Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Mediawave: a színvonal marad

A fényírók fesztiváljának szervezői a korábbiaknál kisebb költségvetést terveztek az idén.
A fényírók fesztiváljának szervezői a korábbiaknál eleve „vékonyabb" költségvetést terveztek az idén. A tavalyi 70 millió forinttal szemben most 45–50 millióból akarják kihozni a rendezvényt úgy, hogy a művészi színvonal ne szenvedjen kárt – s ez már maga művészet. Hartyándi Jenő fesztiváligazgató kijelentette, a filmes és a zenei program nagyon erős lesz ebben az esztendőben is.

A Mediawave szervezőinek takarékossága abban nyilvánul meg, hogy idén nem hívtak drága előadókat, és némileg háttérbe szorulnak egyes művészeti ágak, mint a tánc, a színház, a képzőművészetek. A tervezett külföldi fellépők szinte kivétel nélkül már támogatottak valakik által, azaz költségeik egy részét állják mások, többnyire a nemzeti nagykövetség vagy kulturális intézet. Például úgy, hogy fizeti a hazájukból érkező zenészek repülőjegyét. Hartyándi Jenő fesztiváligazgató megfogalmazása szerint sajnálják, hogy „idén kisebb mértékben tudják támogatni a várost". Merthogy a Mediawave turisztikai hasznot hoz, s emellett viszi Győr jó hírét szerte a világba.

Győrött általános a takarékosság

S ha már a városnál tartunk: a tavalyi 3 millió forintos hozzájárulás idén 2,25 millióra apadt. Gergely Zoltán polgármesteri szóvivő a Kisalföld érdeklődésére elmondta, mindezt a költségvetési szigor indokolja. Mint az köztudott, Győr büdzséjének minden területét érinti a takarékosság. Sajnálatos módon a kultúra, azon belül a Mediawave támogatásából is le kellett csípni, hogy kockázatmentes maradhasson a város pénzügyi helyzete. Gergely Zoltán cáfolta lapunk felvetését, miszerint ellentmondás feszül Győr Európa kulturális fővárosi ambíciói és a kultúra támogatásának megkurtítása között. Elmondta, a pályázatra is költeni kell, ami végül ugyancsak a kultúrát célozza. Ha Győr nyeri a versengést, számos ilyen célú beruházás valósulhat meg, s a Mediawave is kiemelt szerephez juthat. Ez persze az idei fesztivált még nem érinti, az idei gondokat nem enyhíti.

A filmes alapítványon nem múlik

A Magyar Mozgókép Közalapítvány tavaly 26 millió forinttal támogatta a Mediawave-et, ez az összeg is hiányzik még, hiszen az elmúlt napokig ki sem írták a nagyrendezvények támogatását célzó pályázatot. Tóth Erzsébet, a közalapítvány főtitkára jó hírrel szolgált: a múlt héten már megjelent a várva várt pályázati kiírás, a beérkező anyagokat a lehető legrövidebb időn belül elbírálják. Ez a Media-wave esetében annyit jelent, hogy az elnyerhető összeg első része a fesztivál kezdetéig meg is érkezhet. A teljes keret a tavalyival nagyjából megegyező, tehát van esély ismét jelentős összeg elnyerésére. Ehhez jön a közalapítványtól a fesztivál előkészítésére megítélt 3,5 millió forint.

Az állam visszavonulót fúj?

Jelentős vérveszteség, hogy a Széchenyi-terv korábban megítélt támogatásai mára kifutottak. Tavaly 12 millió forint jutott a Mediawave-nek, ez most a jelek szerint mindenképpen hiányozni fog: kulturális nagyrendezvények turisztikai célú támogatására új pályázatot erre az évre ki sem írtak. Ez pedig a szakemberek általános vélekedése szerint az ország minden nagy fesztiválját tragikus helyzetbe hozza.
A Kisalföld éppen ezért firtatta a témát a kultura.hu internetes oldal fórumán, ahol a minap Bozóki András kultuszminiszter válaszolt a feltett kérdésekre. Lapunknak szánt válasza a következő volt: „Definiálni kellene a »fesztivál« fogalmat. Célunk, hogy elindítsunk új kezdeményezéseket, és akik már lábra álltak, azok próbáljanak egyre inkább magánmecénásokat találni. Ne akarjon mindenki az adófizetők pénzéből megélni."

A remények szerint azért ez nem jelenti azt, hogy egy tizenöt éves rendezvénynek célszerű megszűnni, és más néven, újként megjelenni, mert az már államilag is támogatandó. S nem jelentheti azt sem, hogy a hagyományos, ígéretes fejlődést mutató, nívós rendezvények egyetlen útja a kommercializálódás.

Megjelentek a magántámogatók

Szerencsére azért kialakulóban van a minőségi kultúra újfajta mecenatúrája, a vállalkozói, civil szféra megjelenése Győrött is.
A Fészek Klub városkoncepciójában szerepel, hogy Győr kulturális, művészeti értékei között a Mediawave jelentős helyet foglal el, éppen ezért támogatásának növelése szükséges. Ennek szellemében ad támogatást például a Graboplast rt., melynek elnök-vezérigazgatója, Jancsó Péter a klub tagja. Mónus Ágnes kommunikációs vezető a Kisalföldnek elmondta, cégük jó példával akar elöljárni.

Kedvet akar csinálni más vállalkozásoknak, üzletembereknek is ahhoz, hogy anyagi támogatói legyenek helyi értékeinknek. Mindemellett az ipari üzemek tulajdonosainak is érdekük, hogy az alkalmazottak, a műszaki értelmiség jól érezze magát a munkaidőn túl is. Egy város kulturális kínálatának minősége, a kikapcsolódási lehetőségek színvonala ugyanis ma már jelentős tényező a lakóhely megválasztásakor. Érdemes tehát áldozni arra, hogy ez megtartó-, s ne taszítóerő legyen. A Graboplast termékeinek felajánlásán túl állja a népszerű hegedűs, Lajkó Félix nyitónapi koncertjének költségeit.

Ugyancsak felajánlást tett Szűcs Gábor, a Tetőcentrum Kft. ügyvezetője, aki tavaly is éppen cikkünk nyomán támogatta 100 ezer forinttal a Terményáldást. A Patio étterem pedig a megnyitórendezvény megrendezését vállalta magára.

A helyi vállalkozások tehát jelentős mértékben járulhatnak hozzá a zökkenőmentes rendezéshez. Erre még idén is van persze mód, például egy-egy zenész vagy zenekar fellépési költségeinek átvállalásával, fesztivál hivatalos vendégei, művészei szállásának, étkezésének finanszírozásával.

Ezek biztató jelek, de Hartyándi Jenő a miniszteri vélemény kapcsán megjegyezte: „Nyugaton, ahol jóval előbbre járnak ezen a téren, egy-egy kulturális, művészeti rendezvény finanszírozásából legfeljebb 20 százalékkal részesülnek a magántámogatók. Nálunk, ha ez eléri a 10 százalékot, már sikerről beszélhetünk. Nincs még hagyománya, kultúrája a magánmecenatúrának, arra alapozni tévedés."

A Mediawave ugyanakkor jelentős eredményeket ért el a külföldi kulturális intézeteknél, amelyektől mintegy 10–15 millió forinthoz jutottak hozzá. A jelek szerint határon túl elismerik a fesztivál művészeti értékét.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NYERJE MEG A RAKD RENDBE A PÉNZÜGYEIDET! C. KÖNYVET!

5 szerencsés olvasónk megnyeri Polló László "Rakd rendbe a pénzügyeidet!" c. könyvét!

Tovább olvasom