Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 11°C Még több cikk.

Lovasélet: hiányzik a szervezettség, összefogás

A Rábaközben nagy hagyományokkal rendelkező lovaséletből jelenleg az összefogás, a szervezettség hiányzik leginkább a szakemberek szerint. Farádon egyesületi formával próbálkoznak.
Tavaly év végén alakult meg Farádon a Rábaközi Lovasklub Sportegyesület. A civil szervezet tovább színesíti a falu és a térség lovaséletét. Az egyesület elnöke Szalay Ferenc fiatal helybeli gazdálkodó, titkára Élő Gyula. Céljuk a lovassport hagyományainak ápolása, a lótenyésztés szakszerű fejlesztése.

Versenyeket szerveznek

– Tizennyolc alapító tagunk van, a létszám folyamatosan bővül. A „kötelékbe” több mint ötven ló tartozik – mutatta be az egyesületet Szalay Ferenc. – Tagjaink többsége nem újonc, hiszen többen szerepeltünk már régiós erőpróbákon és tervezzük az indulást fogathajtó versenyeken.
A farádiak első dolga volt, hogy pályát alakítsanak ki. A falu határában, a Németh-majori bejárónál „szakítottak ki” a termelésből egy négyhektáros gyepterületet. Idén már a lovaskollégákat is várják egy nyári találkozóra. A tervek szerint augusztus közepére összetett: díjlovaglós, fogathajtós bemutatót szerveznek, október 23-án pedig régiós versenyre várják a sporttársakat. Szalay Ferenc szerint az állatok gondozása sok munkával jár, de mindenképpen megéri a fáradozást.
– Barátainkkal együtt dolgozunk, most már szervezett formában is, ami örömmel tölti el az embert – fogalmazott. – Ráadásul ott vannak az ember négylábú barátai. Régi igazság, hogy a lovaktól csak annyit várhatunk el, amennyit mi is adunk nekik. Azt szeretnénk, ha egyesületünk aktívan részt vehetne a lovassport és lótenyésztés népszerűsítésében, de kivesszük részünket a falu közösségi életéből is. Szívesen közreműködünk a kulturális és hagyományőrző programokon, falunapokon. Szeretnénk a későbbiekben kiállításokat, bemutatókat szervezni országos, de akár nemzetközi szinten is.
A farádi egyesület a tagdíjakból, illetve felajánlásokból tartja fenn magát. Keresik a kapcsolatot a hazai és nemzetközi szervezetekkel és mindenkivel, akik a lótenyésztésben és a lovassportban hatékonyan közreműködhetnek.

Erősíteni kellene

A Rábaközben, noha hagyományai vannak a lovaséletnek, -sportnak, manapság nem jellemző ez a tevékenység. Barbacson osztrák érdekeltségben van a Szent László Lovasklub, Farádon működik még a fogathajtó Karsay család nevével fémjelzett klub. Kónyban Molnár Csaba ért el országos és nemzetközi sikereket fogathajtóként. A Kisalföld által megkérdezett szakember is azon a véleményen van, hogy a lovaséletet erősíteni kellene, ezért minden kezdeményezés örvendetes.
– Lovasturizmusról semmiképpen nem beszélhetünk a Rábaközben, hiányzik a szervezett forma – mondta Horváth Péter mihályi lovász. – A lovasszakmában egyelőre csupán magánházaknál próbálkoznak néhányan, de nem sok eredménnyel. Úgy tudom, hogy Kapuváron például a Medosz-pályán szerettek volna egy központot létrehozni, de a terület magas bérleti díja miatt a terv nem valósult meg. A lovaséletben az összefogást hiányolom, mert igény véleményem szerint lenne az effajta szórakoztatásra.

„ Magánházas” turizmus

Jó példa a „magánházas” lovasturizmus ápolására az árpási polgármester, Feller Sándor. A falu elöljárója tart néhány jószágot és a faluját felkereső vendégeket szívesen viszi el sétakocsikázásra is hintójával, mert véleménye szerint a kistelepülésnek csak a falusi vendéglátás biztosíthatja a jövőt.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bókok nőknek

Nézem és azon gondolkodom, kegyed tetszik-e már nekem vagy igyak még? Még több bók itt. Tovább olvasom