Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -5°C | 2°C Még több cikk.

Magyar reklám miatt jelentették fel a gombaszögi tábor szervezőit

A szlovákiai zenei fesztivált tavaly csak magyarul reklámozták, egy lakossági feljelentés miatt pedig nyomozás indult az ügyben. Idén tükörfordításban írták ki a rendezvény és a fellépő zenekarok nevét.
Eszerint, aki idén a Hríboklincový Letný Táborba látogat, többek közt a “Malá Hviezda" és a "Jhelenec" együttesek koncertjeit nézheti majd meg.

A szervezők ezzel a különös reklámmal válaszolnak egy feljelentésre, amely azt kifogásolta, hogy a tábor plakátjai magyar nyelvűek voltak - írja a bummm.sk.

A Szlovák Kereskedelmi Felügyelet az ügyben eljárást folytat a szervezők ellen, őket és a tábor főszervezőjét, Orosz Örsöt ki is hallgatták.

A feljelentés nem csak a tábor vasútállomásokon elhelyezett reklámjaira, de más plakátjaira és érdekes módon Facebook oldalára és honlapjára is kiterjedt.

A szervező hiába mondta, hogy a plakátokon szereplő magyar vagy más, nem szlovák nyelvű feliratok kivétel nélkül tulajdonnevek voltak, a SOI felügyelőit ez nem hatotta meg.

A Gombaszögi Nyári Tábort ezért abszurd fricskaként idén szlovákul hirdetik, lefordítva a magyar és más nemzetiségű fellépők neveit.

A szokatlan megoldással a szervezők a nyelvtörvény által keltett abszurd helyzetre, és a szólásszabadság durva korlátozására is szeretnék felhívni a figyelmet.

Így lett Lovasi András zenekarának, a Kiscsillagnak a tükörfordított neve “MALÁ HVIEZDA", a Brains “MOZGY", a Csík zenekar “KAPELA ČIARA" a párkányi Jóvilágvan “DOBRÝSVETJE", a Ghymes szintén a névadó település szlovák neve után“JHELENEC", a Rómeó Vérzik “RÓMEÓ KRVÁCA", a Kowalsky meg a Vega “KOWALSKY A VEGA", a Hiperkarma “HYPERKARMA", Kaukázus “KAUKAZ“, a komáromi Zseb együttes “VRECKO", a Kicsi Hang verséneklő együttes “DROBNÝ HLAS", az Aylen’s Fall “PÁD EJLENA". Csak az egyébként is szlovák zenekar, a Musí By%BB neve maradt a régiben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három autó ütközött a 61-esen

A baleset miatt lezárták a főutat Nagyberki és Szabadi között. Tovább olvasom