Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 9°C Még több cikk.

Már csak csúfoskodik a kastély mellett

Közel 3,7 millió forint iparűzési adót kellett visszafizetnie öt évre visszamenőleg Hédervárnak a falu közepén felállított mobiltorony miatt. A fővárosi önkormányzat pert nyert a szolgáltató ellen, így most 850 település zsebéből vették ki az adóforintokat. A hédervári torony ráadásul rontja a faluképet.
Kistelepülések fizettek milliós összegeket kényszerből – néhol részletekben – az egyik mobiltársaságnak: az öt év alatt nekik befizetett iparűzési adót kérték vissza jogerős bírósági döntés miatt. A fővárosi önkormányzat tavaly magának követelte azt a 2,2 milliárd forintnyi összeget, amit a mobilcég fizetett ki tornyai után 850 önkormányzatnak. Emiatt a településeken felújítások maradnak el.

Mi számít telephelynek?

A jogvita elsősorban a telephely pontos meghatározása körül zajlott. A szolgáltató telephelynek tekintette a mobiltornyait s az ottani bázisállomásokat, ezért iparűzési adót fizetett minden érintett önkormányzatnak: Budapestnek ezáltal kevesebb jutott.
A fővárosi önkormányzat tavaly úgy nyilatkozott: nem ért egyet a mobiltársaság adómegosztási gyakorlatával és öt évre visszamenően megállapította az adóhiányt.
Arra hivatkoztak, hogy a bázisállomások nem számítanak telephelynek, mert azokon nincs rendszeres foglalkoztatás: csak időnként jön ellenőrizni, karbantartani egy-egy munkás. A mobilcég ellenben azzal érvelt, hogy ez is rendszeres foglalkoztatásnak minősül. Igaz, valószínűleg azért is adózott az összes érintett önkormányzatnak, hogy így könnyebben kapjon engedélyt tőlük az átjátszótornyok építésére. A Fővárosi Bíróság azonban tavaly májusban Budapestnek adott igazat, s a Pénzügyminisztérium is hasonlóképp foglalt állást.

„ Vigye, aki a döntést hozta”

– Összesen 3 millió 690 ezer 500 forintot húzott ki a zsebünkből ez a döntés – mondta Juhász József hédervári polgármester. – Ez az éves költségvetésünk két százaléka, így most több betervezett fejlesztést kellett elhalasztanunk – többek közt az óvodafelújítást. Ha lenne hédervári bíróság, biztosan más döntés született volna. A mi mobiltornyunk a ’80-as években épült, a kilencvenes években harminc méterrel megtoldották, így most hetvenméteresként a környék egyik legmagasabb ilyen építménye. Ráadásul a tájképbe egyáltalán nem illik bele: a műemléknek minősülő hédervári kastélytól alig néhány méterre áll. Most már hasznunk sincs belőle: alig néhány tízezer forintot kapunk már csak területhasználati díjként. A mobiltornyok nélkül nem működne a szolgáltatás, tehát az iparűzési adót helyben kellene megfizetnie a cégnek. Ezt a ronda monstrumot vigye el most már innen az, aki ezt a döntést meghozta – mondta mérgesen Juhász József.

Perújrafelvétel lesz

A mobilcég a bírósági döntés után kifizette a pénzt a Fővárosi Önkormányzatnak, amit aztán – a kétszeri adófizetés elkerülése érdekében – kénytelen volt visszakérni az érintett több száz önkormányzattól. Ez leginkább a kisebb falvakat érintette érzékenyen. Mosonmagyaróvárnak is 15 milliót kellett visszafizetnie. Dunaszigetnek közel egymillió forintja bánta, melyet már tavaly visszafizettek: a szolgáltatóval egyezséget kötöttek, s kamatok már nem terhelték a községet. A mobilcég elengedte a késedelmi kamatokat és az önkormányzatok fizethetnek részletben is. Az önkormányzatok többsége már visszafizette tartozását vagy részletfizetési konstrukcióban állapodott meg. Néhány település azonban forráshiány miatt képtelen erre. Időközben a mobiltársaság megtámadta a döntést a Legfelsőbb Bíróság előtt, amely áprilisban hatályon kívül helyezte a Fővárosi Bíróság határozatát, s új eljárásra utasította. Az indoklás szerint a bíróság nem vette kellőképpen figyelembe a szakértői véleményeket.
A másik két magyarországi telefonszolgáltató nem fizet iparűzési adót minden egyes önkormányzatnak, ahol tornyot állít fel.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az önkormányzati törvény módosítása

Történelmi pillanatnak nevezte a mostani időszakot Lamperth Mónika önkormányzati és… Tovább olvasom