Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Már júliustól működhet a rendszerváltás történetét kutató intézet

Már júliusban megkezdheti a munkát a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum húszfős kutatócsapata - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Bíró Zoltán főigazgató.
Bíró Zoltán - az MDF első elnöke - a lap hétfői számában publikált interjúban elmondta, hogy a kutatói gárda mintegy húszfős lesz, s amennyire a büdzsé engedi, lehetnek majd külső megbízások is. A főigazgató-helyettes M. Kiss Sándor történész, a tudományos főtanácsadó pedig Kiss Gy. Csaba varsói professzor lesz. A munkatársak csapata már júliustól munkához láthat, irodájuk, infrastruktúrájuk azonban csak szeptembertől lesz. Úgy vélekedett, nagyjából kétéves periódusban gondolkodhatnak.

Az intézet az eddig feltáratlan körülmények, folyamatok hátterének minél alaposabb kutatására törekszik, így az egész rendszerváltásról átfogóbb és hitelesebb képet kaphat majd az ország - fejtette ki Bíró Zoltán, aki szerint a problémát inkább az jelentheti, hogy a korabeli döntések zöme nem rekonstruálható.

"Annak idején az MDF-nél nyilván nem papíroztuk le a belső kommunikációt, egyrészt biztonsági okokból, másrészt az infrastrukturális hiányosságaink miatt. Más megfontolásból, de hasonlóképpen működött olykor a diktatúra is, Aczél György például szeretett szóbeli utasításokat adni, amelyeknek természetesen nem maradt írásos nyomuk. Ezért is fontos az úgynevezett oral history, szeretnénk minél több olyan személyt megkérdezni, aki valamilyen módon részese volt a történteknek" - mondta.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorúbb lesz: július 1-jén lép hatályba az új büntető kódex

A jelenleginél szélesebb lesz a jogos védelem lehetősége. Nemzeti jelkép megsértésének számít… Tovább olvasom