Kisalföld logö

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Matolcsy: A válságnak vége Magyarországon

A magyar gazdaság az átmenet állapotát éli, de jövőre már erős növekedést fog mutatni - jelentette ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a CNN-nek nyilatkozva.
A Richard Quest által készített interjú csütörtökön került fel az amerikai hírtelevízió internetes oldalára.

Matolcsy György elmondta, hogy Magyarország az államháztartási hiány leszorítása érdekében "számos nem konvencionális gazdaságpolitikai intézkedést hozott meg". Emlékeztetett, hogy elkészült a magyar konvergenciaprogram, amelyet jóváhagyott az Európai Bizottság, és hangsúlyozta, hogy Magyarország pénzügyi helyzete rendezett.

"A válságnak vége" - mondta a tárcavezető.

A riporter felvetésére, hogy a magyar gazdaság több mint egy százaléknyit zsugorodott az első negyedévben, ami a legrosszabb mutató az unióban, Matolcsy emlékeztetett arra, hogy viszont a tavalyi év utolsó negyede az egyik legjobb volt az EU-ban.

"Ez egy átmeneti időszak a magyar gazdaság számára. A jövő évben, hadd mondjam így: erős gazdasági növekedési mutatóval fogunk rendelkezni. Ez az év egy kicsit rizikós, ebben igaza van" - mondta Matolcsy György.

A kérdésre, hogy miért nincs igazuk a magyar gazdasági vezetés bírálóinak, a miniszter elismerte, hogy a kormány számos kritikát kap a nem konvencionális intézkedések miatt, de, mint mondta, "ez a jövő". Megfogalmazása szerint "rá voltunk kényszerítve arra, hogy innovatívak és kreatívak legyünk".

A CNN riportere, Richard Quest úgy vélekedett, hogy a magyar kormány "túlságosan innovatív és túlságosan kreatív", és hogy sok közgazdász szerint a magyar gazdaság rossz úton halad.

Matolcsy válaszában ismételten hangsúlyozta, hogy a kormánynak "nem konvencionális, sőt, nem ortodox eszközök felhasználásával" sikerült megvalósítania egy sikeres konszolidációs programot. "De az egész európai gazdaság növekedésre, munkahelyteremtésre és kreativitásra fog törekedni. Nagy szükség van a kreativitásra az Európai Unióban" - tette hozzá.

A kérdésre, hogy szerinte súlyosan tévednek-e azok, akik szerint Magyarország gazdasági katasztrófa felé halad, Matolcsy György kijelentette: "Teljes mértékben. Ez képtelenség. Ez képtelenség. A magyar tündérmese, avagy a magyar példa egy éven belül sikeres lesz."

Quest felhozta, hogy a növekedés üteme lassú, a munkanélküliségi ráta magas, és hogy a deficitet csak "füst és tükrök" segítségével lehetett csökkenteni, és hogy az egykulcsos adó csökkentette az adóbevételeket.

A nemzetgazdasági miniszter erre úgy érvelt, hogy "az éremnek két oldala van", és rámutatott, hogy a magyar államadósság szintje csökken, az államháztartási hiány fenntartható, és jóval a GDP 3 százaléka alatt van. A gazdaságban, amely átmeneti szakaszban van a növekedés felé, új munkahelyek jönnek létre.

A CNN riportere szerint Magyarországnak meg kell hátrálnia a központi bank kérdésében, és ezt minél hamarabb teszi meg, "annál előbb száll le mindenki önökről".

Matolcsy kijelentette, hogy a magyar központi bank száz százalékig független". Quest közbevetésére, hogy "mások ebben nem értenek önnel egyet", a nemzetgazdasági miniszter azt hangsúlyozta, hogy az MNB "lényegében független a kormánytól, és minden olyan törvényt amely szükséges ahhoz, hogy ezt mindenki számára abszolút bizonyossá tegye, a parlament elé kerül, és június végéig el fogják fogadni".

