Kisalföld logö

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Magyar-román rendőr-főkapitányi egyeztetés Hajdúszoboszlón

Közös közlekedési akciót tart a teljes magyar-román határszakaszon húsvétkor a két ország rendőrsége - jelentette be Bencze József magyar és Petre Toba román rendőrfőkapitány szerdán Hajdúszoboszlón.
A két főkapitány a határ menti megyék rendőri vezetőivel tartott megbeszélést követő sajtótájékoztatón elmondta: közös közlekedési akciókat tartanak augusztusban is - a nyugaton dolgozó romániai vendégmunkások szabadságolása idején -, egyrészt a torlódások megelőzése, másrészt a szabálytalankodók kiszűrése érdekében.

Mindkét főkapitány jónak értékelte a két ország rendőri szervei közötti együttműködést, amely - mint fogalmaztak - fontos szakaszához érkezett Románia 2011 márciusára tervezett schengeni csatlakozásával. Bencze József jelezte, hogy a magyar rendőrség ezzel összefüggésben minden tapasztalatot átad román partnerének. Mint hozzátette, a Románia schengeni csatlakozásával, a 460 kilométeres közös határszakaszon felszabaduló 1400 fős magyar erő ugyanabban a régióban kap rendőri feladatokat, Orosházán pedig a készenléti rendőrséghez tartozó bevetési osztályt is létrehoznak. Petre Toba tábornok ennek kapcsán megjegyezte: román oldalon 4000 határrendész kap más feladatot az ország különböző részeiben.

Minden rendőr időben tudni fogja, hogy hol és milyen feladatot lát el a csatlakozás után, az ezzel kapcsolatos terveket a román belügyminiszter már jóváhagyta. A két országos főkapitány utalt arra, hogy szerdán közös kapcsolattartó szolgálati helyet adtak át a Létavértes-Csanád-Kiszombor határátkelőnél. Szakmailag megfontolandónak nevezték, hogy Románia schengeni csatlakozásáig a meglévők mellett egy további közös szolgálati helyet alakítsanak ki a hosszú határszakaszon.

A két főkapitány rögzítette azt is, hogy megállapodást dolgoznak ki a területükön elkövetett közlekedési jogsértésekért a másik ország állampolgáraira kiszabott bírságok behajtása érdekében. Ennek megfelelően a 75 eurót meghaladó szabálysértésekért "külföldön" kiszabott bírságot a másik ország rendőrsége hajtja be - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A főkapitányok tájékoztatása szerint a magyar és a román rendőri szervek a jövőben is együttműködnek a pénzhamisítás, az embercsempészet, a kábítószerrel és a csúcstechnológiával való visszaélés elleni küzdelemben, a turisztikai szezonban pedig folytatódik a közös járőrözés a határ menti településeken, idegenforgalmi központokban. Bencze József altábornagy az MTI érdeklődésére arról is beszélt, hogy a magyar rendőrség az elmúlt évben háromszor annyi korrupciós ügy vizsgálatát fejezte be, mint egy évvel korábban.

A befolyással való üzérkedés miatt indult eljárások száma is másfélszeresére-kétszeresére növekedett tavaly - tette hozzá az országos rendőrfőkapitány. Megjegyezte: a gazdasági rendészeti szervek becsülettel teljesítik feladataikat, együttműködve a pénzügyi bűnelkövetések esetén nyomozati jogkörrel rendelkező vám- és pénzügyőrséggel.

"Bírjuk még" - mondta Bencze József, hozzátéve ugyanakkor, hogy ha így megy tovább, akár a gazdasági rendőrség megerősítésére is szükség lehet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcezer hektár van víz alatt Szabolcsban

Nyolcezer hektár földterületet borít belvíz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte Bodnár Gáspár,… Tovább olvasom