Kisalföld logö

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

Már önerő nélkül is lehet lakáskölcsönhöz jutni

Egyre kedvezőbb lakáskölcsön-ajánlatokkal rukkolnak ki a bankok, és újdonságként megjelent az első önerő nélküli hitelkonstrukció is: az Erste Bank akár önerő és ingatlanfedezet nélkül hajlandó lakáskölcsönt nyújtani, ráadásul az április 30-ig igényelt hiteleknél a folyósítási jutalékot is elengedi.
További kedvezmény, hogy a kölcsön öt év türelmi idővel is felvehető - ebben az időszakban csak a kamatokat kell fizetni -, a maximális futamidő pedig 35 év. Az igen kedvező konstrukcióval az Erste nyilván az egyre terjedő, nullaszázalékos önerővel kínált lakáslízing-ajánlatokkal kíván konkurálni.

Míg utóbbiakat csak magas jövedelemmel lehet igényelni, a banki konstrukció azoknak nyújt megoldást, akik nem tudnak, vagy nem akarnak jövedelmet kimutatni.

Az Erste mellett más bankok is akcióznak: a Raiffeisen Bank a jövedelemigazolás nélkül 6,33 százalékos teljes hiteldíjmutató (thm) mellett nyújt a svájcifrank-alapú kölcsönt, jövedelemigazolással ugyanez 5,3 százalék.

A HVB Bank megfelezte a kamatokat, ami szám szerint annyit jelent, hogy hitelösszegtől függően a svájcifrank-alapú kölcsönöknél évi 1,24-1,49 százalékos a kamat, a thm pedig 5,79 százalék.

Az MKB Bank is lépett, akciós kamattal kínálja a három hónapos kamatperiódusú, svájcifrank-alapú lakáshitelt. A maximum 20 éves futamidejű kölcsönt: május 31-ig mindössze évi 1,4 százalékos kamat, 5,59-5,81 százalékos thm mellett lehet igényelni. Az MKB az adott ingatlan hitelbiztosítéki értékének 80 százalékát (jövedelemigazolás nélkül 50 százalékát) hajlandó megfinanszírozni.

Nem csökkent a bankok hitelezési hajlandósága az új üzleti célú ingatlanfinanszírozásra - derül ki az MNB elemzéséből.

A jegybank 2006 elején már hetedik alkalommal készített felmérést a bankok hitelezési vezetői körében, így jól látható, hogy a korábbi válaszokat mennyiben igazolták a piaci folyamatok. A tavalyi első félévben például a bankok mintegy harmada várt fellendülést a lakásárakban a második félévre, ezzel szemben a nominális lakásárak végül nem változtak. Az idei első félévre valószínűleg ettől sem függetlenül látják borúsabban a banki vezetők a helyzetet. A többség további stagnálásra számít, némelyek pedig egyenesen árcsökkenéssel kalkulálnak,

A legújabb adatok szerint tavaly 41 ezer új lakást vehettek birtokba tulajdonosaik, szemben a 2004-es 44 ezerrel, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy az áfa csökkentése miatt sok ingatlanra a múlt évben már nem kértek használatba vételi engedélyt, hanem 2006-ra halasztották azt - mondta az Országos Lakás és Építésügyi Hivatal (OLÉH) elnöke a Lakásvásár kísérő rendezvényeként tartott Lakáspiac 2006 konferencián.

Borsi László emlékeztetett: a Fészekrakó program keretében megemelkedett a szocpol összege, illetve ismét bevezették a félszocpolt a használt lakást vásárlóknak. A kormány több olyan további intézkedést hozott, amelyek tovább erősítették a lakáspiacot és jól sikerült a panelprogram is.

Nagygyörgy Tibor, az Otthon Centrum vezérigazgatója elmondta: az új lakások piacán a vevők harmada a 41-60 négyzetméter közötti otthonokat keresi, a pesti oldalon a 10-15 millió, a budain pedig a 12-25 millió forint közötti lakások a népszerűek. A tömegtermékek terén erősödő túlkínálat érzékelhető, népszerű a Belváros, slágerterületnek tekinthető a VIII. és a IX. kerület is.

A KSH szerint Budapesten összesen 12,3 ezer lakás épült tavaly, 21 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek száma 7,6 százalékkal 15,4 ezerre nőtt. Nagyobb arányban épültek 2004-hez képest kis- és közepes méretű lakások, a legnagyobb, négy és több szobás kategória részesedése 5,5 százalékponttal 15 százalékra csökkent. A fővárosi új lakások 16 százalékának alapterülete nem éri el a 40 négyzetmétert.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5 éves uniós útiterv a nemek közötti egyenlőtlenség ellen

Az EU a nemek közötti egyenlőség központjának felállításával és egy ötéves „útiterv"… Tovább olvasom