Matolcsy György arra a kérdésre, hogy miben látja a magyar gazdaság jövőbeni erejét az Európai Unión belül, kijelentette: az erőt Közép-Európa egészében látja.

"Mi következünk. Mi leszünk az új központ a világgazdasági közösség számára. Az euróövezet déli övezetét a közép-európai régióval váltjuk fel."

A miniszter szerint a közép-európai térség nagyon erőssé válik, mert ez lesz "a következő felemelkedő régió "Európai és Ázsia, Európa és az Egyesült Államok között, és Magyarország ennek a szívében található".

Olvasóink írták

86 hozzászólás
 • 86. machers 2012. június 11. 23:31
  „85.Rebeka01 2012.06.11. 14:23
  Ez nem az a cikk.”
 • 85. Rebeka01 2012. június 11. 14:23
  „kőszi hogy a lényeget cenzurázták.szoval kitalálták a zsidok legalábbis egyik tőrténészük hogy Árpád vezér zsido volt és a zsidok is velünk érkeztek a Kárpát medencébe”
 • 84. piroskaésabarkasz 2012. június 10. 12:44
  „Akkor holnap át is váltom az összes svájci frankomat,erős magyar forintra!!!”
 • 83. Rebeka01 2012. június 10. 12:31
  „válság még csak most kezdődik igazán”
 • 82. gjozsi88 2012. június 10. 10:48
  „Valaki78!
  Az baj, hogy a kormány a retorikája mögött képtelen erősödő gazdaságot felmutatni és lózung gyüjteménnyel próbálja pótolni a realitást!
  A különbséget látjuk!
  A "hiteltelen" szocik 175 bázison tartották az ország kockázatot.....mig matolcsiék 500-710 bázis közt is csak hablatyolnak és nincs még tárgyalási időpontjuk sem az IMF-el!”
 • 81. öröksoproni 2012. június 09. 16:59
  „Az agyadban lenne már vége a válságnak Matolcsykám!”
 • 80. BsBe 2012. június 09. 16:48
  „Levélben tájékoztatják a gyógyszertári vezetőket, hogy az új Erzsébet-utalvány szeptember elsejétől a Magyar Üdülési Szolgálat Kft. (MÜSZ) által kialakított terminál segítségével ,,érvénybe lép".

  ,,Az új Erzsébet-utalvány a teljes szociális hálóba való beépítése miatt (beiskoláztatási támogatás, családi pótlék, önkormányzati segély és tervezetten a nyugdíjak egy része) bővített felhasználhatóságot tesz lehetővé. A gyógyszeripari szegmens igen nagy részét képezi a szociális juttatások jövőbeli felhasználhatóságának. Az Erzsébet-utalvány elfogadóhely csatlakozást a patikáknak is lehetővé tesszük, hogy a gyógyszerkészítmények vásárlását is biztosítani tudjuk"

