Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Madarat tolláról…

Az alábbi jegyzetnek semmi köze a madárinfluenzához, csupán az embert barátjáról felismerő szólás miatt került a szárnyas az élre. Mostanában több jel is utal rá ugyanis, hogy dőlt betűs írásaim olvastán már-már engem azonosítanak szomszédommal, a Zsigával, amit én csöppet se bánok, s ha a megérzésem nem csal, akkor Zsiga sem. Mondta is a múltkor a szomszédom, hogy ha már ennyire egy penden húrolunk – igen-igen, így mondta –, akkor a segítségemet kérve hadd ossza meg velem a titkát. Át is hívott szerény hajlékába, ahol szobájának idézetektől hemzsegő fala szolgáltatta a titkot. Mesélt már korábban ezekről a lélekerősítőkről, de látni valamennyit most volt alkalmam először. A segítségnyújtásom egy könyörtelen válogatásból állt: melyiktől váljon meg végleg, s gyűjteményének legújabb darabjaiból vajon melyik érdemelje ki a frissen tapétázandó falára kerülést.

Zsiga tehát tapétát cserél. Mondhatni: új tavasz, új lélekerősítők. Zavarba ejtően nagy bizalma lehet irántam, ha rostálásra kért, s már-már szerénykedve utasítottam volna vissza őt, ha nem kerekedne felül bennem a reám váró feladat szépsége és az általa való gazdagodás lehetősége. És ha már egyszer a barátjaként kért rá, hát örömest kezdtük tépdesni óvatosan a régi falról a túlélésre hivatott idézeteket. Elsők közt maradt sértetlen Eleonore Roosevelt örökbecsű mondása, mely szerint „Senki sem éreztetheti velünk fölényét a hozzájárulásunk nélkül”. Továbbá Zsiga egyik kedvence Bernard Russeltól, mely szerint „Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosok meg tele vannak kételyekkel”. És a másik Zig Ziglar elméjéből: „A nevetés Isten keze a szomorkodó világ vállán.” Az új tapétára várhatja visszakerülését Emerson ideillő mondata is: „Ha békében akarod uralni a világot, derítsd jókedvre!”, akárcsak Dale Carnegie megszívlelendő intelme: „A holnap terhe, ha a tegnapéra rakják, és ma cipelik, a legerősebb embert is lehúzza.” Túlélésre jelöltetett még Shakespeare jó tanácsa: „Add mindenkinek a füledet, de csak keveseknek a hangodat!”, valamint Katona József szomorkás felismerése: „Ha a madár látja, hogy hasztalan esik fütyörészése, élelméről gondoskodik és elhallgat.”
Tavaszodván úgy ítéltük meg, szem előtt a helye Antoine de Saint-Exupéry gondolatának: „Szeretni nem azt jelenti, hogy egymást nézzük, hanem együtt nézünk ugyanabba az irányba”, és e témánál maradva falra kerülhet Bertha von Suttner tollából, hogy „A szeretni ige után a segíteni a világon a legszebb szó”. Az újakból ezek közelébe kívánkozik majd dr. Karl Renninger bölcselete: „A szeretet mindkét felet gyógyítja – azt is, aki adja, meg azt is, aki kapja”, továbbá az, hogy „Aki mást a hegyre segít, maga is közelebb jut a csúcshoz!”, ám utóbbi szerzője nem fedte fel kilétét. A legfrissebb gyöngyszemekből – a bőség zavarával küszködve – választottuk ki azokat, amelyeket vétek lett volna asztalfiókban hagyni. Közülük élvez elsőbbséget egy cselekvő ember számára Peter L. Hirschtől, hogy „A félelem megöli a kreativitást és a képzelőerőt, halogatásra buzdít, elpusztítja a becsvágyat, és előcsalogatja a boldogtalanság összes formáját”. John Milton Foggtól pedig: „Az élet kihívása az, hogy megpróbáltatásai ne felmorzsoljanak, hanem fényesre csiszoljanak bennünket.” A friss tapétán ismeretlenektől is helyet kap majd néhány lelki mankó, hogy csak kettőt említsek: „Az a bolhás kutya, amelyik csontért szalad, nem ér rá vakarózni!”, míg a másik: „Az évek ráncokat hagynak a bőrön, a feladott lelkesedés viszont a lelken”.
Amikor a válogatás végén – hely hiányában – több tucat idézetet nyelt el az asztalfiók, megkérdeztem a szomszédomat: mit szólna hozzá, ha néhány kedvencet közkinccsé tennék az újságban. Zsiga azt válaszolta, hogy épp kérni akart rá, majd hozzátette: boldogságára lenne, ha közülük egy-kettő nem csak az ő falán díszelegne.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új műszer a női klinikának

Magánszemélyek és cégek adományaiból vásárolt a Szív a Szívért Alapítvány egy olyan műszert a női… Tovább olvasom