Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Már ne is kérjünk az oltóanyagból!

Győr-Moson-Sopron - Megyénkben Mosonmagyaróvár környékén emelkedett legnagyobb mértékben az influenzagyanús tünetekkel orvoshoz fordulók száma a negyedik hétre. A járvány egyelőre mérsékeltnek tűnik, de a vírus valószínűleg mindenhol jelen van.
Tüsszögés, kaparó torok, láz, végtagfájdalmak és gyomorpanaszok – az influenza legjellemzőbb tünetei. A járvány a hírhasábokon már ősz óta ígéri magát: akkor fordultak a legtöbben orvoshoz oltóanyagért. Jól tették: az év negyedik hetére – a tavalyinál valamivel később – valóban kitört a járvány. Dr. Paller Judit régiós tiszti főorvos a Kisalföldnek elmondta: a múlt héten 32.159-en fordultak ilyen-olyan panasszal orvoshoz a megyében, közülük 600-an influenzára utaló tünetekkel. Vagyis a lakosság 1,8 százaléka látszott egyelőre fertőzöttnek, ez mérsékelt járványnak számít. Ami viszont nem ad okot az optimizmusra: a hirtelen emelkedés két vizsgált időszak alatt. A múlt héten ugyanis a Soproni és Győri kistérségben kétszer annyian, Csorna és Kapuvár körzetében két és félszer többen, Mosonmagyaróvár térségében pedig négyszer annyian tűntek influenzásnak, mint előtte. Az ÁNTSZ laboreredményei pedig kimutatták: jelen van az A+ vírus. Ami viszont jó hír, hogy egyelőre elszórtan, halmozódás nélkül jelentkezik a fertőzés, nincsenek például csoportos iskolai megbetegedések. A gyerekek egyébként is védettebbnek látszanak: a statisztika szerint a betegek 76 százaléka 15 éven felüli. Ezen a nagy többségen belül is nem a legkiszolgáltatottabb szervezetű, idős korosztály, hanem a középkorú lakosság a legérintettebb. Értsd: akik nap mint nap buszon ülnek, dolgoznak, s mindenütt közös levegőt szívnak a várossal.

Hoffer Jenőné és Borbély Tiborné a győri Szent Anna otthon lakói. Még időben beoltatták magukat az influenza ellen. Fotó: H. Baranyai Edina
Hoffer Jenőné és Borbély Tiborné a győri Szent Anna otthon lakói. Még időben beoltatták magukat az influenza ellen. Fotó: H. Baranyai Edina

Bár való igaz, amint a Kisalföld is többször hírül adta, hogy új vírustörzzsel állunk szemben, a védettség nélkülieknek sem kell drámai megbetegedéstől tartani: az eddigi tapasztalatok szerint a fertőzés egy-két napra szegezi ágyhoz az embert. Viszont ágyhoz is kell szegeznie: a betegséget ne hordozzuk magunkkal emberek közé, mindenképpen feküdjük ki, gyakran igyunk folyadékot és szellőztessük otthonunkat – figyelmeztet Dr. Paller Judit.

Dr. Fecske István, a győri Szent Anna Római Katolikus Szeretetotthon orvosa szerint még a látszólag elszigetelt idősotthonban is jelen van a vírus, hiszen jönnek-mennek a látogatók, s a lakók egy része is kijár az épületből. Az időseknek különösen vigyázni kell, a gyomorszövődmények, a folyadékveszteség miatt ők a legkiszolgáltatottabbak a betegségnek. Az otthonban egyébként 400-an kérték a 60 éven felüliek számára ingyenesen járó oltóanyagot, vagyis szinte minden lakó. Ugyanakkor ma már, a járvány közepén – vagy felszálló ágában – nem érdemes magunkat beoltatni, mert nincs ideje a szervezetünknek arra, hogy felvértezze magát. Sőt, Fecske doktor az egyik oltásért jelentkező lakóval egyenesen közölte: nem is ajánlja már a védekezést, mert ha a beteg ezekben a napokban, egy oltás után megfertőződik, akkor még nagyobb terhelésnek teszi ki a szervezetét.

Amíg a kedvezményezett korosztály a korábbi évekhez képest jóval nagyobb arányban oltatta be magát, pénzért már annál kevesebben kértek a megváltozott vírus elleni anyagból. A mosonmagyaróvári Fehér Kígyó Patikában például 10–10 doboz fogyott októberben és novemberben az 1365 forintos Influvacból. Decemberben elfogyott további négy doboz, azóta semmi – mondta Lengyel Anna, a patika vezetője. A gyógyszerész egyelőre a legkisebb rohamot sem tapasztalja, egy-két beteg vásárol orvosságot gyomorbántalmaira, ami szerinte egyelőre csak jelzésértékű.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Molnár Albert nem tudja, ki gyújthatta fel az autóját

- A kerítésen átugorva, egy fél téglával zúzták be az autóm ablakát, mielőtt felgyújtották volna. Ha… Tovább olvasom