  Hát kedves fidesz imádó nyugdíjasok, remélem valóban Erzsébet-utalványban kapjátok a nyugdíjat. Csak sajnos az is, aki nem rájuk szavazott. (lehet, jövőre a fizetést is Erzsébet-utalványban adják, mint anno, csak hogy a kormányhoz közel álló MÜSZ jól járjon és így azt is meg lehet határozni, mi az amit vásárolhatsz.Ha másképp nem megy. Majd ők megmondják mire költheted a kormány által nagy nehezen kifizetett nyugdíj összegét - mert ugye azt a pénzt már elqrták...)”
 • 79. RickCartman 2012. június 09. 14:59
  „78. Valaki
  így is beszakadt :-))) értjük, ha kósalali is brekegett vóna, még jobban beszakadt vóna, szép álmokat, gyerekek, fülkeforradalmáros tündérmeséket kívánok :-)”
 • 78. Valaki 2012. június 09. 11:56
  „Lehet vonyítani élvtársakk, de ha mást mondott volna a forint megint beszakadt volna! Nem értitek ugye? :)))))”
 • 77. embertelen 2012. június 09. 08:45
  „Kedves Matolcsykám! Ritkán szoktam valakit kedvesnek szólítani, de aki beteg, az megérdemli ezt a kis kényeztetést. Tudatom, hogy sajnos a magyarországi válságnak még nincs vége, majd csak 2014-ben jön el ez az idő, amikor a népharag eltakarítja a hazug fideszes bagázst, mindazokat akik a válság elmélyülését Magyarországon előidézték és saját érdekeik szerint fenntartják. A legnagyobb válság ma Magyarországon nem a gazdasági, hanem az az erkölcsi válság, aminek fertőző gócpontja az Orbán-Matolcsy páros, akik hazugságból többszörös világbajnokok. A sok hazugságért előbb-utóbb Isten meg fog büntetni benneteket, hiába gyóntok minden nap, nem elég, mert annyi hazugságot hordtatok már össze, hogy óránként kellene feloldozást kapnotok.”
 • 76. Primax 2012. június 09. 08:41
  „73. Indygo !
  Gabikának szőke lesz...? :):):)”
 • 75. Strossi 2012. június 09. 08:38
  „itt a válasz, hétköznapi Magyarország

  http://uton.postr.hu/nem-tudjuk-fizetni-a-rezsinket”
 • 74. Strossi 2012. június 09. 08:27
  „szánalmas, nevetséges
  és ezt mind ők, mind a csatlósaik el is hiszik
  kérdem én, ha nálunk vége a válságnak, a világ többi ezerszer feljelttebb és okossabb részén miért nincs vége???

  nemég olvastam origon cikket lettországról és szlovákiáról, szinte nem hallunk róluk semmit, ők szép csenben, okosan csinálták a dolgokat, és tényleg kifelé lábalnak

  vége a válságnak - nem térek magamhoz
  ja igen, nekik vége, bár nekik sose volt

  most hogy végleg elszegényítették az ország 80%-át, vajon ki fogja eltartani őket?
  az emberek nagy része már tényleg csak a csekkjeit tudja fizetni, ha tudja...

  nagyon rossz vége lesz a tündérmesének, inkább a horror kategóriába sorolnám....”
 • 73. Indygo 2012. június 09. 07:17
  „Állítólag utasították a fideszeseket, hogy növesszenek bajuszt. Tudjátok olyan picit mint annak a német emberkének volt.( Dolfikának)”
 • 72. Jandex 2012. június 09. 05:48
  „Ajajj, nagyobb a baj mint gondoltam!”
 • 71. RickCartman 2012. június 08. 23:02
  „"Félreértés történt a CNN nyilatkozatomban. Nem fairy tale = tündérmese, hanem Feri tale= elmúltnyócév hangzott el. Az érintettektől elnézést kérek. Hajrá görögök!
  Matolcsy György, n. gazd. min"
  muhahahahahahaha:-))))))”
 • 70. hapala 2012. június 08. 22:50
  „Sajnos nagy a baj.
  elmebetegek és narancs bárok kormányoznak.
  talán már a 2/3-ad láthatja , hogy valami félre megy”
 • 69. machers 2012. június 08. 22:34
  „41.apokalipszis 2012.06.08. 14:19
  "Fidesz így tovább,a célok jók!"

  Segíts kérlek!
  Nem jövök rá, hogy milyen célokat említesz?!”
 • 68. machers 2012. június 08. 22:31
  „65.ekkenekepen 2012.06.08. 22:11
  A birkamenet meg még tapsol is neki.”
 • 67. machers 2012. június 08. 22:30
  „64.Csetneky 2012.06.08. 22:10
  Egyetértünk!
  Szavazz, aztán húzz a .... szóval oda.”
86 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meggyanúsított rendőrtisztek - gyilkossági ügyet is vizsgálnak

Emberölés megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást a rendőrség a Hajógyári-szigetről tavaly eltűnt fiatalember ügyében. Tovább olvasom