor érkezett volna a kombájn, ez sovány vigasz.

A vágásra érett gabona ugyanis „lélegzik", mindennap veszít a súlyából, egyre hajlamosabb lesz a pergésre, ami a betakarítási veszteséget növeli, ha pedig még meg is ázik, óhatatlanul romlik a sütőipari minősége, sőt, a legrosszabb esetben elszaporodnak felületén azok a gombák (fusarium-, penicillium-, aspergillus-fajok), amelyeknek veszélyes, máj- és vesekárosító mérgeit – aflatoxin, ochratoxin – nemrég a dél-amerikai importból származó őrölt pirospaprikában is megtalálták hazánkban.

A tét tehát nem kicsi, a túl későn betakarított gabona végül még állati takarmányozásra is alkalmatlanná válhat. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (www.mebih.gov.hu) szigorú szabályokkal, laborvizsgálatokkal őrzi élelmiszereink toxinmentességét, ám nem árt, ha sok, saját felhasználásra termelő gazda is szem előtt tartja a lábon álló gabona jelenlegi fertőzési lehetőségeit. (További információk: http://www.mete.mtesz.hu/ – Flair Flow Europe.)

A már betakarított gabona jó minőségű, ezt a felvásárlási árak is mutatják. Janák József, az FVM megyei hivatalának vezetője szerint idén nem lesz szükség a gabona intervenciós felvásárlására, hiszen a „Malmi I-es" minősítésű búzáért többet – tonnánként 26–27 ezer forintot – fizetnek, mint az uniós intervenciós ár.

A megyében több mint 65 ezer hektáron termelt, eddig betakarított őszi búza termésátlaga 4,2 tonna, ez jó közepesnek mondható.
Az őszi és a tavaszi árpa egyaránt hektáronként 4 tonna körüli termést adott, az előbbit 9 ezer 800, az utóbbit 22 ezer 425 hektárról aratják. A búzából csaknem 4 ezer, a tavaszi árpából 2 ezer hektáron áll még lábon a termés, arányaiban azonban a mindössze 3 ezer 313 hektáron díszlő zabból van kint a legtöbb a határban, 1200 hektár.

Oross Imre, a Bácsai Agrár Rt. vezérigazgatója már két hete letette az aratás gondját. Társasága búzából 5,4, tavaszi árpából 5,1 tonnát takarított be hektáronként. A piacra sem panaszkodik, most köti az utolsó egyezségeket az árura. Úgy tűnik, az őszi káposztarepcével jártak idén a legjobban: 300 hektáron vetették, és a 3,5 tonnás átlagtermésükre (a megyei átlag 2,5) tonnánként 63 ezer forintot fizet a felvásárló.

– Sajnos nem örülhetünk felhőtlenül az eredményeknek, a növénytermesztés nyereségéből ugyanis évente 40 millió forintot elvisz a tejtermelő tehenészet üzemeltetése – mondja. – Hatvankét forintot kapunk a tej literjéért, miközben legalább hetvenbe kerül az előállítása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Féltik Kubában élő szeretteiket

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom