Kisalföld logö

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

Magyar egyetemek is szerepelnek a legjobb 500 között

A világ felsőoktatási intézményeinek színvonalát a Shanghai Jiao Tong Egyetem vizsgálta 7 különböző szempont alapján, melynek végeredményeképpen megszületett a 2005-ös év egyetemek és főiskolák világrangsora, a top 500-as lista.
A magyar egyetemek is képviseltetik magunkat a rangsorban, tehát büszkén vallhatjuk, hogy létezik olyan felsőoktatási intézményünk, amelyiket a világ éllovasai között tartanak számon. Szám szerint két egyetem tett eleget a feltételeknek a listára felkerüléshez, ezekről egy kicsit később bővebben beszámolunk.

A rangsorolás a következőképpen történt: a szakértők az intézmények kutatói munkáját, a végzett diákok elhelyezkedését, Nobel-díjasok arányát, publikációkat tekintve döntötték el, hogy melyik a világ legértékesebb egyeteme, azaz melyik az az intézmény, ahova ha felvesznek és elvégezzük, biztos, hogy kapkodni fognak utánunk az állásinterjúk alkalmával.

A lista első tíz helyére csak két európai egyetem (nem meglepő módon a brit Cambridge és Oxford) tudott beférni: a maradék nyolc helyen amerikai egyetemek végeztek. Így a világ legjobb egyeteme a Harvard lett, második a már említett Cambridge, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán a Stanford University áll. A tízben található még a Berkeley, a MIT, a Columbia, a Princeton is.

A magyar felsőoktatási intézmények közül a Szegedi Egyetem végzett a legjobb helyen: 285. lett világviszonylatban, míg Európában a 119. helyet szerezte meg. Az ELTE a 314. lett, az európai lista első tíz helyén négy brit, két francia, egy-egy holland, svéd, svájci és német egyetem végzett.
pénzcentrum/VGO
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Féltik Kubában élő szeretteiket

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom