Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Még mindig duplaannyi a táppénzes

Győr-Moson-Sopron - Az elbocsátás után adható passzív táppénz még mindig az egyik kiskapu, vagy másképp fogalmazva: az egyetlen mentsvár azoknak, akik a válság miatt veszítették el munkahelyüket.
December óta csúcsközelben stagnál a kiutalások száma: kétszer annyian kérik és kapják a táppénzt, mint egy éve ilyenkor.

Az elbocsátás után elvileg még 45 napig adható, úgynevezett passzív táppénz  hónapok óta a menekülést, pontosabban az időnyerést jelenti sok száz munkavállalónak, akik a gazdasági válság következtében veszítették el munkájukat. Az első figyelmeztetés tavaly december elején érkezett az egészségbiztosítási pénztárhoz: elseje és ötödike között csaknem annyian (411-en) jelentkeztek passzív táppénzre a megyében, mint 2007-ben egész decemberben (438-an); a hónap végére pedig 1095-re nőtt a számuk – vagyis több mint duplájára az egy évvel korábbinak.

Erről portálunk is cikkezett, de a decemberi adat igazán akkor beszédes, ha az Állami Foglalkoztatási Szolgálat statisztikájával vetjük össze. Eszerint tavaly év végén 1739-cen lettek állástalanok, s kétség kívül ˝gyanús˝, hogy közülük 1095-en éppen a munkahelyük elvesztését követő három napban – ez ugye a táppénzre jogosultság ˝határideje˝ – betegedtek meg.

Úgy tűnik: a passzív táppénznél legalább annyira messze még a 400–500-as havi (2008-as) átlaghoz való visszatérés, mint a gazdasági válság lezárása.
Úgy tűnik: a passzív táppénznél legalább annyira messze még a 400–500-as havi (2008-as) átlaghoz való visszatérés, mint a gazdasági válság lezárása.

A regionális egészségbiztosítási pénztár akkor kampányt indított a háziorvosok között, tudatosítva, hogy ha az ellátást egészséges ember veszi igénybe – kvázi ˝szociális alapon˝ –, azzal ő és az orvosa is táppénzcsalást követ el. A háziorvosok egy része januárban bekeményített, de így sem csökkent a passzív táppénzesek száma (az OEP álláspontja szerint legalább a decemberihez hasonló drámai ütemű emelkedést sikerült megállítani).

Az  okok keresésekor több helyről kiszivárgott, hogy a munkaadó egyszerűen lepaktált a dolgozójával: megbeszélték a közös megegyezéssel történő elbocsátást, majd azt, hogy az illető kiíratja magát passzív táppénzre, annak lejártával pedig, azaz másfél hónappal később, a munkáltató visszaveszi az állásába.

Fél év eltelt, a 45 napos ˝haladékok˝ már régen lejártak, így megnéztük, változott-e a helyzet a passzív táppénzek kiutalásánál. A Nyugat-dunántúli Regionális Egészségbiztosítási Pénztár megyei kirendeltségének adatai szerint gyakorlatilag nem. Ha elővesszük a munkanélküliség alakulásáról szóló korábbi cikkeinket, akkor tisztán látjuk azt is: az elbocsátások számával párhuzamosan nőtt, illetve csökkent a passzív táppénzesek száma is, a fordulat április-májusban következett be, de még így is ezer fölötti a havi kiutalások száma.

Olvasóink írták

  • 2. G.D 2009. július 08. 22:49
    „Na ilyesmi is csak Magyarországon lehetséges!”
  • 1. nyusz 2009. július 08. 18:49
    „Inkább avval tötördnének,h.ha valaki beteg netán műtétje volt ,ne rugják ki a munkahelyéről.Nem egy eset volt már h.az illető korházba kerűlt,és a főnőke volt ojan aljas és bevitte neki a felmondolevelet.Vagy a másik:megműtőttek 1 illetőt,és nem engedte meg a cégvezető h.felépűljőn hanem 1héttel a műtét után kővetelte h.menjen dolgozni,mert hanem kilesz rugva.Ezekel kéne foglalkozni,hogy ijennek ne tőrténjenek meg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így lehet tízezret spórolni egy tankolással

Azoknak akik a nyáron külföldre mennek saját gépkocsival nyaralni érdemes lehet átnézni, hol lehet… Tovább olvasom