Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

LMP: Halál a nemzeti parkokra?

A kormány adópolitikai ámokfutásának a természetvédelem a következő áldozata az LMP szerint.

A kabinet a költségvetési lyukak betömködéséhez a nemzeti parkoktól mintegy 1,3 milliárd forintot, támogatásuk több mint negyven százalékát akarja elvenni. A Lehet Más a Politika tiltakozik a milliók kikapcsolódását is biztosító természetvédelmi intézményrendszer felszámolása ellen.

A nemzeti parkok Magyarország egyik legértékesebb örökségét kezelik, és meghatározó szerepet játszanak abban, mit hagyunk az utánunk jövő nemzedékeknek. A kormányt azonban ez láthatóan egyáltalán nem érdekli. Egy alapvetően igazságtalan és finanszírozhatatlan adórendszer fenntartása érdekében már az alapvető állami feladatok ellátásából is kivonulna – még ha ezzel számos értéket, köztük a természeti örökségünket is veszni hagyna.

A nemzeti parkok az elmúlt évek költségvetési megszorításainak egyik nagy vesztesei voltak. Költségvetésük 2008 óta reálértéken negyvenhárom százalékkal csökkent, ráadásul ennek mind nagyobb része saját bevétel. A kormány most ebből készül további 1,3 milliárd forint elvonására, ami az állami támogatást 1,7 milliárd forintra csökkenti.

Ennyi pénzből nem lehet normális természetvédelmi munkát folytatni. Ha ez a döntést elfogadják, a nemzeti parkok csak papíron fognak létezni. Munkatársaik jelentős részét el kell bocsátaniuk, természetvédelmi beruházásokra és karbantartásra sem lesz pénzük. A védett területeken zajló szabálysértések - a krossz-motorozás vagy az illegális fakivágások - megakadályozása 2011-től szünetelni fog.

Az LMP nem érti, miért éppen a nemzeti parkok kerültek a kormány célkeresztjébe, és a Vidékfejlesztési Minisztérium zárolási kötelezettségéből miért esik rájuk, és általában a környezetvédelemre aránytalanul nagy rész az elvonásokból. A költségvetési vitában a kormány még befogadta az ökopárt módosító indítványát a parkok eredeti büdzséjének ötszázhúsz millió forintos emeléséről, hogy aztán alig két hónap múlva annak közel háromszorosát vonják el. Ez tömény cinizmus.

Az LMP arra kéri kormányt, hogy álljon el a nemzeti parkokat sújtó elképesztő elvonás tervétől, és biztosítsa a szükséges forrásokat a milliók kikapcsolódását is biztosító természetvédelem működtetéséhez.

Ehhez a Fidesz a munkavállalók többségét sújtó adórendszerének visszavonására, és az LMP által javasolt szociális szempontú zöld adórendszer bevezetésére is szükség lesz. Csak így lehet fenntarthatóvá tenni a költségvetést, és szavatolni a kötelező állami feladatok finanszírozását.

Olvasóink írták

 • 5. Pofátlan 2011. február 25. 08:13
  „Az LMP mindent támogat ami antimagyar. Kiváncsi lennék hogy hányan szavaznának most erre a pártocskára.”
 • 4. Julianusz 2011. február 24. 21:43
  „"LMPHALÁL" Magyarországra.
  Lehet más a politika!!!! lehet mindent kiforgatni, lehet a fejlődésnek, munkahelyteremtésnek útját állni, lehet szavakba, mondatrészekbe, (nem a lényeget megértve) beleveszni, és percekig mellébeszélni,lehet melegfelvonulást szervezni, biztosítani, sőt lehet a magyar állam helyett ennek költségeit is fedezni!!!!!!”
 • 3. anuvuk 2011. február 24. 18:51
  „Megfognak újulni a Nemzeti Parkok, csak nem LMP közreműködéssel, ebben a témában nem lesz szavazat növekedés!”
 • 2. galamblelkü 2011. február 24. 17:14
  „Az tömény cinizmus ahogy viselkedtek a parlamentbe.Gondoljátok,hogy a választóitok ezt akarják amit csináltok.Ez nem felelős ellenzék és nem az ATV-én kell röhögcsélni az Olgával.”
 • 1. Hedon 2011. február 24. 16:17
  „Visszanyal a fagyi!
  Hitelesebb lenne a tiltakozás ha mondjuk az AUDI győri bővítését
  nem akarták volna támadni még nemzetközi fórumokon is.
  Nem mellékesen a MAGYAR emberek érdekeivel teljesen szembe menve.
  Egy olyan fejlesztést támadtak - szerencsére sikertelenül- akkor
  amiről minden győri és megyei ember tudta hogy a honvédség, gázolajjal
  és lőszerekkel nyakig szennyezett honvédségi területéről van szó.

  Ez az újabb rettegés már nem más, mint egy 3%-n álló párt szereplési
  vágya. Akik így szeretnének elmozdulni a megszűnés határáról.
  A megyénkben nem fog menni talán a Dohány és Dob utca környékén
  még igen.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korrupciós kockázatok felmérése a közszférában: adatfelvételt indított az ÁSZ

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) több mint 4000 költségvetési szerv bevonásával országos adatfelvételt… Tovább olvasom