Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Líceumi fórum a jó halálról

„ Az eutanázia nem kegyes, hanem jó halált jelent, lévén, hogy az eu görögül annyit tesz, jó. Csak annak lehet jó halála, aki családja körében, szeretteitől elbúcsúzva, lélekben megkönnyebbülve távozik az élők sorából.
Fotó: Gosztonyi A soproni Líceum dísztermében neves személyiségek tartottak fórumot az eutanáziáról.
Az más kérdés, hogy a köztudatban az eutanázia kifejezést többnyire a gyógyíthatatlan és nagy fájdalmakban szenvedő beteg halálának tudatos előidézésére használják ” – hangzott el azon a kerekasztalbeszélgetésen, amelyet a Bencés Diákszövetség soproni szervezete a fogalmi tisztázás igényével rendezett az eutanáziáról a Berzsenyi-líceum dísztermében a hétvégén.
A diákszövetség helyi elnöke, dr. Varga József sebész adjunktus vezette fórumon a Haláljog című film alkotója, Jelenczki István filmrendező, Papp Lajos professzor, hazánk legkiemelkedőbb szívsebészeinek egyike és dr. Vezsenyi Károly intenzív terápiás főorvos osztotta meg hallgatóságával gondolatait az élet és a halál kérdéseiről.
A Haláljog című film rendezője Jelenczki István bevezetőjében elmondta „ Halálosztó korszak a miénk: papokat ölnek és csecsemőket, miközben nem tudjuk, van-e még esélyünk a méltó létezésre és a méltó halálra ” .
Jóllehet nem tervezi az évtizede készített Haláljog című film folytatását, hiszen az mit sem vesztett időszerűségéből, viszont időközben dokumentumfilmet forgatott az elfekvőosztályokon zajló élet megdöbbentő embertelenségéről. (Ezért a munkájáért rendezői különdíjban részesült Jelenczki István.)

„ Mérget soha ”

Dr. Papp Lajos szívsebész professzor kijelentette: egy orvos soha nem dönthet úgy, hogy beadja a halálos injekciót. „ Fájdalomcsillapítót, azt igen, méreggel telit soha ” – voksolt a beteg élete mellett, miközben az ő értelmezésében az „ eutanázia ” nem az önként vállalt „ kegyes ” halál képében jelent meg, hanem „ jó halálként ” : a haldokló betegeknek családjuk körében, szeretteiktől elbúcsúzva, kellene távozniuk az élők sorából. „ Nem a testi fájdalomtól félnek a halálos betegek, hanem attól, hogy terhesek lesznek családjuk számára, s feléjük sem néznek a hozzátartozók. A testi fájdalom csak akkor elviselhetetlen, ha az lelki fájdalommal párosul ” – hangsúlyozta a professzor. Dr. Vezsenyi Károly intenzív terápiás főorvos a méltó halálhoz elengedhetetlennek nevezte a kórházi rendtartások reformját: a haldoklókhoz bármikor bemehessenek a hozzátartozók, a gyermekkorúak is.

Visszavont tervezet

A fórumon szóba került a belga parlament eutanáziát elfogadó döntése is. Évekkel ezelőtt a magyar országgyűlés elé is került ilyen jellegű törvénytervezet, de végül azt visszavonták, a kérdéskörben pedig a Magyar Orvosi Kamara orvosetikai bizottsága foglalt állást. Eszerint hazánkban az orvosok sem passzív, sem aktív eutanáziának nem lehetnek részesei.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalkuvás nélkül

Az egyik legtehetségesebb magyar blueszenész, Ferenczi György énekes, szájharmonikás, hegedűs… Tovább olvasom