Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Létezik kiút egymillió alkoholista számára

Hazánkban óvatos becslések szerint is minden tizedik ember alkoholfüggő. Az alkoholbetegség Magyarország lakosságának közel felét érinti (a hozzátartozókkal együtt). A szegedi Kiút Alapítvány célja, hogy segítsen ezeken az embereken. A tájékoztatáson és a megelőzésen kívül fontosnak tartják, hogy belátható időn belül létrejöjjön a régióban egy olyan intézmény, amely lehetővé teszi az alkoholisták tartósan józan életre való felkészítését.
A szegedi kórház pszichiátriai osztályán csak egy-két hetet tölthetnek az alkoholbetegek Illusztráció: Frank Yvette
Az alkoholizmus Magyarországon népbetegség. Különféle számítások szerint legalább egy-másfél millió alkoholfüggő él hazánkban, a betegek hozzátartozóival együtt a fél ország érintett. Bár a Dél-Alföld a legfertőzöttebb régiók egyike, az alkoholizmus megelőzése, kezelése és utókezelése szempontjából a leggyengébben ellátott területek közé tartozik.

A mértéktelen ivás régiója

Szeged és környéke hagyományosan mezőgazdasági vidék, amely arról is híres, hogy nem jellemző rá a mértéktartó ivás kultúrája – mondta Tari Róbert főorvos, a szegedi kórház addiktológusa. – Itt az évszázados férfiúi szerephez hozzátartozik, hogy az az igazi legény, aki sokat iszik.

A főorvos tapasztalatai szerint az alkoholfüggőség kialakulása manapság egyre fiatalabb korra tehető. Míg két évtizede a 35-40 éves korosztály jellemző betegsége volt, napjainkban sokan már 12 évesen rendszeres ivók, így akár 20 évesen is eljuthatnak odáig, hogy kezelésre szoruljanak.

– Sajnos volt már olyan betegünk, aki 28 éves korában alkohol okozta májkárosodás miatt hunyt el – mondta Tari Róbert, aki szerint a legveszélyeztetettebbek azok a gyermekek, akiknek egy, vagy mindkét szülője alkoholfüggő.

A szegedi alkohológiai részleg az akut alkoholos kórképet mutatókat el tudja látni, de tartós eredmények elérésére az osztályon töltött egy-két hét nem elég.

– Ennyi idő alatt csak arra van módunk, hogy kialakítsunk egy motivációt a józansághoz, de a döntésükben nem tudnak megerősödni a páciensek – vázolta a helyzetet az addiktológus. – Ezért nagyon fontos volna, hogy létrejöjjön a régióban egy rehabilitációs intézmény, ahol lehetőség lenne több hónapig tartó terápiára is.

Tari Róbert szerint annak beismerése, hogy valaki alkoholfüggő, borzasztóan nehéz pszichés munka, amely gyakran évekig eltart. És ez még csak az első lépés ahhoz, hogy az ember felismerje, hogy egyetlen kiút létezik az alkoholizmusból, a teljes józanság.

Az alkoholbetegség

Az orvostudomány akkor beszél alkoholbetegségről, ha valaki 4-5 éven keresztül rendszeresen fogyaszt alkoholt, és ennek következtében fizikai, illetve pszichés betegségei alakulnak ki, illetve szociális, családi kapcsolatai sérülnek.

A hagyományos alkoholbeteg naponta iszik, a már függővé váltak között pedig akadnak periodikus ivók. Ők néhány hét józanság után több héten keresztül mértéktelenül, kontrollvesztetten alkoholizálnak. A súlyos betegeknél delírium léphet fel, ha megvonják tőlük a szert. Ez az akut alkoholelvonásos kórkép általános anyagcsere-katasztrófával és nagyon komoly pszichés zavarokkal jár. Az esetek többségében a delírium után a beteg nem is emlékszik arra, hogy milyen állapotban volt. Néhányan azonban benne maradnak, és soha többé nem nyerik vissza eredeti szellemi állapotukat.

A szegedi Kiút Közhasznú Alapítvány 2005 novemberében azzal a céllal jött létre, hogy ezen a helyzeten javítson.

Minnesota Modell

– Alapítványunk civil kezdeményezésre indult, de szakmai tagjai is vannak. Elsődleges célunk az alkoholbetegségről való tájékoztatás és a megelőzés – mondta Siklós Gábor, az alapítvány elnöke. – Tudatosítani akarjuk, hogy az alkoholizmus: betegség, amelynek nagyon rossz a megítélése a társadalomban, ezért itt az ideje, hogy megfelelő helyet kapjon a magánszférában és a szakmában is.

Az alapítvány távolabbi célja, egyben legfőbb célkitűzése, hogy létrehozzon a régióban egy rehabilitációs intézményt az alkoholbetegek számára. Ebben lehetőség nyílna egy új terápiás módszer, a Minnesota Modell alkalmazására, amely Szigetváron sikeresen működik Szikszay Petronella vezetésével. A Szigetvári Városi Kórház osztályvezető főorvosa, addiktológusa elmondta, évtizedekkel ezelőtt néhány kollégájával beismerték, hogy tehetetlenek az alkoholbetegséggel szemben, nem tudnak a pácienseken hatékonyan segíteni. Ekkor kezdték el keresni a terápia új lehetőségeit, és így találtak rá a Minnesota Modellre. Az Egyesült Államokból eredő kezelés a csoportterápiás módszereken és a betegség elfogadásán alapul. A négy és fél hónapos kezelés hatékonysága 70 százalékos!

– Az alkoholfüggőség idült, krónikus betegség, nem akaratgyengeség vagy rossz szokás – figyelmeztetett Szikszay Petronella. – Nem gyógyítható, a betegek soha nem térhetnek vissza a mértéktartó alkoholfogyasztásra. A legnagyobb eredmény, hogy tünetmentesen élhetnek, de soha nem feledkezhetnek el alkoholbetegségükről, amit karban kell tartani, akár a cukorbetegséget. A Minnesota Modellel való tapasztalataink alapján ma már látszik, hogy van megoldás az alkoholbetegek számára – mondta az addiktológus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Evolúciós láncszemet találtak?

A tudósok szerint a Kanada északi-sarkvidéki területein talált állati ősmaradványok azt a… Tovább olvasom