Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Még mindig 170 ezer hektár víz alatt

Az elmúlt 24 órában országosan nem romlott a belvízhelyzet, de még így is több mint 170 ezer hektárt borít víz. 115 településen védekeznek. A keleti országrészben eddig csaknem száz embernek kellett elhagynia otthonát.
Kétezer homokzsákkal erősítették meg a Nagy-Ér patak töltését a Hajdú-Bihar megyei Létavártesen. A településen egész éjszaka dolgoztak, hogy megvédjék a házakat a víztől. Hajdú-Biharban a legsúlyosabb a belvízhelyzet. A vízügyi igazgatóság a legmagasabb, harmadfokú készültséget rendelt el Létavértes közelében, ahol a Nagy-Ér kilépett a medréből. A víz a lakóházakat nem veszélyezteti, az elöntött területeken folyamatosan szivattyúznak. Több településen is kritikus a helyzet. Tégláson, Mikepércsen és Hajdúsámsonban is folyamatosan védekeznek a víz ellen a helyiek.

Árad a Hortobágy-Berettyó. A Berettyó folyón viszont már csak elsőfokú a készültség. Szabolcsban a Szamos környékén és a Krasznán másodfokú a készültség. A katasztrófavédelmi szakemberek szerint az elmúlt egy napban nem romlott tovább a belvíz helyzet. Attól tartanak, hogy a tavaszi csapadékot viszont már nem tudja majd elnyelni a föld, mert már most is teljesen telített vízzel.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében közel 30 ezer hektárnyi földterület van víz alatt. Az Ékövizig hét belvízvédelmi öblözetéből öt szakaszon első fokú, két esetben másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. Első fokú készültség van a hevesi, dél-borsodi területeken, a Taktaközben, valamint munkavégzések miatt a Sajózugban, másodfokú a riasztás a Bodrogköz két belvízvédelmi szakaszán.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nullpártrendszer

Javaslom a tisztelt Olvasóknak a nullpártrendszert, az anarchia szabályozott változatát. Tovább olvasom