Kisalföld logö

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 19°C | 32°C Még több cikk.

Malév közgyűlés: egyetlen döntés a február 9-i folytatás

A Malév pénteken megkezdett rendkívüli közgyűlése február 9-én folytatja munkáját, mert a többségi tulajdonos a döntések megalapozottsága érdekében a közgyűlés munkájának felfüggesztését indítványozta.

A légitársaság közleménye szerint a napirenden személyi kérdések és a társaság tőkehelyzetének rendezése szerepel. Ez utóbbi lehetséges módja az alaptőke leszállítása, majd felemelése, és a légitársaság alapszabályának ennek megfelelő módosítása - áll a közleményben.

A tőkehelyzet rendezése a veszteségek miatt került a Malév-közgyűlés napirendjére, és azért most, mert a Malév működésének további biztosításáról szóló kormányhatározat január végi határidőt szabott meg.

A részvényeseknek előzetesen adott tájékoztatás szerint a 400 millió forint jegyzett tőkét négymillió forintra csökkentik, ugyanakkor tőkeemelésről is döntenek.

A tőkeemelésben a magyar állam is részt venne. Erről a kormány 2009. december 29-én hozott határozatot. A határozat szerint a magyar kormány feltételekkel hozzájárul az orosz Vnyesekonombanknál lévő 32 millió euró bankgarancia elengedéséhez a Malév hosszabb távú működőképessége érdekében, amit a határozat kiemelt nemzetgazdasági érdeknek minősít. Az egyik feltétel az, hogy az orosz bank biztosítson a Malév tevékenységének finanszírozásához középlejáratú hitelt legfeljebb EURIBOR+500 bázispont kamattal. A másik feltétel pedig az, hogy 2010. január 31-ig írják alá azokat a megállapodásokat, amelyekkel a magyar állam a Malév Zrt.-ben többségi tulajdont szerez.

Oszkó Péter pénzügyminiszter korábban azt mondta az MTI-nek, hogy további költségvetési kiadás nélkül szeretnék rendezni a Malév tőkehelyzetét, amely ezt követően eredményes gazdálkodást biztosító pályára állhat. A magyar kormány olyan módon emelne tőkét a Malévban, hogy az rendezni tudja adótartozásait. Sajtóértesülések szerint kilencmilliárd forint adótartozástól mentesülne így a Malév.

Jelenleg a Vnyesekonombank kisebbségi és a Költő Magdolna magyar magánszemély többségi tulajdonában lévő Airbridge Zrt. a Malév közel 100 százaléknyi részvényének tulajdonosa. Az orosz bank a privatizáció során vállalt bankgaranciát a vevőnek, Borisz Abramovics orosz üzletembernek, akitől a hitelek fejében a Venyesekonombank átvette az AirBridge kisebbségi részvénypakettjét.

A Magyar-Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság pénteki budapesti ülésén tárgyaltak ugyan a Malév tulajdonosi és tőkehelyzetéről, de a tanácskozás után tett sajtónyilatkozat alapján eredmény még nem született.

A sajtónyilatkozatban a bizottság orosz elnöke, Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettes azt mondta: egyeztettek a Malév légitársaság stratégiájáról, a közös erőfeszítéseknek köszönhetően képesek lesznek megőrizni a Malévot, mint magyar nemzeti légitársaságot. A bizottság magyar elnöke, Oszkó Péter pénzügyminiszter megerősítette, hogy folytatják a tárgyalásokat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizsgálat indult egy bilincsben pózoló rendőrnő ügyében

Tényfeltáró vizsgálatot rendelt el a Pécsi Városi Rendőrkapitányság pénteken, miután egy rendőrnőről… Tovább olvasom