Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Magas vérnyomás időskorban

Az időskori magas vérnyomásra jellemző a vérnyomás felső (szisztolés) értékének határozott emelkedése, míg az alsó (diasztolés) érték szintje normális, vagy éppen alacsonyabb.

A betegség hátterében az érrendszer rugalmatlanná válása áll. Az életkor előrehaladásával ez elsősorban a közepes és nagyereket érinti, bár az érfal meszesedése a kisebb erekre is vonatkozik.

Erre a típusú vérnyomásra csak ritkán jellemző mind a két érték emelkedése. Ez utóbbi esetben a vérnyomás-emelkedés hátterében szervi ok merül fel (vese, mellékvese). Régebben a vérnyomás felső értékének emelkedését kevésbé tartottuk veszélyesnek, különösen, ha az időskorban alakult ki. Az 1990-es években azonban egyre több orvosi tanulmány igazolta, hogy az agyvérzés és a szívinfarktus is gyakrabban fordul elő ilyen esetben, tehát a vérnyomás csökkentése időskorban is nagyon fontos.

Komplex kezelés

A vérnyomáscsökkentő kezelés elvei alapvetően nem különböznek a megelőző életszakaszokra vonatkozó általános elvektől. Az ideális célértékek is megegyeznek. A kezelés két részből áll, nem gyógyszeres és gyógyszeres terápiából.

A nem gyógyszeres kezelés

Fontos tény, hogy idős szervezetben növekszik a vérnyomás függése a só-víz háztartástól. Ugyanolyan fontosságú a napi konyhasóbevitel csökkentése (például az ételek utánsózásának csökkentése révén), mint fiatalabb korban. 70 éves kor felett megnő a kiszáradásra való hajlam, különösen ilyen meleg időben. Nem győzzük hangsúlyozni a fokozott folyadékbevitel fontosságát, különösen vérnyomáscsökkentő szert fogyasztó embereknél. Naponta kb. másfél-két liter folyadékot meg kell inni. Sokszor a folyadékhiány áll idős emberek szédülésének, ájulásának hátterében. Fizikai aktivitásként inkább sétát, esetleg úszást, kerékpározást javaslunk. Fontos ennek a napi rendszeressége. Ugyanolyan fontos, mint fiatal korban az alkoholfogyasztás mérséklése, a dohányzás tilalma, az esetleg fennálló cukorbetegség, magas vérzsírok rendezése.

A gyógyszeres kezelés

Idősebb korban is ugyanolyan gyógyszertípusokat adunk, mint fiatalabb korban, de a gyógyszerek választásakor több szempontra is figyelemmel kell lennünk. Az idős betegek nagyobb részének behatárolt, többnyire szerény a jövedelme.

A hatodik és hetedik évtizedben egyre nagyobb óvatossággal, kisebb adagokkal kell a kezelést kezdeni, hogy a mellékhatásokat lehetőleg elkerüljük. Vannak olyan készítmények, melyek depressziót, vizeletelakadást vagy éppen vizelettartási nehézséget okozhatnak.
Időskorban egyértelműbb a korábbi életszakaszokhoz képest a vízhajtók előnyös alkalmazhatósága. Vannak olyan készítmények, melyek az agyérrendszer korral összefüggésbe hozható károsodása miatt előnyben részesítendők, míg más szereket a szív- és érrendszer védelme miatt adjuk. Ennek alapján el lehet mondani, hogy többféle, több hatásmechanizmusú gyógyszert célszerű adni kis adagban, gyakori vérnyomásmérés mellett.

A helyes vérnyomásmérésre a betegeket és hozzátartozókat is meg szoktuk tanítani. A fekvő és ülő helyzetben történő vérnyomásmérések mellett álló testhelyzetben is tanácsos megmérni a vérnyomást, mivel időseknél nemritkán ilyenkor a vérnyomás leeshet az elégtelen élettani válasz miatt. Célszerű a vérnyomást naponta mérni, mindennap más időpontban, valamint esetleges rosszullét esetén azonnal.

Dr. Horváth Zsuzsanna

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bush a legjobban fizetett államfő

George Bush amerikai elnöké a legmagasabb fizetés, és Hu Csin-tao kínai államfőé a legalacsonyabb a… Tovább olvasom