Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Magyarként itthon lehet

A közelmúltban kapta meg a magyar állampolgárságot az erdélyi származású 28 éves dr. Fekete Zsuzsanna, akinek a révbe érést jelenti, hogy itt magyarként is teljesen otthon lehet. Szereti Sopront, és bár az ugyancsak erdélyi párjával él, hiányzik a távol lévő családja.
A soproni Erzsébet-kórház belgyógyászati osztályán dolgozó fiatal doktornő a közelmúltban kapta meg a magyar állampolgárságot. A Hargita megyei Balánbányán nőtt fel, onnan került a Marosvásárhely mellett lévő Szentháromságra, ahol a szülei és a testvére ma is élnek.
– Háromévnyi várakozás után lettem magyar állampolgár. Otthon sajnos hátrányt jelentett a nemzetiségi lét, gyakran mondták ránk, hogy „hontalan” – ami románul még rosszabbul hangzik. A révbe érés és a biztonság érzését adja, hogy itt magyarként is teljesen otthon lehetek – mondja dr. Fekete Zsuzsanna.

Egyedül nehéz lenne

– A párommal, aki szintén Erdélyből származik, négy éve ismerkedtünk meg. P már tizenöt éve él Sopronban, általa kerültem én is ide. Egyedül nem vállalkoztam volna az áttelepülésre, korábban fel sem merült bennem ennek a gondolata – meséli. – A marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem elvégzése után jöttem Magyarországra, itt három éve élek.

„ Nincs honvágyam!”

– Igaz ugyan, hogy Sopron belvárosa, régi épületei sokkal szebbek, mint ahol én születtem, de a város környéke mégiscsak otthon szebb. Jobban tetszenek nekem a magas hegyek, nehéz volt megszokni ezt a sík vidéket. Nem mondhatnám, hogy honvágyam lenne, csak a családom hiányzik. Szeretném, ha ők is itt lennének, bár igazán még akkor sem volna minden tökéletes – mondja.

Megbecsült hivatás

– Mindig is kedveltem a természettudományokat és úgy gondoltam, az orvosok a társadalom megbecsült tagjai. Ezért választottam ezt a hivatást. Jelenleg belgyógyász rezidensként dolgozom, még több mint három év van a szakvizsgáig. Zárkózott vagyok, ezért sok időbe telt a beilleszkedés, de már nagyon jól érzem itt magam, szeretem a kollégáimat. A városban sok erdélyi él, kialakult egy húsz-harminc fős baráti társaság.
– Az ügyelet nagyon megterhelő, reggeltől másnap délutánig tart. Vannak kolléganőim, akik ezt három gyerek mellett is meg tudják oldani.

Munka és családalapítás

– Előbb-utóbb én is szeretnék családot alapítani. Nem tudom, elég erős leszek-e ahhoz, hogy család mellett a munkámat is ellássam, kicsit félek emiatt. A kikapcsolódást a kertészkedés jelenti számomra, szeretek a sopronkőhidai házunk kertjében tevékenykedni. Ez tavaly virágokban és pár tő paradicsomban merült ki, a jövőben ennél több időt szeretnék szánni rá – meséli nevetve.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosarasbúcsú és váratlan focigyőzelem

Vegyes hétvégét hagytak maguk mögött a soproni „kirakatcsapatok”. Az MKB Euroleasing… Tovább olvasom