Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Matula és Tutajos nem sokat alszik

Belepillantottunk a Tüskevár forgatásának kulisszatitkaiba. A maroknyi stáb reggeltől estig dolgozik.

Napkeltétől napnyugtáig dolgozik a Tüskevár maroknyi stábja a Csongrádhoz közeli György-víznél felépített kunyhónál. A forgatási menetrendet kissé keresztülhúzta a július közepi csapadékos időjárás, az e heti kánikula viszont jól jött a csapatnak. Kovács Lajos csak a hajnali keléstől irtózik, a rendező, Balogh György a viharjelenettől tart egy kicsit, Péntek Bálint fényképezőgépével dokumentálja az eseményeket, Nagy Marcell pedig lubickol Tutajos szerepében.

„Csend legyen ott hátul, felvétel!" – hallatszik már messziről a rendezőasszisztens szigorú hangja. A katonás rendet őrző hölgy határozott fellépésén csak az lepődhet meg, aki először jár filmforgatáson. – Igazi profi – súgja fülembe menet közben Gyovai Szabolcs, az egyik kereskedelmi televízió első valóságshow-jában országos ismertséget szerzett fiatalember, aki azóta rendezvényszervezésre és produceri munkára adta a fejét. A Holt-Tisza egyik elhagyatott, csendes csücskében kialakított főhadiszálláson nagynak tűnik a nyüzsgés, holott a sajtó jelen lévő munkatársaival együtt összesen húszan toporognak a keskeny vízparti ösvényen, meg a kunyhó előtti tisztáson.
– Eredetileg 40–50 fős stábot terveztünk, de a szűkös anyagiak miatt most csupán 16–17-en iparkodunk itt – mondja Szabolcs. – Bizonyos posztokra hiányoznak emberek, ezért a jelenlévőkre a szokásosnál nagyobb teher hárul. Ezek közül első a hajnali kelés. Fél ötkor van ébresztő a gimnázium kollégiumában, napkeltére már itt kell lennünk, és egészen alkonyatig dolgozunk. Néha az evésre sincs elég idő. Ha futotta volna rá, lenne büfékocsi, de most a közös menüvel kell beérnie a csapatnak.

Meg sem dőlt a nádas

Százmilliós költségek

Mindeddig csupán hárommillió forint állami támogatást kapott a produkció, a két éve megítélt összegből készültek el tavaly a demofelvételek. Idén a forráselosztásban illetékes Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) egy fillér szubvenciót sem ítélt meg Balogh György produkciójának, holott a film várható nézőszámából, illetve az előkészületekre adott pénzből éppen az ellenkezőjére lehetett következtetni. A film eredetileg 300 millió forintra tervezett büdzséjét végül kénytelenek voltak szűkíteni. A még most is százmilliós nagyságrendű költségek fedezésére a gyártók ismét pályázatot nyújtottak az MMK-hoz, továbbá az ORTT és a Duna Televízió közös felhívására is jelentkeztek.

A sajtókapcsolatok ápolásával és a szponzorfelhajtással megbízott Szabolcsnak például damilbeszerzéssel is foglalkoznia kell. Az előző nap nyolcórás fárasztás után kifogott harminckilós szürke harcsa ugyanis nem bírta a megpróbáltatásokat, idő előtt kimúlt, de még holtában is képes volt elszakítani a szájához rögzített drótelőkét. A aprónak nem nevezhető problémát a kellékeseknek kell megoldani, mégpedig úgy, hogy a közeli képekhez szükséges harcsamozgást imitálni lehessen. A felvételhez végül igénybe kellett venni egy vízben megmártózni hajlandó munkatársat, akihez – szolidaritásból vagy szakmai megfontolásból – a rendező is csatlakozott.
– Örülök a kánikulának, mert tudjuk nyomni a melót – örvendezik Balogh György. – A múlt héten sokszor esett, a kocsikban gubbasztva kellett várnunk, hogy kisüssön a nap. Amint elállt az eső, ugrottunk a kamera elé és mögé, de még így is lemaradásban vagyunk az eredetileg tervezett ütemhez képest – teszi hozzá a rendező, miközben két próba között a kunyhó árnyékában hűsöl. Bár a tikkasztó hőség jól jött a stábnak, a direktor megjegyzi, a viharjelenet felvétele komoly erőpróbának mutatkozik, mivel a kirendelt szélgép meg sem tudta dönteni a nádast, a természetes égi áldás pedig a technikát veszélyezteti.

Kamera, mikrofon és barnító púder

„Csendet kérek, próba!" – szól ismét az asszisztensi ukáz. Matula bácsi szerepében Kovács Lajos ül a tűznél gumicsizmában, tetőtől talpig beöltözve, mögüle érkezik a fürödni induló Tutajos, azaz Nagy Marcell. – Matula, módjával kapargasd a tüzet, mert olyan füst lesz tőle, hogy nem látszol a képen – kéri a rendező. – Gyurikám, ez most piszkálás nélkül is füstöl – riposztozik kisvártatva Kovács Lajos. Majd ismét életbe lép a csendrendelet: felvétel, 232-es jelenet, csapó – és az operatőr nekigörnyed, a sínpáron gurulva rögzíteni kezd a kamera, a világosítók és a mikrofonos fiatalember lélegzet-visszafojtva megmerevedik, a szereplők elmondják a maguk szövegét, a rendező pedig „vége, megvettük" felkiáltással nyugtázza a látottakat.
– Hogy tetszik a díszlet, mert én már teljesen belaktam – szögezi nekem a kérdést Marcell. – Szerintem szuper ez a kunyhó, és a csapat is remek. A Sorstalanság forgatásán százfős stáb dolgozott, itt meg kicsiben megy minden. Bensőségesebb is a hangulat – mondja napbarnítottnak tűnő mosollyal.
– Ezt csak a smink – teszi helyre elkapkodott észrevételemet Péntek Bálint, Bütyök megformálója. – Napfényt eddig nemigen látott Marci bőre, ezért kell a barnító púder – magyarázza fényképezőgéppel a kezében. Mellékesen elárulja, neki ma nem lesz jelenete, ezért szabadidejében dokumentálja a forgatás perceit, a képek később felkerülnek majd a film honlapjára.

Az egyszerű Matula

– A kétharmada még hátravan, és egyre keményebb minden egyes nap – nyögi saját levében fürdőzve Kovács Lajos, és elnyúlik az egyik fa árnyékos tövében. – Komoly koncentrációt igényel, hogy függetlenítsd magad az előkészületektől, az ide-oda pakolástól, hiszen a gyártás ideje alatt minden pillanatban topon kell lenned. Marcival nagyon jól tudunk együtt dolgozni, s ez kell ahhoz, hogy élettel és érzelemmel tudjuk megtölteni a képi világot. Én arra törekszem, hogy minél egyszerűbben tudjam megjeleníteni Matulát, akire most rengetegen kíváncsiak. Sokan várják ezt a filmet, s mi szeretnénk megfelelni a várakozásoknak – zárja stílusosan a nyilatkozatot, de amikor felemlegetem neki a korai kezdést, ijedten megkér: a kelésről ne beszéljünk, mert az borzasztó.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megbírságolt munkáltatók

A nyári kánikulai időszakokban veszélyesebb a munka: megterhelt a szervezet, lankad a figyelem, rossz irányban változik az ember komfortérzete, mindezek miatt gyakoribb lehet a baleset. Különösen, ha még a munkavédelmi előírásokat is „lazábban” kezelik. Megyénk harminc építkezésén tartottak munkavédelmi ellenőrzést az elmúlt két kánikulai héten. Tovább olvasom