Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Létszámcsökkentés: 7 ezer főt érint

A kormány döntése értelmében a központi költségvetési szerveknél foglalkoztatottak létszáma tíz százalékkal csökken – mondta Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a kormány tegnapi ülését követő sajtótájékoztatón.
A döntés értelmében 2006 végén a minisztériumokban és az országos hatáskörű szerveknél dolgozók száma összesen legfeljebb 62.691 fő lehet, a csökkentés 6966 főt érint – közölte az államtitkár.
Gál J. Zoltán bejelentette azt is, hogy a kabinet elfogadta azt a törvénytervezetet, melynek célja, hogy az állami szférában is megjelenjen a teljesítményelv. Hozzáfűzte: a javaslat a köztisztviselők jogállásáról, a közalkalmazottak jogállásáról, a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról és a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvényt módosítaná. A politikus azt mondta: a tervezet lehetőséget adna a minőségi cserére, a fiatalításra és a szakmai alkalmatlanság címén történő felmentésre.
Ha a jövőben felmentenek egy köztisztviselőt, akkor az eddigi szabályokkal ellentétben nem az utolsó munkában töltött napján kapja meg egy összegben járandóságát.
„ A hat hónapos felmentési idő alatt havonta kapja tovább az átlagkeresetét, és a felmentési idő utolsó napján, a hatodik hónap végén kapja meg a végkielégítését.”
Ha a felmentési idő alatt az állami szférában elhelyezkedik, akkor felmentési ideje megszűnik, nem kapja tovább az átlagkeresetét és a végkielégítést sem kapja meg – ismertette az államtitkár a javaslatot. Közölte: a módosítással lehetőség nyílik a köztisztviselők többszöri évközi, teljesítményértékelést követő minősítésére, aminek következménye a szakmai alkalmatlanság címén történő felmentés is lehet.
A módosítás megszünteti a munkáltatóknak azt a kötelezettségét, hogy a közalkalmazottnak a felmentéssel egy időben más munkakört ajánljon fel. A jövőben a költségvetési szerv vezetőjének lehetősége lenne létszámcsökkentés elrendelésére – tette hozzá. Közölte: zöldszám, ingyenesen igénybe vehető képzések és állásközvetítés áll majd azoknak a rendelkezésére, akik távozni kényszerülnek a közigazgatásból. (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekrajzok tárlata

A rajkai Békefi Ernő Általános Iskola tanulóinak a tanév során készített rajzaiból nyílt kiállítás… Tovább olvasom