Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

Már kátyúztak a kunszigeti úton

Tisztelt szerkesztőség! Egy személygépkocsival járhatatlan útszakaszra szeretném felhívni a szerkesztőség figyelmét. Az Öttevény és Kunsziget közötti 3 km-es útszakasz autóval szinte járhatatlan. Szerintem megérne egy újságcikket.

Az Öttevényről Kunszigetre vezető út rossz állapota miatt tucatnyi SMS, e-mail érkezett szerkesztőségünkbe. Utánajárásunkkor csak azt sikerült kideríteni, hogy az önkormányzatok tehetetlenek. Az állami közútkezelő pedig – melyhez az út tartozik – nem ígér végleges megoldást.
A szerkesztőségünkbe érkezett észrevételek szerint a korábban sem túl jó állapotú pár kilométeres útszakasz azóta romlott meg jelentősen, mióta Kunszigeten elkezdődött a termálfalu kivitelezése. Többen az építkezésre érkező tehergépjárműveket okolják a hibák számának megnövekedéséért. A kunszigeti polgármester, Lendvai Ivánné viszont úgy véli, nincs összefüggés az út és a termálberuházás között. Azt azonban elmondta, hogy ezen a szakaszon az elmúlt években megnövekedett a forgalom. Több a faluban az autótulajdonos, az ott működő üzemekbe is több ember érkezik járművel. A település csak régebben számított zsákfalunak, sokan használják a Bolgányi hidat, ami Kunszigettől északra átjárást biztosít a 10-es főútról Dunaszeg felé, a szigetközi útra.
A faluvezető hiába kereste a megoldást az útjavításra, többször is egyeztetett az illetékesekkel, telefonon, levélben, de nem ért el eredményt. Az öttevényi polgármester, Király Péter ugyancsak hasonlóan járt, a kátyúvonalon például hússzor jelentette be a bekötőút problémáit, mert életveszélyesnek tartotta azt az egymást érő gödrök miatt. Ez az öttevényieknek is gondot jelentett, mert sokan járnak át a kunszigeti gyárakba dolgozni. Külön kerékpárút még nincs – arra eddig hiába pályázott az önkormányzat –, ezért a biciklizők haladását a kátyúkat kerülgető autósok veszélyeztették. Ezen segített, hogy nemrégiben megtörtént a „foltozás”.
Szőnyi Zsolt, a Magyar Közút Kht. szóvivője levélben adott tájékoztatást a téma kapcsán feltett kérdéseinkre. Eszerint az 14.101-es számú bekötő az egyetlen állami kezelésű út, ami Kunszigetre vezet. „A közútfenntartó számára az országos közútkezelési szabályzat írja elő a részletes útüzemeltetési feladatokat, és ez sorrendiséget is meghatároz az útfenntartási tevékenységünkben. Forgalmi viszonyok, az adott út országos/regionális fontossága, a napi áthaladó járműmennyiség mértéke, egyebek alapján. Munkatársaink folyamatosan végzik az úthibák elhárítását, kátyúznak, de az első- és másodrendű utak prioritást élveznek az előírások szerint. A 14.101-es számú bekötőútra vonatkozó, teljes értékű megoldás egy teljes kopóréteg-felújítás volna, az ilyen mértékű felújítások tervezése, ütemezése, a szükséges források biztosítása az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság (Ukig) kompetenciája. Javasolom a velük történő egyeztetést, adott esetben a szükséges önrészen túlmenően a teljes felújítás-beruházás költsége pályázati úton biztosítható.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz szanyi gól

Tovább olvasom