Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Magyar Bálint nem ragaszkodik a miniszteri poszthoz

Magyar Bálint csütörtökön reggel arra kérte az SZDSZ elnökét, hogy személye ne legyen akadálya az oktatási tárca vezetéséről szóló megegyezésnek, ugyanakkor jelezte, hogy más felkínált miniszteri pozíciót nem kíván elvállalni.
Kuncze Gábor közleményében hangsúlyozta: a koalíciós tárgyalásokon a mai napig megállapodtak a legfontosabb kérdésekben, így a reformok tartalmi kérdéseiben is, a két párt azonban mind a mai napig nem tudott megegyezni abban, hogy ki irányítsa az Oktatási Minisztériumot.

Megerősítette a Klubrádiónak nyilatkozva Horn Gábor szabaddemokrata politikus is, hogy "az SZDSZ lemond az oktatási minisztérium irányításáról, Magyar Bálint sem ragaszkodik eddigi posztjához."

Korábbi értesülések szerint a legvalószínűbb, hogy az összevont oktatási és kulturális minisztérium vezetője (művelődési miniszterként) Hiller István szocialista pártelnök lesz.

Gazdasági, külügyi, egészségügyi, környezetvédelmi?

Lapunk információi szerint a kisebbik kormánypárt biztosan számíthat az informatikai tárcával kibővített Gazdasági Minisztériumra, amelyet Kóka János vezethet. A szocialisták további két tárcát ajánlanak az SZDSZ-nek: a liberálisoknak eszerint az európai integrációs ügyekkel kiegészített Külügyminisztérium, az egészségügyi, illetve a környezetvédelmi tárca közül kell választaniuk. Lapunk arról írt, hogy a több-biztosítós modell bevezetésének halasztása miatt könnyen lehet, hogy Rácz Jenő marad a miniszter.

A Hírszerző internetes portál közzétett egy olyan hírt, amely szerint Magyar Bálint fájdalomdíja a Külügyminisztérium lehetett volna, ám lapunk úgy tudja: Magyarnak nem jut bársonyszék.

Csúcsminisztérium alakul Kiss Péterrel az élen

A jelenlegi kancelláriaminiszter, Kiss Péter a "munkanevén" humánerőforrás-minisztérium első embere lesz. A Hírszerző erről a tárcáról azt írta, hogy a munkaügyi irányítás itt kiegészülne a szociálpolitikával, esélyegyenlőségi ügyekkel, szakképzéssel és egyes gazdasági területekkel. A Gyurcsány-kormány eddigi kancelláriaminisztere így egy "humánerőforrás-ügyi" csúcsminisztériummá bővített tárcát vezethet, mégpedig a kormány második embereként, mivel információk szerint hivatalosan Kiss Péter lesz a miniszterelnök helyettese is.

A Kiss Péter irányítása alatt álló csúcsminisztérium a szocialisták szándékai szerint tehát a klasszikus baloldali értékek érvényesülését szolgálná: az esélyegyenlőség, a szolidaritás, a munkavállalók érdekeinek képviseletét.

Uniós pénzek elosztása a MeH-ben

A centralizált minisztériumi rendszer csúcsán a Miniszterelnöki Hivatal áll - a Szilvásy György vezette MeH (gyakorlatilag tehát Gyurcsány Ferenc) diszponál ugyanis az uniós pénzek fölött. Jelentős részben ez a csúcstárca határozza meg a többi minisztérium mozgásterét. 2007 és 2013 között 22,4 milliárd euró felhasználását irányítanák, ami a Hírszerző összefoglalója szerint a közlekedés-fejlesztés, az oktatás, a közigazgatás modernizációját, és a munkaerő-piaci reformokat is összefogná.

A következő években az uniós forrásokból körülbelül hatezermilliárd forintot vehetünk igénybe, a költségvetésből ehhez ezerötszáz milliárd forint önrészt kell társítani, a vállalkozóknak pedig kétezermilliárd forintot kell mozgósítaniuk a fejlesztésekhez. A csúcsminisztérium felelősségét érzékelteti, hogy "az államháztartásnak ezen kívül gyakorlatilag nem marad szabadon elkölthető pénze" - fogalmazott a Hírszerző, idézve egy szocialista szakpolitikust, aki szerint Magyarországnak van esélye, hogy követiaz írek példáját az uniós források kitűnő felhasználásában, de ha ezek az összegek "csak úgy ráömlenek a jelenlegi elavult államszerkezetre és egyenlőtlenül fejlődöt régiókra", az hosszú időre konzerválná lemaradásunkat.

MTI, Klubrádió, Népszabadság, Hírszerző
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A részeg rokont vitték el az áldozat helyett a rendőrök

Egy Botoşani megyei településen, Corlateni-ben a rendőrség számára nagyon nehezen kinyomozható… Tovább olvasom