Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Ma rendezik meg a roma értékek fesztiválját

Koncertek és színielőadások mellett táncház is várja az érdeklődőket szombaton 10 és 15 óra között a Cigánykerék - Roma Értékek Fesztivál elnevezésű ingyenes rendezvényen a MOM Kulturális Központban Budapesten.
Balog: meg kell mutatni a roma kultúra szép arcát

Az emberi erőforrások minisztere szerint fontos, hogy megmutassák a roma kultúra szép arcát, és megüzenjék minden "jó szándékú magyarnak": a romák itt vannak, ilyenek is, ezért ne azonosítsák őket a rossz hírekkel, előítéletekkel.

Balog Zoltán erről az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által szervezett Cigánykerék - roma értékek fesztiválja gáláján beszélt szombaton Budapesten. Mint mondta, vannak olyanok, akik nem érdekeltek az értékek, a valódi kultúra továbbadásában, akiknek lételemük, hogy megosztó ideológiák mögé bújva erőszakot szítsanak.

Cigánykerék - Roma Értékek Fesztivál a MOM Kulturális Központban. Fotó: MTI/Soós Lajos (galéria)

Szükség van arra, hogy rávilágítsanak a jó dolgokra, de a szürke hétköznapokban is tennie kell a kormánynak, ezért emelték be Magyarország uniós elnöksége programjába is a roma felzárkóztatást - mondta a miniszter. Ezzel kapcsolatban közölte: Európa és Magyarország is abban érdekelt, hogy a tagállamok roma közösségei a szülőföldjükön boldoguljanak. A kormány abban akar partner lenni, hogy életszerű válaszokat találjanak.

A kormány intézkedéseit sorolva Balog Zoltán kifejtette: elsőként készítették el a nemzeti felzárkóztatási stratégiát, és megállapodást kötöttek az Országos Roma Önkormányzattal. Hozzátette: a cigányoknak el kell hinniük, hogy államalkotó tényezők, a roma integráció mindenkinek közös érdeke.

A miniszter szerint a kormány azt az utat választotta, amelyben ha valakinek van méltósága, akkor felelőssége is van, a törvény előtt mindenki egyenlő. Az államnak meg kell védenie azokat, akiket fenyegetnek, és büntetnie kell azt, aki akár szóban, akár cselekedettel bánt, gyűlöletet kelt.

Cigánykerék - Roma Értékek Fesztivál a MOM Kulturális Központban. Fotó: MTI/Soós Lajos (galéria)

Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke a gálaműsoron azt mondta, 2013 a cigányság sikeréve lesz, mert a kormányzattal közös vállalásoknak, a korábban kötött keretmegállapodásnak ebben az évben lesz a legérezhetőbb az eredménye.

Elmondta: a magyarországi cigány kultúra a legelfogadottabb Európában, a legnagyobb ön- és társadalomszervező erő, ugyanakkor a legnagyobb előítélet sújtja, ezért is fontos a fesztivál életre hívása. Hozzátette: nincs nemzetiség, nemzet, így a magyar cigányság sem, amely a kultúrája gondozása, továbbadása nélkül élni tudna.

Koncertek és színielőadások mellett táncház is várta az érdeklődőket szombaton a Cigánykerék - roma értékek fesztivál elnevezésű ingyenes rendezvényen a MOM Kulturális Központban.

Április első hétvégéjén ünnepeljük a roma kultúrát, a nemzetközi roma napot pedig április 8-án tartják, így kettős apropója is van a fesztiválnak, amelyet hagyományteremtő szándékkal rendez az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Korábban

Az esemény a roma kultúra különböző vetületeit mutatja be a különböző programok, egyebek mellett divatbemutató, kiállítás, ételkóstolás és kézműves foglalkozások segítségével. A fesztiválon fellépnek a Rajkó Tálentum Tánc és Zeneművészeti Iskola növendékei, a Snétberger Központ tanítványai, köztük Kállai Géza, Varga Tivadar, Máté Simon és Berki Károly, de hallható lesz a Roma Hungaricum is.

 Cigánykerék - Roma Értékek Fesztivál a MOM Kulturális Központban. Fotó: MTI/Beliczay László (galéria)

A Romani Design bemutatóján a legfrissebb divatirányzatokkal ismerkedhet meg a közönség, a Karaván színházi társulat A show folytatódik című interaktív darabot mutatja be. A látogatók bepillantást nyerhetnek egy hagyományosan a roma mesteremberek által kedvelt szakmába, a hegedűkészítésbe is. A Khamoro együttes táncházat tart, a Karaván társulat a kicsiket szórakoztatja a Banyamesékkel, emellett kézműves foglalkozások, olvasóliget és meseszigetek várják a gyerekeket.

Balogh Tibor roma festőművész - akinek a roma kultúra napjához kapcsolódóan április 8-án nyílik kiállítása a Pintér Galériában - a fesztiválon készít el egy művet, így az érdeklődők figyelemmel követhetik az alkotás folyamatát is.

