Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Marketingre költenek a borászok

A bor jövedéki adóterhe 2006-tól a literenkénti nyolcról nulla forintra változik. Ami marad, marketingre költik.
A jövedéki törvény változásai nagymértékben érintik a soproni borosgazdákat is – tudtuk meg a Győri Fővámhivatal Soproni Kirendeltségén. Az érintettek éves adóbevallási határideje – a 2004. december 1–2005. december 31-ig terjedő időszakra vonatkozóan – 2006. január 15-re módosul. Akik idén december 1-jén érvényes egyszerűsített adóraktári engedéllyel rendelkeznek, azok – december 15. helyett – 2006. január 15-ig nyújthatják be a szőlő- és borászati termékkészletek alakulására vonatkozó elszámolást a 2005. augusztus 1-től december 31-ig terjedő időszakról. A részletekről – amelyek a Magyar Közlöny 150/2005-ös számában is megtalálhatók – a soproni kirendeltség tájékoztatót szervez az érintett borosgazdáknak november 29-én, kedden délután 4 órakor a Bánfalvi úti Lippai-szakközépiskolában.

Csak a bizonytalanság biztos

A soproni borosgazdák egyöntetű véleménye, hogy a magyar borászatban csak egyetlen dolog biztos, a bizonytalanság. Szinte minden évben más és más előírásoknak kell eleget tenniük. Véleményük szerint az a bizonyos literenkénti nyolc forint nem okozott különösebb gondot – egy hétdecis palacknál alig pár forint volt a plusz –, viszont a bor jövedéki adójának megszüntetése sok adminisztrációs terhet vesz le a vállukról. Úgy tudják, ezeket a nyolc forintokat a továbbiakban marketingcélokra fogják fizetni.

Országosan másfél milliárd

– Úgy hallottam, országos szinten ezekből a nyolc forintokból másfél milliárd forint jön majd össze – fogalmazott az Ausztriában és Sopronban is borászati érdekeltséggel rendelkező Birgit Pfneisl. – Amennyiben sikerül ehhez az összeghez további forrásokat is mozgósítani, valóban hathatós marketinggel léphet nemzetközi porondra Magyarország borászata. Mindez már csak azért is nagy jelentőségű, mivel számos alkalommal vettünk részt nemzetközi borászati eseményen, s tapasztalatunk szerint a magyar borokat külhonban szinte nem is ismerik, illetve nem tartják számon. Reméljük, mindez gyökeresen megváltozik, s rangot szerez a magyar borászat.

Átláthatatlan és tekervényes

A soproni borosgazda, Németh Ottó ezzel szemben úgy látja, átláthatatlan és tekervényes lesz a borosgazdák által befizetendő nyolc forintok sorsának nyomon követése. – A legegyszerűbb az lenne, ha a hegyközségeknél, illetve egy-egy borvidéknél maradhatnának ezek az összegek. Ebből finanszíroznák az utak karbantartását és más, a helyi szőlőültetvényekkel, borászatokkal kapcsolatos beruházásokat, marketingcélokat – zárta Németh Ottó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fájós karizmok és a nőiesség

Emlékeznek rá, hogy mit csináltak huszonkét éves korukban, akkorra hová jutottak el az életben?… Tovább olvasom