Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Lézer-, mágneses- és ultrahangkezelések a mozgásért

Több mint egymillió forintba kerülő lézerterápiás készüléket, nyolcszázezer forintos magneto- és ultrahang-terápiás készüléket szerzett be a szegedi Anna fürdő. Az új gépeket a minap, a hét végén szerelték föl. A víz nélküli módszerek tb-támogatottsága százszázalékos.
Mind többféle kezelés segíti a mozgásszervi – és a mozgatórendszert ugyancsak érintő, de nem mozgásszervi eredetű – betegségekkel küzdők gyógyulását az Anna fürdő gyógyászati részlegén. A kezelések más-más megbetegedésekre jók, de vannak olyanok is, melyek egymás hatását erősítve más-másképpen hatnak ugyanarra a betegségre.

– E kezelések egy része víz nélkül is végezhető – mondja dr. Kádas Éva, a Szegedi Fürdők Kft. gyógyászati részlegének vezetője. Ilyen a szárazföldi gyógytornakezelésen, és a gyógymasszázson túlmenően több más fizikoterápiás módszer is, így az elektro-, az ultrahang-, a magneto- és a fototerápia. Az elektroterápiás kezelések egy része például fájdalomcsillapító hatású, illetve helyi vérbőséget okoz. Más csoportjukkal izom-összehúzódást lehet előidézni, a bénult, a gyengült izmokat erősítve.
A magnetoterápia során létrehozott mágneses tér a szöveti regenerációt segíti elő, csontok, lágy részek esetében egyaránt, jól használható sérülések, vagy ortopédiai korrekciós műtétek után. Különösen nagy haszna vehető olyan esetekben, amikor a csontba, a lágy részekbe fém implantátumot helyeztek, és így az elektroterápiás kezelés nem célszerű. A fototerápián belül végezhető lágy lézerterápiás (szoftlézer)kezelés ugyancsak a szöveti gyógyulást segíti. Sebek begyógyulása éppúgy gyorsítható általa, mint a gyulladásos folyamatok, például ínhüvelygyulladás, lágyrészgyulladások megszüntetése. Alkalmazható úgy is, hogy egyetlen pontra összpontosuljon a lézersugár hatása, vagy kissé nagyobb területet érintsen, de akár „lézerzuhany-kezelésben" is részesíthető a beteg terület.

Szakorvos írja föl

Léteznek százszázalékos egészségbiztosítási finanszírozású kezelések. Ide tartozik a szárazföldi gyógytornakezelések minden fajtája, és az elektro-, az ultrahang-, a mágneses- és a lézerterápia is. Az új fejlesztések épp e kezelések sorát bővítik – tudtuk meg Bánáti Antaltól, a Szegedi Fürdők Kft. igazgatójától.
Lényeges, hogy szakorvos írja föl a kezeléseket, rögzítve, milyen időszakonként, hányszor kell igénybe venni azt, annak milyen területet kell érintenie, milyen erősséggel. Komplex fürdőgyógyászati kezelés évente kétszer vehető igénybe, 85 százalékos tb-támogatással, szakorvosi javaslat alapján, s két kúra között negyed-, fél évnek kell eltelnie. Ugyanakkor, ha a beteg állapota igényli, a közbeeső időszakban is lehet igényelni a szakember segítségét.

A kezelések egymásra épülnek: ha a fájdalmat, a gyulladást ezekkel a módszerekkel sikerül csökkenteni, akkor utána sokkal jobb hatást lehet elérni a gyógytorna-kezelésekkel is, hiszen ha a mozgás nem fájdalmas, sokkal hatékonyabban lehet a mozgásterjedelmet növelni. A gyó-
gyászati részlegen koncentrált kezelést kapnak a betegek. A komplex fürdőgyógyászati ellátás esetén három héten át napi négy órában kapnak többféle kezelést egymás után, pihenőidőkkel egybekötve. Leggyakrabban mozgásszervi megbetegedések esetén hasznosíthatók az említett módszerek, ám nem csupán akkor. Hiszen nemcsak a csontok, az ízületek, az izmok és az inak megbetegedése okoz mozgással összefüggő rendellenességeket, hanem nagyon sok esetben például a perifériás vagy a központi idegrendszer betegségei is változást eredményeznek, befolyásolva az izomerőt, az izomtónust és a mozgás összerendezettségét.

Ha például valakinek a vércukorszintje a megfelelőtől eltér, akár az ezzel kapcsolatos kezelések ellenére is, keringési zavarok is kialakulnak – tehát a cukorbetegség hátterében kialakult érszűkület a beteget mozgásában fogja gátolni, mert a mozgás következtében fájdalom lép föl. Ilyenkor például gyógytornával – szárazföldi és vízi – olyan tréningprogramot állítanak össze a betegnek, ami segíti a kollaterális (a szűkült érterület körüli) érhálózat kialakulását, vagy akár azt, hogy az elzáródás körül új erek alakuljanak ki, melyek átveszik az elzáródott erek szerepét. Az érzés- és a mozgáskészség agyvérzés esetén is károsodhat, ilyenkor nagyon hasznos lehet a háromhetes komplex fürdőgyógyászati rehabilitációs ellátás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bejárta a budapesti fürdőket a francia forgatócsoport

Tovább olvasom