 Cigánykerék - Roma Értékek Fesztivál a MOM Kulturális Központban. Fotó: MTI/Beliczay László (galéria)

Kovács Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a divatbemutató megnyitóján köszönti a látogatókat.

A rendezvényhez gálaműsor is kapcsolódik, amelyen fellép Dresch Mihály, Lukács Miklós, ifjabb Balázs János és Kállai Ernő zeneművész, verset mond Káli-Horváth Kálmán. Közös produkciót mutat be a Romano Glaszo zenekar, valamint Sánta Gergő és Bíró Anna, a Honvéd Táncszínház két táncosa. Ünnepi beszédet mond Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke. A gálaműsort a közmédia rögzíti.

Olvasóink írták

 • 10. Pretorianus 2013. április 08. 15:50
  „8. oxana 2013.04.08. 09:54
  Ne csak liberális oldalakat olvass... Mondjuk kezdésnek tökéletes a 9. hozzászóló írása...”
 • 9. WeiseÖdenburg 2013. április 08. 13:18
  „8. oxana 2013.04.08. 09:54
  Nem apolitikusok véleményét kell megkérdezni.A Német,Francia,Finn és az Olasz polgárokét kik teljesen más
  véleménnyel rendelkeznek.Főleg a tapasztalatuk életszerűbb a kérdésben.Az is igaz a zenével foglalkozó
  említett közösség tagjainak nagyon nagy részben köztiszteletben álló személyek,családjuk generációkon keresztül
  megbecsülésnek örvendenek az adott környezetben.Nagyon sok tisztességes,szorgalmas embert jegyeznek,kik
  nem a zenével hanem más példamutató munkával él a közösségében. A kéretlen prókátorok figyelmében ajánlom,
  jelentős azok száma kik bűnelkövetéseikkel sokszor brutális módon megkeserítik az önvédelmi reflexről leszoktatott,
  vagy koruknál fogva tehetetlen emberek minden napjait.Javaslom az önjelölt,vagy hivatalból rendelt magát jogvédőnek
  tekintő,feltűnési viszketegségben szenvedő,hozzászólóknak szerezzenek tapasztalatot élet közelből,érezzék saját
  bőrükön a valós helyzetet. Saját élmény beszerzése után lehet szónokolni,csendre inteni és főleg kioktatni az itt hozzászólókat! Az okoskodása némely hozzászólónak emlékeztet a rendszerváltás előtti időszak mindenféle fórumon
  szószátyárkodó figurákéra,mindegy mit csak a központi irányelvet "értékes" felszólalásával támogassa.Látom ez a populáció még szaporodásra képes,tovább fejlődés nélkül .”
 • 8. oxana 2013. április 08. 09:54
  „Pancser, kár a gözért. Ilyen <moderálva> nem érdemes vitatkozni. Mert ugye ök olyan nagyon rendesek, szorgalmasak, segítökészek, családszeretök, azt, hogy a saját "fajtájukban" is vannak gazemberek, nem hiszik el, olyan nincs. Sajnálatra méltó emberek. Nem kell csodálkozni, hogy Magyarország külföldön el van különítve.”
 • 7. pancser 2013. április 07. 15:07
  „6. Madarász 2013.04.07. 11:25
  Ha így van akkor miért ragaszkodik egy párt az egész közösségre árnyat vető szó használatához?”
 • 6. Madarász 2013. április 07. 11:25
  „5. Pancser, a zenész cigány egy külön csoport, nem keveredik az alja cigánnyal. ;) Maguk is utálják őket, a minap egy prímás mondta, hogy ő bizony közéjük lövetne a naplopóknak.”
 • 5. pancser 2013. április 06. 21:43
  „Melyik előítéletes nem mulatott még cigányzenére? Aki nem az nem magyar ember, hanem UFO bádogember aki belül üres kívül rozsdás.”
 • 4. Pretorianus 2013. április 06. 19:46
  „A csengeri falú végen is bemutatkoztak... Esetleg balog miniszter ott is a tiszteletét tehetné, kiemelve eme "kulturális" nihilizmus "csodáját"...”
 • 3. Csetneky 2013. április 06. 19:42
  „A belépés díjtalan, a kilépés bizonytalan. :)
  Rejtő Jenő után szabadon.”
 • 2. myastheniagravis 2013. április 06. 08:47
  „Nem kell minden romát egy kalap alá venni. A te fajtád sem makulátlan!”
 • 1. xverax 2013. április 06. 08:34
  „roma értékek?
  sárgaréz, vörösréz, bodza, vasúti felsővezeték, 300 forint... gondolom ezekkel lesz tele
  a MOM, s lehet hordani szabadon, nem kell lopni”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: az emberek nem kérnek a baloldal egészségügyi ötleteiből

A Gyurcsány-Bajnai-kormányok tönkretették az országot, elszegényítették az embereket, beteggé tették… Tovább olvasom