Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Mától büntethető a masírozás és a tojásdobálás

Büntethető a február 1-jétől hatályba lépő új törvény szerint, aki a nyilvánosan vezényszavakat kiabáló, alakzatban masírozó csoportban vesz részt - és ezzel félelmet kelt - vagy éppen tojást dobál.

2009 elejétől többféle, a közrend és az igazságszolgáltatás körébe tartozó jogszabály is változik az ezeket módosító törvény alapján. A változások lényegéről az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tájékoztatta a Független Hírügynökséget. A változásokat magában foglaló törvény egyik célja, hogy szigorúbban és hatékonyabban lehessen büntetni azokat, akik megsértik a gyülekezési jogot és más alapjogokat.


Emiatt módosították a Büntető törvénykönyv (Btk.) egyes pontjait és a Szabálysértési törvényt is. A változások okai az elmúlt időszakban a különböző utcai megmozdulásokon tapasztalt jogellenes cselekmények és az azokat követő nehézkes felelősségre vonás. Változik egyebek mellett a közérdekű üzem működésének megzavarásával és a garázdasággal kapcsolatos szabályozás. A garázdaságnál egyértelműsíti a törvény, hogy mi minősül erőszakos magatartásnak. Akár 15 évet is kaphat az, aki különösen nagy kárt okoz például egy híd lezárásával, vagy berendezéseinek megrongálásával.

A nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport tagja elleni erőszak megnevezése közösség tagja elleni erőszakra módosul. Ennek előkészületéért is lehet börtönt kapni, akár két évet is. A törvény védelme az említett csoportokon kívül megilleti - nemzeti, etnikai, faji vagy vallási hovatartozás megjelölése nélkül - a lakosság egyes csoportjait is. Ezentúl büntethetőek a választási gyűléseken is a gyülekezési szabadság megsértésével kapcsolatos jogsértések is. Ha valaki jogtalanul, erőszakkal, fenyegetéssel akadályozza a választáson részvételt, vagy a gyülekezési jog gyakorlását az akár három évet is kaphat. Közösség tagja elleni bűncselekményért 5 év jár.

A közveszéllyel fenyegetők - például a fehér-porokat postán küldők, vagy a telefonon bombával fenyegetők - ezután két évet kaphatnak. Két év büntetés jár januártól a kényszervallatásért. Ezentúl büntethető lesz már az előkészülete is egyebek mellett a közösség tagja elleni erőszaknak, a testi sértésnek és a hivatalos személy elleni erőszaknak, de a kényszervallatásnak is. Ezeket az előkészületi szakban maradó eseteket - például tüntetésen a rendőr elleni támadásnak még a szándékát is - akár 1-2 évi börtönnel is büntethetik.

Módosul a garázdaság jogi fogalma és büntethetősége: felelősségre vonható lesz januártól, aki nyilvános rendezvényen olyan csoportban vesz részt, amelynek a megjelenése másokban félelmet kelt. Félelemkeltőek lehetnek például az érintett csoport vezetője által használt vezényszavak, a csoport tagjai által alkotott formáció is, vagy a dobálás, köpködés. Ez csoportos garázdaságnak minősül és öt évet lehet érte kapni. A hatóság eljárásának megzavarásáról szóló paragrafus pedig arról szól, hogy ha bíróság, vagy más hatóság eljárását megzavarja valaki - de más bűncselekmény nem történik - két évet kaphat. Ha csoportosan, felfegyverkezve teszi ezt, akkor öt évet.

Erőszakos magatartásnak minősül az a fajta támadás is, ami nem alkalmas fizikai sérülés okozására, ilyen lehet a tojásdobálás. Ezeket a jogszabályi változásokat a büntető- és a polgári törvénykönyvet is módosító törvényben már decemberben kihirdették, de csak most, február elsejével lépnek hatályba. Közben már készül a teljesen új büntető- és polgári törvénykönyv is.

