Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

LMP: Mikor hallja meg a nőket Orbán Viktor?

A szakemberek egybehangzó véleménye ellenére a kormány képtelen megérteni, hogy a kisgyerekes nők szégyenletesen alacsony foglalkoztatási szintjének növelésével egyszerre nőne a versenyképesség és a gyerekszám.


Parlamenti kérdésünkre a miniszterelnök kitérő választ adott és továbbra sem tudjuk, mikor nevezik ki a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztost.

A parlament június 6-i ülésnapján Orbán Viktor kitérő választ adott a nők foglalkoztatási szintjének emelésével kapcsolatos kérdésemre. Nem tudtuk meg, hogy a Nemzetgazdasági Miniszter mikor nevezi ki végre azt a miniszteri biztost, akinek elsősorban a nők munkaerő-piaci helyzetének javítása lenne a feladata. Ezért a mai napon írásbeli kérdést intéztem a Miniszterelnökhöz, amelyben ezekre a kérdésekre várok még mindig választ.

A szakemberek egybehangzó véleménye szerint ugyanis a miniszterelnök által felsorolt intézkedéseknek negatív vagy semleges hatása van a nők foglalkoztatására. A nők aktivitási mutatója 56,3%-on stagnál, és még soha nem született annyira kevés gyerek, mint idén: 10%-kal kevesebb, mint egy éve.

Demográfusok és közgazdászok, elsősorban a Népesedési Kerekasztal szakemberei, valamint a KSH Népességkutató tudósai elemzések, kutatások, javaslatok tucatjait készítik, hogy megértessék a kormánnyal: a nők foglakoztatási szintjének emelése és a gyerekszám növekedése szorosan összefügg. Megfordult a korábbi trend: a pénztámogatások nem segítenek, hanem ott születik sok gyerek, ahol a munka és a gyerek nem egymást kizáró fogalmak, ahol rugalmas munkahelyek és széles körben elérhető napközbeni gyerekellátás van.

Az Európai Tanács reformprogramról és a konvergencia-programról kapcsolatos ajánlásai is cselekvésre szólítják fel Magyarországot. „A foglalkoztatási ráta az EU-ban a legalacsonyabbak közt van (60,4 %). A nők foglalkoztatottsága is alacsony (55,0 %), és a 0–6 év közötti gyermekes és gyermektelen nők foglalkoztatási aránya közötti eltérés a második legnagyobb az EU-ban (33,6 százalékpont, míg az uniós átlag 12,1). (A kormány) erősítse a nők munkaerő-piaci részvételének ösztönzésére irányuló intézkedéseket a gyermekgondozási és iskolára felkészítő létesítmények bővítése révén.”

A kormány – úgy tűnik – figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a kisgyerekes nők foglalkoztatásának növelésével párhuzamosan nő a versenyképesség és a gyerekszám. Ez jelenti azt a tartalékot, amelyektől a szégyenletesen alacsony aktivitási ráta nőhet, hiszen ők nem szorulnak évtizedes felzárkóztató programokra, nem szoktak el a munkától és ma már képzettebbek is, mint a férfiak. Ezeknek a nőknek volt is munkahelyük, csak már nem tudnak oda visszamenni, mivel nincs rugalmas munkavégzési lehetőség, nincs bölcsőde, a családi napközit pedig csak kevesen engedhetik meg maguknak.

A Lehet Más a Politika ezért felszólatja a kormányt, hogy az Európai Tanács ajánlásaival összhangban haladéktalanul nevezze ki a költségvetési törvényben nevesített egyszemélyi felelőst a kérdés kezelésére. Emelje a bölcsődei szintre a családi napközik normatíváját, és a Start kártya kiterjesztésével, valamint más szabályozási eszközökkel ösztönözze rugalmas munkavégzési formák alkalmazására a munkáltatókat. Az LMP témában benyújtott javaslatcsomagja rendelkezésre áll a részletek kidolgozásához.Olvasóink írták

 • 2. rommel 2011. június 11. 11:14
  „LMP=SZDSZ
  ÚSZITSUK EGYMÁSNAK A TÁRSADALMI RÉTEGEKET , HÁTHA RÁNK SZAVAZNAK !
  OSZD MEG ÉS URALKODJ !
  EZEK A LIBERÁLISOK SOHA NEM VÁLTOZNAK !
  KUTYÁBÓL NEM LESZ SZALONNA !”
 • 1. Yoav-Ben-Meir 2011. június 10. 15:29
  „Haaaaat ugye,..............volna par Otletem,de...................ugyis kimoderalna a Cenzura fura Ura!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolában árult kábítószert két diák, elfogták őket a rendőrök

Kábítószert árult hosszabb ideje két diák Budapesten, egy XVIII. kerületi középiskolában, az… Tovább olvasom