Kisalföld logö

2019. 07. 24. szerda - Kinga, Kincső 19°C | 32°C Még több cikk.

Marokkói kiállítás nyílt Amsterdamban

Amszterdamban, a XVII. században épült "Új templomban" kiállítás nyílt "Marokkó: 5000 éves kultúra" címmel. A 300 kiállított tárgyat Rabat, Tanger, Marrákes, Fez múzeumai adták össze. A tárlat, amely április 17-ig tart nyitva, bevezetője a Marokkó és Hollandia közötti kapcsolatok létrejötte 400. évfordulójának ünnepségeihez.
A kivételes szépségű és értékű tárgyak kronológiai sorrendben történt elhelyezése lehetővé teszi a látogató számára, hogy megismerkedjen Marokkó történelmével, még az iszlámnak a térségben való megjelenése előtti időket is beleértve.

A templom, amelyet főként kulturális eseményekre használnak ma már (ott tartotta esküvőjét a holland trónörökös Orániai Vilmos az argentin Maxima Zorruguietával) most keskeny fehér utcácskák labirintusává változott, amelyeket végigjárva megcsodálhatók a szarkofágok, amelyeket a mórok használtak, amikor 1492-ben a spanyol "katolikus királyok" elől menekülve elhagyták Granadát, hogy Marokkóban telepedjenek le. Láthatóak római mozaikok, amelyek például a szél istenét, Aeolust ábrázolják. Díszes tevenyergek, ruhák, kerámiák, ékszerek kápráztatják el a szemet. Kevéssé ismert, hogy sok marokkói városban megmaradtak a zsinagógák: az 1960-as években az országban még 300 ezer zsidó élt. Számuk mára 15 ezerre csökkent. Őseik emlékét őrzi az a sztélé, amely a kr.e. III. századból származik - írja az El País című spanyol napilap.

A tárgyak közül kimagasodik szépségben és értékben egy aranyból készült és drágakövekkel kirakott korona, amelynek formája, megmunkálása az Ezeregyéjszaka csodáit juttatja eszünkbe. II. Juba szobra a görög istenekére emlékeztet. A királyt, aki kr. e. 25 és kr. u. 23 között uralkodott, Tutankhamon egyiptomi fáraóhoz hasonlítják.

A kiállításnak napi átlag ezer látogatója van. A szervezők szerint ez a magas szám annak is köszönhető, hogy arab és berber nyelvű idegenvezetéssel is szolgálnak. Hollandiában sok marokkói él, az ő számukra ez vonzó. Az is érdeklődést kelt, hogy a kiálllítás anyagához tartozik 18 poszter-nagyságú fotó, amelyet a holland Erwin Olaf készített marokkói származású polgárokról úgy, hogy mindnyájan kezükben tartanak egy-egy olyan kiállítási tárgyat, amely a legjobban tetszik nekik. Van, aki egy Koránt, van, aki egy arany koronát, vagy egyszerű, a házára emlékeztető, kuszkuszfőző edényt.

(Forrás: MTI)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Almás-fahéjas muffin

Nagy divat a könnyen és gyorsan elkészíthető édesség, a muffin. Íme, egy télies változat!  Tovább olvasom