Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Létükért küzdenek a kiskereskedők

Öt nehéz év áll a kiskereskedők mögött, és a következő esztendők sem lesznek könnyebbek.
A vállalkozóknak maguknak kell eldönteniük, hogy mit akarnak, az érdekvédelmi szervezet ebben „csak" segíteni tud – mondja Réti Károly, a Kisosz megyei szervezetének új elnöke. (A kiskereskedők érdekvédelmi szervezetének közgyűlésén új vezetőséget választottak. Az alelnökök: Bakodi Béla, Bandler Róbert, Németh István Péter, a felügyelőbizottság elnöke Delbó Józsefné.) A kiskereskedőknek rá kell jönniük, hogy csak összefogással maradhatnak életben. Például közös árubeszerzéssel, közös marketinggel.

Változások kellenek

A közgyűlés elmúlt ötévi beszámolójában szó volt eredményekről, hiszen az érdekvédelmi szervezet keményen küzdött a kedvező irányú változásokért. A tiltakozás hatására vonta vissza például a kormányzat a vendéglátósok körében elrendelt kötelező napi standolást. A Kisosz kezdeményezte azt is, hogy a munkanélküli-ellátórendszert meg kell nyitni az önfoglalkoztató kisvállalkozók részére is. Az érdekvédelmi szervezet segített tagjainak a HACCP-rendszer bevezetésében.

Hosszú a sora annak is, amit még ki kell harcolni. Javasolják egyebek között a kereskedelem szereplőinek (nagy- és kiskereskedelem, viszonteladás, termelői kereskedelem) forgalmi elhatárolását. Magyarán, például egy mikrovállalkozóra ne ugyanolyan szabályok érvényesüljenek, mint egy nagykereskedőre. Változás kellene ugyanígy az ellenőrzések gyakorlatában: ma lényegében mindig a sor végén, a kiskereskedőn csattan az ostor.

A fiatalok mást akarnak

Szép számmal van természetesen konkrétan helyi tennivaló is az érdekvédelemben. A kiskereskedőknek túl kell tenniük magukat azon, hogy bajaikért csak a multikat és a kínaiakat okolják.
De Győrben például az önkormányzatnak azért el kellene már döntenie, mondják, hogy mennyi újabb bevásárlóközpontot enged még a helyi, hagyományos kereskedelem rovására.

További érdekegyeztetés kell az üzleti bérleti díjak rendszerének dolgában. A megyében a kiskereskedők száma a korábbi évek nagy fogyatkozása után (amikor nem bírtak talpon maradni a ’90-es években lett kényszervállalkozók) most inkább stagnál. Növekedésre nem is lehet számolni: jobbára már csak a „klasszikus" kereskedőcsaládokban van fiatal utánpótlás.

Komputerrel a piacon?

Átalakulóban van maga a kiskereskedelem is. Egyre kevesebb a speciális bolt (amelyik például csak farmerruházatot kínál), s egyre több, amelyik kényszerből szélesíti árucikk-körét. Összefoghatnának a kiskereskedők akár utcánként, akár szakmánként. Az érdekvédelmi szervezet vezetősége most ebben látja a kiutat.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs mit tenni nyárfapihe ellen?

Tovább olvasom