Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Ma szabadul börtönéből Ali Agca

Törökországban csütörtökön engedik ki a börtönből Ali Agcát, aki 1981-ben merényletet kísérelt meg II. János Pál pápa ellen. Az akkori vizsgálatot vezető olasz bíró most arra szólította fel Törökországot, hogy védje meg a férfit, mert Agca élete veszélyben forog a birtokában lévő titkok miatt.

"Élni fogok, de nem nősülök meg!" - nyilatkozta Ali Agca, akinek első dolga lesz elhalasztott sorkatonai szolgálatának rendezése, és idős édesanyja meglátogatása, akivel II. János Pál is találkozott. "Jobb lesz, ha nem nyilatkozik, túl sokat tud, veszély fenyegeti!" - állítja a pápa elleni merénylet titkait évtizedek óta kutató Ferdinando Imposimato római ügyész. "Tudomásul vesszük a török bíróság határozatát" - kommentálta a vatikáni szóvivő, Joaquin Navarro-Valls.

Az egész világot bejárta a pápa merénylője szabadulásának a híre: a Szürke Farkasok török terrorszervezet egykori tagja, aki egész felnőttkorát börtönben töltötte, most végre elárulhatná, ki adta kezébe az egyházfőre emelt fegyvert. Három évvel a lengyel pápa megválasztása után, egy délutáni audiencián vette célba Karol Wojtylát, akit élet-halál között szállítottak a Gemelli klinikára. Az akkor 23 éves terroristára egy apáca vetette rá magát.

Agca '83-ban a pápával is találkozott: felejthetetlen jelenet volt, amikor Wojtyla fehér ruhában, Agca pulóverben és farmerban ült egymáshoz közel hajolva. A pápa megbocsátott neki, anélkül, hogy Agca elárulta volna, ki volt a megbízója. A török Oral Celik, a "második ember", aki aznap délután szintén ott volt a Szent Péter téren? Esetleg Szergej Ivan Antonov, a bolgár légitársaság és titkosszolgálat római képviselője háttérben a KGB-vel, a CIA, netán az a harmadik fátimai titok rejti az igazságot, amelyre Agca annyit hivatkozott? Az eredménytelen nyomozást lezárták, Agca feltételezett társai rég szabadok, II. János Pál 2002-es szófiai útja során felmentette a bolgár népet, utolsó könyvében pedig azt írta: "Agca lövései a XX. századi erőszakos ideológia utolsó vergődései voltak". Az őt megsebző golyót a pápa a portugáliai Fátimában, Szűz Mária koronájában rejtette el.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak Hegedűs remekelt

asztalitenisz Széchenyi-Uniqa–Mohács 6–12

A győri Széchenyi-Uniqa… Tovább olvasom