Olvasóink írták

84 hozzászólás
 • 84. gjozsi88 2009. február 03. 19:20
  „Freddy01!Te csak tojásdobálással tudod kifejezni magad? Javaslom ujra az általános iskola alsó tagozatát,ott már foglalkoznak szavak mondatokká formálásával,idővel talán tudsz összefüggő,érvrendszeren alapuló véleményt is megfogalmazni,kommunikálni,nem lesz szükséged tojásra!Kitartás és nem fogod korlátozva érezni magad!”
 • 83. kackac 2009. február 03. 08:32
  „Három elítélt beszélget a börtönben:
  - Titeket miért itéltek el? - kérdi az egyik.
  - Elkötöttem egy autót, egymillió forintos kárt okozva. 1 év. És te?
  - Én loptam az állam pénzéből, kétmillió forintos kárt okozva. 2 év.
  - Hát te cimbora? Te mit csináltál?
  - Én három millió forintos kárt okoztam. 3 évet kaptam.
  - Na akkor te vagy itt a legjobb. Hogy csináltad?
  - Hóvirágot szedtem.”
 • 82. Freddy01 2009. február 02. 21:28
  „Anélkül történt meg gyülekezési jogaink durva korlátozása - a vasárnap életbe lépett 2008. évi LXXIX. törvény által -, hogy erről a közvéleményt bármilyen módon érdemben tájékoztatták volna. A jogszabály létrehozza az úgynevezett központi szabálysértési nyilvántartást is. Mint arra a Nemzeti Jogvédő Szolgálat figyelmeztet: felhatalmazza továbbá a hatóságokat, hogy adatainkat kiszolgáltassák, ám az állampolgárt korlátozza abban, hogy megismerje, mely szervek számára.”
 • 81. elemér 2009. február 02. 14:33
  „Megmondom hogy ti tutyimutyik mit utáltok, saját magatokat.;))”
 • 80. Szilágyi_Zsolt 2009. február 02. 12:01
  „Nem eszik ezt olyan forrón. Demszky Gábornak nem ízlett két éve a tükörtojás, ezért kellett olyan gyorsan tojásdobálás-ellenes törvényt alkotni, de várjuk ki a végét, hogyan válik majd be a gyakorlati alkalmazása, amikor a következő nagyszabású tüntetésen már 500-an fogják dobálni, csak azért is, a tojást. :)

  Elemér, te meg most már elhúzhatsz a sunyi francba! Utálok személyeskedni, de baromira elegem lett belőled, amióta olvasom a kisafold.hu-t! Értékelhető hozzászólást még nem láttam tőled, pedig elég gyakran böngészem ezt az oldalt! Te mindenbe belepofázol, szinte mindig szembemész a többségi véleménnyel, provokálsz, elbeszélsz az adott témától, erkölcsi piedesztálra helyezed magad a rohadt Amerikáddal egyetemben, leszólod a mi hazánkat, hogy ott úgy, itt így... szerinted ki a franc kíváncsi arra, mi van veled meg Amerikával, amikor mindenkinek megvan ITT, Magyarországon a saját baja?! Süllyedjen el alattad a kontinens, te korlátolt balfék!”
 • 79. fortuna54 2009. február 02. 11:21
  „lo elemér,te mért dugod bele minden segbe azt a hosszu,görbe órodat.Már kezd fájdalmas lenni”
 • 78. elemér 2009. február 02. 10:26
  „Demokrácia az már van, csak még nemvagytok arra érettek. Ezért szükségesek a törvények. Az evolució idöben tellik. Ezért nem is járok oda. Abnormálisnak tartom hogy azt mondják nekem, vigyáz itt mert ha mondasz valamit ami nem tetszik ugrik a bicska. Nemakarok ott senkit megruházni az utcán.”
 • 77. ungi 2009. február 02. 10:18
  „A baj az, hogy nincsenek az emberek tisztaba a demokracia fogalmaval. Egyeseknek az annyit jelent, hogy barmilyen ordenale modon lehet a velemenyüket megnyilvanitani. Tisztaban vannak a jogaikkal, de elfelejtik, hogy a nagy büdös demokraciaban kötelessegük is lenne.”
 • 76. matriné 2009. február 02. 08:47
  „Magyarországon az üldözetlen fehérgalléros bűnözők tárháza a csillagos égi ér! Nem véletlen, hogy olyan törvényeket gyártanak ami a demokrácia szégyene volna, ha itt valódi demokrácia és jogállam lenne!”
 • 75. ungi 2009. február 02. 06:35
  „alfonzy! Hat bantottalak en teged?Berforuzomo söpredek? Miert, elmagyaraznad?
  Ki kellene emelni mar az összes randalirozot: Pl: teged. Mit követtem el?
  Csak az ilyen ungi fele retardakat tudjak maguk melle allitani! Ez is magyarazatra szorulna, hogy megertsem.
  Tudod alfonzy, te az emberek azon csoportjaba tartozol aki a benyomasai alapjan itelkezik. Nincs ekezet a billentyüzetemen, nalad ez egyenlö azzal, hogy külföldröl osztom az eszt.Csalodnod kell! Itt elek!
  Csak elöfordulhat, hogy egy kicsit többet, es jobban latok mint te.Szerinted az a megoldas mindenre, hogy csuklyas emberek felszedjek a köveket, es dobalozzanak vele? Szerinted itt csak az agresszio segithet?Mert ha megertetted volna mit is irtam, akkor nem igy reagaltad volna le. Ugyanis en azt irtam, hogy epp ideje volt a jogszabalyokat megvaltoztatni, hogy az a csürhe aki minden nemzeti ünnepet tönkretesz, vegre belegondoljon mit is csinal. A karokat ugyanis a mi befizetett adonkbol kell helyreallitani! Bizom abban, hogy ilyen gondolkodasmoddal, mint a tied, nem sok ember el.Mert mi lesz akkor ebböl az orszagbol?”
 • 74. Zaraki_Kenpachi 2009. február 02. 00:50
  „Köszönjük emese, de a jobbikból nem kérünk. Náci, cionista, fasiszta, nyilas, ugyanaz az ideológia az alapja, csak más-más ország saját képére formálva. Ugyan úgy, mint a Tamás - Thomas - Tom. Ahány ország annyi megfelelő, a lényege és tartalma ugyanaz.

