Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Már postázzák a közigazgatási dolgozók elbocsátásait

Postázni kezdték a közigazgatásban azokat a tájékoztatókat, melyekből az érintettek megtudhatják, hogy áldozatul estek a csoportos létszámleépítésnek. Az ex-közszolgáknak a tájékoztató kézhezvételétől számítva 30 napjuk marad az álláskeresésre.
Olyan a hangulat az irodákban, mint a siralomházban - mondta Fehér József, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára, aki szerint csak a zongoracipelőket bocsátják el, a klientúra pedig megint megmarad. A kormány megszorító intézkedéseinek hatására a minisztériumokban foglalkoztatottak közel 20 százalékát, mintegy kétezer embert tesznek lapátra - közülük legtöbbet, összesen 462-t az FVM-től -, a központi költségvetési szerveknél pedig 13 500 alkalmazottól válnak meg.

Őket még a régi szabályok szerint építik le, azaz egyben megkapják az összes járandóságukat. (Nyolc hónapnyi végkielégítést, és további négyhavi pénzre számíthatnak azok, akiket nyugdíjazásuk előtti 5 évben küldenek el, emellett hat hónap felmondási idő jár, és az idősebbek akár másfél évi pénzüket is megkaphatják). Ha pedig kihirdetik a parlament által egy hete elfogadott törvénymódosítást, mely szerint a munkavállalók számára hátrányosan változnak az elbocsátáskor járó kifizetések szabályai, az akkortól távozók már az új törvény szerint kapják végkielégítésüket. Az új paragrafusoknak pedig nagyjából az a lényege, hogy az államnak semmit nem kell egy összegben kifizetnie. A felmentési időre járó illetmény havonta, a végkielégítés a munkaviszony hivatalos megszűntével folyósítható. Ha pedig valaki a felmentési idő lejárta előtt ismét a közszolgálatban helyezkedik el, búcsút mondhat a végkielégítésének. Becslések szerint ha kétezer alkalmazott a mostani szabályok szerint hagyná el a közigazgatást, az nagyjából 10 milliárd forint azonnali kifizetését jelentené.

Az átszervezési hullámnak egyébként van nyertese is, a kancellária, ahol 4 százalékkal bővül a létszám. Ennek magyarázata az, hogy ide tartozik majd az egységes új, 2007-től működésbe lépő Kormányzati Személyügyi Központ, amelynek állományát a minisztériumokból átirányított személyzetisekkel töltötték fel. Azt egyelőre nem tudni, hogy mik lesznek pontosan az új szervezet feladatai. A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint a pontos tartalom kimunkálása az elkövetkező pár hónap feladata lesz. A tervek szerint a versenyszférából érkező Szetey Gábor vezetésével működő szervezet feltérképezi majd a jelenlegi munkafolyamatokat, s gazdasági, hatékonysági szempontok alapján új közigazgatási szemléletet alakít majd ki.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét feljelentik Duray Miklóst

Ismét feljelenti Duray Miklóst a szlovák kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS),… Tovább olvasom