Kisalföld logö

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

Még másfél hét az első adórohamig

Az egyéni vállalkozóknak és az áfakörbe tartozó magánszemélyeknek február 15-éig kell elkészíteniük az szja-bevallásukat, az evás vállalkozásoknak pedig evabevallásukat. Ugyancsak február 15-éig lehet jelentkezni az adóhatósági adómegállapításra és bevallani az éves áfát.
Kezdődik az adóhajrá: február 15-éig az egyéni vállalkozóknak kell futniuk. A most benyújtandó bevallások többségét el lehet készíteni az APEH honlapjáról letölthető szoftverekkel. Ehhez először egy keretprogramot kell installálni, majd ezt követően a nyomtatványkitöltő oldalról lehet feltelepíteni az egyes űrlapok kitöltéséhez szükséges szoftvereket.

Az evás vállalkozóknak – nemcsak az egyénieknek, hanem a számviteli törvény hatálya alá nem tartozó társaságoknak is – a 0543-as nyomtatványon kell bevallaniuk a tavalyi adójukat. A számviteli törvény hatálya alá tartozó társaságoknak nem február 15., hanem május 31. a bevallás és a fizetés határideje.

Az evabevallással egyidejűleg be kell fizetni az éves adót is. Tavaly háromszor, az első három negyedév bevétele után kellett adóelőleget fizetni, míg most a teljes éves adókötelezettséget kell teljesíteni, vagyis az összes tavalyi bevétel 15 százalékából kell levonni az előlegeket, és befizetni a maradékot. Azok, akik rendesen fizettek előleget, lényegében az utolsó negyedéves bevételük után fizetnek most adót.
A személyi jövedelemadó-bevalláshoz a 0553-as nyomtatványt kell használni.

Az éves áfabevallók viszont a 0565/650/651-es nyomtatványt töltik ki. Tavaly óta az APEH kérésre kiszámítja az elmúlt évi jövedelmek után fizetendő személyi jövedelemadót: az adómegállapítással elkerülhető az szja-bevallás kitöltése. Az úgynevezett adóhatósági adómegállapításra (adam) az erre jogosultak február 15-éig jelentkezhetnek. Akik ezt az időpontot elmulasztják, azoknak adóbevallást kell benyújtaniuk, legkésőbb május 20-áig. Pontosabban, mivel idén május 20. szombatra esik, a határidő május 22-ére módosul. Az adam választásához a 05530-as nyomtatványt kell kitölteni. Ha valaki kéri az adómegállapítást, de nem jogosult arra, azt erről levélben tájékoztatják, és ráér majd május 22-éig szja-bevallást készíteni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat méteres hullámok San Francisco térségében

A National Weather Service figyelmeztetést bocsátott ki az Északi öbölben vasárnap délelőttre a nagy… Tovább olvasom