  Fáj és szánalmas, hogy magyar emberek ennyire együgyűek legyenek. Ha valaki tüntetni megy, azt teheti ésszel is és nem pedig rombolva. Nekem az a meglátásom, hogy aki tüntetni megy, annak ott a nikkelbolha a seggében. Tojással kezdi, utcakővel végzi randalírozva, mert miért ne, megteheti. Nem volt visszatartó erő se a korábbi zavargásoknál, megtehettek bármit büntetlenül. Az intézkedést maguk az emberek provokálják ki, mert ugyebár az emberféleségek állati ösztönei borzalmasabbak, mint az állatoké. Csordaszellem. Kimegy egy provokatív mag, a többi hülye, meg hagyja magát hergelni és kész van az értelmetlen pusztítás.

  Jobbiknak pont most kellene befognia a pofáját és uszítás helyett inkább azon dolgozni, hogy a válságból hogyan lábalnak ki. Ha lecsengett az egész, akkor megfojthatják egymást.”
 • 73. aTibi 2009. február 01. 21:45
  „Úgy hallottam összeszedik és kiirtják a Magyarországon található GALACSINTÚRÓ/ganajtúró/ bogár összes egyedét!
  Azért mert szúrja a komcsi-zsidó rabló,-hazaáruló banda szemét!
  Mert a BTK.! rájuk is vonatkozik!
  A tojást a galacsint mindegy ki lököd- i az ő agyuk szerint!

  Egyébként ezek az utolsó rúgásai egy aljas cionista hatalomnak és kiszolgálóinak!

  A Jobbiknak ezek eltörlése lesz az első feladata, az igazi szólás szabadság megteremtése a parlamentben!
  A második az elszámoltatás!.--az elkövetett vagyon,és életellenes a BTK-t kimerítő gaztettek !

