Kisalföld logö

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Meg kell vásárolni a szemetesedényeket

Tilos a közterületen autóval fűre parkolni, vagy a parkokba behajtani Mosonmagyaróvár új köztisztasági rendelete értelmében. A most módosított jogszabály szerint az ingatlantulajdonosok már nem bérelhetik, hanem kötelesek megvásárolni a szemetesedényt.
Több új kiegészítéssel is bővítette legutóbbi ülésén Mosonmagyaróvár önkormányzata köztisztasági és hulladékgazdálkodási rendeletét. A jogszabály egyik új eleme, hogy ősszel a családi házak tulajdonosait kötelezi a házak előtti közterületen az avar összegyűjtésére. Ennek elszállításáról, ártalmatlanításáról viszont az önkormányzat gondoskodik.
A rendelet módosítása szerint tilos állatot bevinni, beengedni a játszóterekre, valamint a magyaróvári és a mosoni belváros, illetve a városközpont parkjaiba. Az új jogszabály tiltja az önkormányzati zöldfelületeken a parkolást és ráhajtást gépjárművel. Az erdőkben, közparkokban járművel csakis az arra a célra kijelölt utakon szabad közlekedni. Ezalól csak a fenntartást, fejlesztést végző, rendezvények idején szolgáltatást nyújtó gépjárművek kivételek. Erre a módosításra a hatékonyabb intézkedés érdekében volt szükség, mivel a füves területeken parkoló autók folyamatosan gondot okoznak. A Wittmann parkban vannak ugyan kijelölt kocsiutak, ám az autósok gyakran a sétányokon közlekednek. Az idei majálist követően is elrettentő állapotok maradtak, pedig kizárólag a rendezvényt kiszolgálók mehettek be kocsival. A szakemberek szerint a nagy forgalom miatt és a park védelme érdekében a terület közlekedési rendje felülvizsgálatra s zorulna.
A hulladékszállítással kapcsolatban is számos új elemet építettek a rendeletbe. A korábbi szabályozás szerint a gyűjtőedényeket az ingatlantulajdonosok jogosultak voltak megvenni vagy bérelni. A módosítás után mostantól a tulajdonosok kötelesek megvásárolni a kukákat. Erre azért volt szükség, mert a Rekultív Kft. jelezte, hogy a későbbiekben már nem tudja biztosítani a bérbeadást. Amennyiben az ürítés során az edény megsérül, a társaság köteles azt díjmentesen megjavítani vagy kicserélni.
Az új szabályozás értelmében a szemétgyűjtés idejét kivéve a kukák tárolását a tulajdonos saját ingatlanán belül köteles megoldani.
Az építési engedélyezés során a hatóság dönt a hulladékgyűjtő edények megfelelő elhelyezéséről társasházak, intézmények és egyéb, nem lakóház rendeltetésű építmények esetén. Ez azért szükséges, mert az utóbbi időben épült társasházaknál sok probléma adódott a kukák elhelyezésével, mivel a tervezés során nem jelöltek ki erre alkalmas helyet.
A rendelet új eleme, hogy út- és közműépítés esetén az út járhatatlansága idején a szállítási napokon az érintett utca két végére kell kihelyezni a kukákat. Amennyiben ez nem megoldható, úgy zsákban kell kirakni a hulladékot.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz szanyi gól

Tovább olvasom