Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Magyarországgal van a legtöbb gond az unióban

Súlyos kritikát fogalmazott meg a német Die Weltnek nyilatkozó uniós pénzügyi biztos a magyar államháztartásról. Joaquín Almunia, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa szerint rosszabb a helyzetünk, mint a lengyeleké, így jelenleg a teljes Európai Unióban a magyar államháztartás helyzete a leginkább problémás.
A Die Welt kérdésére, miszerint mikor fognak a további új EU-tagok az euró-zóna tagjává válni, Almunia úgy reagált: "Lengyelország esetében nem tudom. Ezt a lengyel kormánynak kell megválaszolnia. A Cseh Köztársaság 2010-ben szeretne belépni. Magyarország szintén."

A ma megjelent interjúban a biztos kijelentette: "a magyar kormány szeptemberben Brüsszelben akarja elmagyarázni, hogy hogyan képzeli el maga számára az euró-bevezetési menetrendet. Ebből a szempontból Magyarország nagyobb problémát jelent Lengyelországnál, mivel nekik (magyaroknak) még egy nagy államháztartási hiányuk van".

Almunia megítélése szerint a Stabilitási és Növekedési Paktum mintegy egy éve történt reformja kellő eredményeket hozott, számos euró-zóna tagállam jól halad az államháztartási hiány korrigálása terén. Hozzátette: most a megelőző mechanizmus erősítéséről van szó, azaz jó időkben tartalékot kell képezni az államháztartásban, hogy rossz időkben se lépje át az adott ország a 3%-os deficitkritériumot.

A biztos Litvánia kapcsán megjegyezte: az euró-zóna bővítése abban az esetben folytatódik, ha az adott jelentkező ország minden csatlakozási kritériumot teljesít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaly tizennégyezren részesültek segélyben

„ Amennyiben a kormány megszorító intézkedései a helyi támogatási rendszerre is kihatnak, idén… Tovább olvasom