  Jön a tavasz!”
 • 72. Hamutipró 2009. február 01. 20:09
  „Akkor holnap egy tálca tojással kimasírozok a falu utcájára. Le fognak tartóztatni? Pedig csak az anyósomnak vittem volna!
  Szerintem tartóztassák le az összes tojástermelőt, írtsák ki a tikokat!”
 • 71. pancser 2009. február 01. 19:35
  „MO mintaország lesz. Ha egy roma a kocsmában pofozkodik egy nem romával, akkor e szerint az egyik 5 évet kaphat, a másik esetleg pénzbüntetést. Gondolatbűn! Ezt a fogalmat Orwell találta ki, soha nem hittem, hogy ez nálunk is meglesz. MO a fegyelmezett tüntetők országává válik. Az emberek ha tüntetnek jó kisfiuként kézenfogva vidám dalokat énekelve mennek tüntetni mint egykor május 1-én, semmi csúnyaság. Ha azt mondja a szomszéd, hogy azért köszörülom a késemet, vagy azért csináltam csúzlit mert a Demszkyt akarom megcsúzlizni visznek a GULAGRA. Tojás meg véletlenül se legyen a szatyorba, mert hátha elsül. Csak azt nem tudom, hogy hogyan képzelnek ilyesmit, az emberek nem jókedvükben mennek az utcára. Ilyenkor pedig azért ha más nem is de haragos mondatok el szoktak hangzani, sőt zászlórudak is vannak, bár lehet, hogy ezután csak rúd nélküli zászlókkal lehet tüntetni, mert a rúddal vonulni felfegyverkezésnek számít. Balfékek!”
 • 70. ecris 2009. február 01. 18:57
  „Bajtársak!

  Recseg-ropog a hatalom hazugságból tákolt széke. Földrengéses idők előtt állunk. Bármelyik nap elindulhatnak olyan események melyek végre meghozhatják számunkra a tiszta és igazságos Magyarországot! Kérek mindenkit nagyon jól figyeljen és készüljön ha eljön a pillanat meg tudja tenni amit megkíván tőle a haza. Kérek továbbá mindenkit próbáljon meg minél több elmét kiszabadítani a cionista mátrix hatalmából.

  Szebb Jövőt!”
 • 69. rivotril2mg 2009. február 01. 18:51
  „én pl ha látom a magyar gárdát kultúráltan masírozni én abszolút nem félek, mért van ez? valaki fél ettől? tán oka van rá?”
 • 68. Nooormális? 2009. február 01. 18:47
  „ndl!
  Tisztelt Németh D László Úr!

  Nem kívánok Önnel a cikkről vitázni, meggyőződésem, hogy az én véleményem miatt (még ha esetleg jogos is) nem fog a lap nyilvánvaló politikai hovatartozása megváltozni.
  Egy kérdésem lenne csupán, vajon a tegnapi cím, (Körözött gárdistát tartóztattak le, -vagy valami ilyesmi) hogyan és miért változott mára át?
  Halkan jegyzem meg, hogy a három idézett kommenten kívül írtam más, úgynevezett kultúrált (hosszú ú-val) hozzászólást is, kár, hogy azt nem idézte.
  Ja, és kéretik nem tegezni!”
 • 67. ndl 2009. február 01. 18:41
  „vonLichthofen:

  jól sejted, valóban az volt az utolsó csepp a pohárban :(
  adatokat meg nem adunk ki senkinek, ha hiszed, ha nem. Csak hivatalos rendőrségi megkeresésre a rendőrségnek.”
 • 66. Nooormális? 2009. február 01. 18:32
  „elemér!
  Helyesen: bőbeszédűség és túlzás.
  Egyébként enélkül is értelmetlen és ostoba a mondat amit írtál.”
 • 65. vonLichthofen 2009. február 01. 18:23
  „ndl,
  arra számítottam, hogy te az ASHER BarKocziba hozzászólását fogod felhozni ürügyként/na jó, magyarázatként/, hogy törölnöd kellett az összes hozzászólást.
  Asher hivatkozása az UZI-ra mint nevelő, elrettentő és konfliktusokat megoldó eszközre valóban kimerítette a félelem- és gyűlöletkeltés fogalmát.
  - még mindig vannak kétségeim, hogy néhány rám vonatkozó adat nem a Kisalföldtől szivárgott ki egy illetéktelen kezébe”
84 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Februártól adóként hajthatják be a szabálysértési bírságokat

Aki nem fizeti be határidőre a szabálysértési bírságot, attól februártól adóként hajtják be. A… Tovább olvasom