Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

Még egyszer a környezetbarát mosószerekről

Korábban írtam a környezetbarát mosásról, többen meg is kerestek a javaslataim miatt. Kérdésük volt: hol lehet mosószódát, szódabikarbónát, mosószappant venni, mert a bevásárlóközpontokban nem.

Valóban, ott nem. A bevásárlóközpontok nem a környezettudatos vásárlást segítik. Ők a „vedd meg, használd, dobd el" elven működnek. Viszont vannak már megyénkben bioboltok. Ott beszerezhetők ezek a mosószerek. A környezetvédelmi tudatosságnak fontos eleme a vásárlás. Ezt úgy mondják manapság, hogy ökológiai fogyasztóvédelem. Ennek egyik eleme, hogy lássuk meg a termékhez – jelen esetben az inget hozom példának – csatolt instrukciókat. Ezek vagy a gallér belső oldalán lévő címkén, vagy a termékhez csatolt kis lapon találhatóak.

Ha üres háromszöggel találkozunk, az azt jelenti, hogy a környezetre nagyon káros klórtartalmú fehérítős kezelés szükséges. Ha a háromszög belsejében CL jelzés található, akkor a ruhadarabot lehet klórtartalmú termékekkel kezelni (hígított és hideg klórozás). Az áthúzott háromszög azt jelenti, hogy a textilterméket nem szabad klórral kezelni.
Vannak betűkkel és számokkal jelzett információk is. Így az M037, mely jelzi, hogy a ruhadarab festett szövetből készült. Az első mosások alkalmával a színéből veszíthet. Fordítsa ki a ruhadarabot, mossa külön, és ne használjon folttisztító szereket. Ahol az M038 jelzés található, ott a ruhadarabon lévő mintanyomások jobb karbantartása érdekében ajánlatos kifordítva mosni és vasalni. Itt egyébként a cég nem felel a helytelen karbantartásból származó károkért. A 0710 jelzi, hogy igazi, természetes mosott és fertőtlenített pehellyel van tömve. Homokkal mosott, 100%-os tiszta selyem, melyet külön kell mosni és napfénytől távol szárítani – ezt a 0730 szám igazolja. Az M056 a poliuretán, gyantázott ruhadarab.

A tudatos vásárló nemcsak az árakat nézi, hanem a tartósságot, a tisztítás környezetbarát voltát is. Erre biztatom az olvasókat.

Lajtmann József környezetvédő

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német korrepetálás

Győr. Általános iskolások részére díjmentes német nyelvi korrepetálás kezdődik ma délután fél 4-kor… Tovább olvasom