Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -1°C | 12°C Még több cikk.

LMP: a színfalak mögött tárgyal az adósságrendezésről a kormány és a Bankszövetség

Zárt ajtók mögött vagy nyilvánosan és közösen, a civilek és az érintettek bevonásával oldjuk meg a devizahitelezésben kialakult helyzetet – az LMP szerint ez a kérdés!

A keddi napon az előterjesztő kormány kérésére elmaradt az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának a devizahitelezésben kialakult helyzettel kapcsolatos ülése. Ha nem ilyen fajsúlyos problémáról lenne szó, az ok akár derültséget is kiválthatna: a kormány olyan gyenge minőségű és semmitmondó dokumentumot hozott volna be a bizottság elé, hogy még saját maga sem vállalta annak megvitatását. Az anyagban konkrétumok csak a múlttal kapcsolatban szerepelnek, a jövőt olyan ködös megfogalmazásokba burkolják, mint hogy “a Kormány folyamatosan dolgozik a devizahitelesek problémájának megoldásán, az első akcióterv nyilvánosságra hozatala óta intenzív munkálatok kezdődtek." Egy év kormányzás után az érintettek többet várnak. Nem erről volt szó!

Az Országgyűlés lakhatási albizottságának megkeresésére nem reagált a zártkörű tárgyalások másik résztvevője, a Bankszövetség sem: a bizottság ülésén való részvételt a pénzintézetek érdekvédelmi szervezete nem tartotta fontosnak. Ezért ismételten, immár a nyilvánosság előtt kérjük a Bankszövetséget és a kormányt, hogy a színfalak mögött tervezett megegyezésről tájékoztassa az Országgyűlés, és ezen belül az LMP szakpolitikusait.

A titkos egyezség részleteit mindeközben válogatott kormánypárti orgánumokból ismerhetjük meg. Üdvözöljük, hogy a kormány lemondani látszik arról, hogy kétes kimenetelű fedezeti ügyletekbe bonyolódjon, de az ezen túlmutató eddigi intézkedések – így a kilakoltatási moratórium további meghosszabbítása – önmagukban csak elodázzák a problémával való szembenézést. Miközben a kormány késlekedik, az LMP már hetekkel ezelőtt benyújtotta az Országgyűlésnek pénzügyi fogyasztóvédelmi javaslatcsomagját, amely többek között védett számlát hozna létre a legszükségesebb családi jövedelmek végrehajtás alól történő kivonására.

A devizahitelezésben kialakult válsághelyzet nem oldható meg a kormány és a Bankszövetség színfalak mögött megkötött paktumával. Felszólítjuk a kormányt, hogy a konzultációba vonja be az érintetteket képviselő civil szervezeteket és a parlamenti pártokat is.

Budapest, 2011. április 5.

Ertsey Katalin
Országgyűlési képviselő
A fogyasztóvédelmi bizottság tagja

Vágó Gábor
Országgyűlési képviselő
Lakhatási albizottság

Olvasóink írták

  • 1. Olajos 2011. április 05. 19:30
    „bla bla”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 46 milliárd forint állattartó telepek korszerűsítésére

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elbírálta az Állattartó telepek korszerűsítése… Tovább olvasom